Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wink Dzień Dobry

Dzień dobry wszystkim.

Jestem kobietą, mam 43 lata i mieszkam w województwie dolnośląskim.

Kilka miesięcy temu odziedziczyłam po cioci gospodarstwo rolne o powierzchni 3,20h z czego 1,40h pola uprawnego.

Właśnie zaczynamy remont domu, który jest w opłakanym stanie.

Zawsze marzyłam o mieszkaniu na wsi, uprawie własnych roślin i warzyw i hodowli drobnej zwierzyny.

Mam w planie hodować na własne potrzeby króliki, kaczki, posiadać kozę mleczną oraz wybudować kurnik na 200 niosek aby dorobić trochę na dojazdy do pracy.

Do miasta mam około 40km więc około 1h dojazdu. Dojazdy będą męczące ale jestem zdecydowana podjąć to wyzwanie.

Mam do Was prośbę koleżanki i koledzy, mianowicie proszę Was o radę co się bardziej opłaci dla mnie:

Mianowicie chciałabym posiać pszenicę ozimą na polu aby mieć czym karmić inwentarz i mieć słomę. Zadne gotowe pasze nie wchodzą w rachubę.

Dodam , że nie posiadam żadnych maszyn i musiałabym za wszystkie prace polowe zapłacić rolnikowi.

Niestety nie znam cen ale jak się wczytuję w temat ile kosztują nawozy, materiał siewny to włosy mi się jeżą na głowie Smile))

Druga opcja jest taka, że dalej dzierżawię rolnikowi za darmo pole, on uprawia i pisze mi oświadczenie, że nie będzie się ubiegał o dopłaty. Ja opłacam podatek i pobieram dopłatę, która wynosi bodajże około 1000Pl.

Za tą dopłatę kupuję pszenicę i słomę.

Bardzo proszę o radę w mojej sprawie ponieważ nie mam pojęcia ile będzie mi potrzeba słomy i zboża.

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich.