marek100 Posted May 15, 2013 Report Posted May 15, 2013 czy utrzymam się z takiej produkcji. 7 tuneli foliowych z pomidorami 7x30. 100 kur jajka bendę sprzedawał na targu. a czy ktoś wie ile z takiego tunelu można zarobic na pomidorach. Quote
Tofik Posted May 15, 2013 Report Posted May 15, 2013 nie wiecej jak 2tys z foli powinno ci zostac ale to zalerzy jaki bedziesz mial plon i w jakiej cenie go sprzedasz pozatym same opryski i nawozy zezra ci polowe zysku:(Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted May 15, 2013 Report Posted May 15, 2013 Na twoim miejscu w ogóle nie bawił bym sie z pomidorami w foli, pomidor jest bardzo wymagający co do mikroklimatu, folie zatem są za niskie i nie utrzymasz w nich odpowiedniej wilgotności powietrza i temperatury, radził bym zastanowić sie nad inną rośliną Quote
marek100 Posted May 16, 2013 Author Report Posted May 16, 2013 a jakom roślinę można by tam uprawiac Quote
GalaperStrong_pl Posted May 16, 2013 Report Posted May 16, 2013 Akurat w folię można się bawić,ale polecałbym założyć szklarnie,taka bardziej profesjonalną i koniecznie od południowo-wschodniej strony,gdzie doświetlenie bezie utrzymywało się przez cały dzień,to istotna sprawa. Quote
marek100 Posted May 16, 2013 Author Report Posted May 16, 2013 a mam jeszcze pomysł zakupie 10 pasiek i bendę sprzedawał miód. Quote
Tofik Posted May 16, 2013 Report Posted May 16, 2013 Ale szklarnia to duzo wiekszy koszt a nizeli folia co do przemka i uprawie pomidora to sie nie zgodze ze sie nie uda sam mam 4 sztuki z tym ze sadze ogorki bo jest wczesniej jakas kasa z tego a na pomidora trzeba czekac do polowy czerwca (jezeli sadzilo sie na wczesnego) pozatym znam mnustwo osob co zyja tylko z tuneli foliowych i wcale ich posesje zle nie wygladaja wiec marku mozesz smialo sadzic pomidora ogorka albo papryke:)wybor nalerzy do ciebie a co do swiatla to Galaper ma racjePozdrawiam Quote
przemek2092 Posted May 19, 2013 Report Posted May 19, 2013 Nie powiedziałem że sie nie uda, uda sie owszem ale gorzej go jest utrzymać w porównaniu do szklarni, mój tata prowadzi uprawę roślin pod tunelami ponad 20 lat więc też troche wiem o roślinach Quote
Tofik Posted May 19, 2013 Report Posted May 19, 2013 No ale sam przyznajesz Przemku racje ze jednak da rade bo wiadome szklarnia to nie folia ale uprawa jak najbardziej jest mozliwaPozdrawiam Quote
przemek2092 Posted May 20, 2013 Report Posted May 20, 2013 Oczywiście, sam też uprawiałem pomidora jednak ogórek był bardziej atrakcyjny pod względem ekonomicznym mówię to z własnego doświadczenia ale oczywiście każdy może spróbować i sie przekonać na swojej skórze pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted May 20, 2013 Report Posted May 20, 2013 To zależy jaki się rok trafi, pomidor może trochę poczekać, a ogórek niestety nie i gdy tworzy się korek na rynku ogórków Ty i tak musisz je zbierać i nie masz gdzie ich sprzedaż, a nawet jeśli się uda to za marne grosze. Choć na przykład rok temu był duży popyt na ogórki i była wysoka cena. Jednak trzeba je cały czas zbierać, a to nie jest łatwa praca bo one się "chowają" w liściach. Pomidor wymaga więcej uwagi, trzeba zrywać dziki bo inaczej wyrosną jakieś karakolce i nie wydadzą dobrego owocu. Ja jednak z tego dwojga wolę ogórka . Pod folią można uprawiać jeszcze paprykę, ale nigdy tego na większą skalę nie robiłem więc się nie wypowiem, ale jest może ktoś bardziej rozeznany w temacie . Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted May 22, 2013 Report Posted May 22, 2013 Papryki też nie uprawiałem a chętnie bym sie o niej czegoś więcej dowiedział, myślałem nawet o uprawie gruntowej bo dysponuje nawadnianiem ale zrezygnowałem, byc może powrócę do tego pomysłu pozdrawiam Quote
Recommended Posts