Jump to content

Recommended Posts

Posted

czy utrzymam się z takiej produkcji. 7 tuneli foliowych z pomidorami 7x30. 100 kur jajka bendę sprzedawał na targu. a czy ktoś wie ile z takiego tunelu można zarobic na pomidorach.

Posted

nie wiecej jak 2tys z foli powinno ci zostac ale to zalerzy jaki bedziesz mial plon i w jakiej cenie go sprzedasz pozatym same opryski i nawozy zezra ci polowe zysku:(

Pozdrawiam

Posted
Na twoim miejscu w ogóle nie bawił bym sie z pomidorami w foli, pomidor jest bardzo wymagający co do mikroklimatu, folie zatem są za niskie i nie utrzymasz w nich odpowiedniej wilgotności powietrza i temperatury, radził bym zastanowić sie nad inną rośliną ;)
Posted

Ale szklarnia to duzo wiekszy koszt a nizeli folia co do przemka i uprawie pomidora to sie nie zgodze ze sie nie uda sam mam 4 sztuki z tym ze sadze ogorki bo jest wczesniej jakas kasa z tego a na pomidora trzeba czekac do polowy czerwca (jezeli sadzilo sie na wczesnego) pozatym znam mnustwo osob co zyja tylko z tuneli foliowych i wcale ich posesje zle nie wygladaja wiec marku mozesz smialo sadzic pomidora ogorka albo papryke:)wybor nalerzy do ciebie a co do swiatla to Galaper ma racje

Pozdrawiam

Posted
Oczywiście, sam też uprawiałem pomidora jednak ogórek był bardziej atrakcyjny pod względem ekonomicznym ;) mówię to z własnego doświadczenia ale oczywiście każdy może spróbować i sie przekonać na swojej skórze ;) pozdrawiam
Posted
To zależy jaki się rok trafi, pomidor może trochę poczekać, a ogórek niestety nie i gdy tworzy się korek na rynku ogórków Ty i tak musisz je zbierać i nie masz gdzie ich sprzedaż, a nawet jeśli się uda to za marne grosze. Choć na przykład rok temu był duży popyt na ogórki i była wysoka cena. Jednak trzeba je cały czas zbierać, a to nie jest łatwa praca bo one się "chowają" w liściach. Pomidor wymaga więcej uwagi, trzeba zrywać dziki bo inaczej wyrosną jakieś karakolce i nie wydadzą dobrego owocu. Ja jednak z tego dwojga wolę ogórka :). Pod folią można uprawiać jeszcze paprykę, ale nigdy tego na większą skalę nie robiłem więc się nie wypowiem, ale jest może ktoś bardziej rozeznany w temacie ;). Pozdrawiam :)
Posted
Papryki też nie uprawiałem a chętnie bym sie o niej czegoś więcej dowiedział, myślałem nawet o uprawie gruntowej bo dysponuje nawadnianiem ale zrezygnowałem, byc może powrócę do tego pomysłu ;) pozdrawiam