Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam mam takie pytanie: Natomiast planuje postawić nową stajnie dla krów mlecznych o wielkości 20x30 i co potrebuje? Jakieś pozwolenia,plan? I jak uzyskać dofinansowanie na stajnie i na budowe gospodarstwa. Bo słyszałem że można kupić nowe maszyny i postawić stajnie a że jak płae połowe i państwo czy unia połowe...sam nie wiem do końca jak to jest i czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć na czym to polega i jakie mam możliwości podkreślam jestem z Podhala ok. Nowego Targu :D
  • 2 weeks later...
Posted

1) Każdy budynek gospodarczy o powierzchni większej niż 35m^2 wymaga pozwolenia. Wniosek należy złożyć najprawdopodobniej w odpowiednim referacie starostwa powiatowego. Zawierać on powinien: 4 egzemplarze projektu budowlanego, oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością, aktualną decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu i jeszcze kilka innych załączników. Pełną informacje uzyskasz w starostwie...

2) Najlepiej będzie wybrać się do ODR-u i tam popytać o możliwe dofinansowanie... Ale z tego co wiem, to możliwe jest pozyskanie środków z puli na modernizację gospodarstw, tylko problem jest taki że perspektywa kończy się w tym roku, więc i pieniędzy może już nie być. Pozatym unia daje, ale i unia stawia dość wyżyłowane wymagania, czyli trzeba taką oborę odpowiednio wyposażyć...