VoYtek8 Posted May 16, 2013 Report Posted May 16, 2013 Witam,Czy zna/stosuje ktoś z was oprysk do kukurydzy zwalczający perz i ogólnie inne chwasty wieloletnie? Ciężko mi znaleźć jakiś odpowiedni herbicyd bo większość nie działa na perz, najsłynniejsze czyli Mocarz i Lumax odpadają bo nie działają na dwuliścienne. Liczę na szybką i dokładną odpowiedź. Pozdrawiam Quote
wolekg Posted May 17, 2013 Report Posted May 17, 2013 Titus 25 WG + Mustang 306 SE + adiuwant (mieszanie w takiej kolejności jak podane)lub Maister 310 WG + adiuwant Quote
Norton Posted May 18, 2013 Report Posted May 18, 2013 najlepszy jest majster tylko w całej dawce nie dzielonej czyli 150g na hektar Quote
grzepaku1 Posted May 18, 2013 Report Posted May 18, 2013 nie wiem czy tymi środkami w 100 procentach zniszczy perz i chwasty wieloletnie ale jak już są to trzeba czymś opryskać a najlepiej w następnym roku po zebranym zbożu zastosować glifosat i na kilka lat spokój Quote
damianus87 Posted May 20, 2013 Report Posted May 20, 2013 hector bierze wszystko. bede go stosował w tym roku. Quote
VoYtek8 Posted May 20, 2013 Author Report Posted May 20, 2013 No poczytałem i ten Hector naprawdę bierze wszystko Może orientujesz się czy jest to drogi herbicyd? Pozdrawiam Quote
Mikruss Posted May 20, 2013 Report Posted May 20, 2013 Elumis bierze naprawde wszystko w kukurydzy i to naprawdę sporych rozmiarów Quote
damianus87 Posted May 22, 2013 Report Posted May 22, 2013 nie powiem Ci dokladnie ile kosztuje, bo kupowałem go juz duzo wczesniej, gdy kupowalem opryski na zboża. Quote
rysiek1965 Posted May 23, 2013 Report Posted May 23, 2013 Od paru lat stosuję Maistra z dobrym skutkiem , kosztuje 260zł/h. Quote
Nike Posted May 27, 2013 Report Posted May 27, 2013 Wiecie kiedy majstrem się pryska w jakim stopniu rozwoju ziela. Quote
troszkin Posted June 7, 2013 Report Posted June 7, 2013 ysk w kukurydzy Titus 25 WG + Mustang 306 SE + adiuwant Quote
roban Posted November 25, 2014 Report Posted November 25, 2014 Witam' date='Czy zna/stosuje ktoś z was oprysk do kukurydzy zwalczający perz i ogólnie inne chwasty wieloletnie? Ciężko mi znaleźć jakiś odpowiedni herbicyd bo większość nie działa na perz, najsłynniejsze czyli Mocarz i Lumax odpadają bo nie działają na dwuliścienne. Liczę na szybką i dokładną odpowiedź. Pozdrawiam [/quote'] Proponuję TITUS 25, jest rewelacyjny. Tel 883 985 874 Quote
VoYtek8 Posted November 25, 2014 Author Report Posted November 25, 2014 Temat jak najbardziej nie aktualny. Oprysk w tamtym roku na kukurydzę wykonałem herbicydem Innovate który polecono mi w sklepie, pole było naprawdę zachwaszczone, a po tym oprysku i skoszeniu kukurydzy było i jest nadal idealnie czyste. Polecam go każdemu kto ma problem z perzem, w moim przypadku pełna skuteczność. Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted November 25, 2014 Report Posted November 25, 2014 Nowy maister u mnie wysprzątał wszystko, co prawda z perzem nie mam problemów ale włośnica-e i chwastnica jednostronnapotrafią być uciążliwe.....Z drugiej strony dobra agrotechnika jest najskuteczniejsza na perz, ale jeśli on już jest to nawet glifosat tylko w pierwszym roku sprząta, a później występuje zaperzenie wtórne z nasion. Glifosat i dobra agrotechnika są najskuteczniejsze. Quote
rafaello3 Posted November 25, 2014 Report Posted November 25, 2014 Elumis ...kasuje wszystko nawet gorczycę ponad metrową ,jak w tym roku było .Pole po tym środku jest czyste jak łza nie ma nic tylko kuku .Mam zdjęcia ,to bym pokazał .Podaj adres poczty ,to sam się przekonasz VoYtek . Quote
Vademecum Posted November 26, 2014 Report Posted November 26, 2014 Gorczycę to wszystko (dwuliścienne) bierze Quote
rafaello3 Posted November 27, 2014 Report Posted November 27, 2014 Gorczyca ,gorczycy nie równa .Sam się o tym przekonałem .Na oko niby gorczyca ,ale ziarno o wiele drobniejsze i ptaki je uwielbiają .Natomiast jak urosła to za Chiny jej nie szło zwalczyć .Miała ponad metr i Elumis w dawce max ledwo dał jej radę .Ta gorczyca ,to podejrzewam ,że to jest inna roślina z Rosji lub coś w tym stylu .U mnie Ci co sieli ją na poplony też opryskiwali ją nie raz ,a 3 i tak jeszcze odbijała .Oczywiście zimę przezimowała bardzo dobrze . Quote
Vademecum Posted November 27, 2014 Report Posted November 27, 2014 Gorczyca jest bardzo wrażliwa na mróz, to o czym piszesz raczej nią nie jest. Quote
rafaello3 Posted November 28, 2014 Report Posted November 28, 2014 Tak ja sądzę ,że tylko tak ją nazwał handlarz ,a tak naprawdę ,to jest inna roślina .?Chociaż na wygląd do złudzenia przypomina gorczycę .Nie zmarzła ,a po zimie już w marcu dalej rosła .Dlatego miałem problem z nią .Ja gorczycy siałem zawsze sporo na poplony i zmarzła do wiosny ,a to cudo ,ani trochę . Quote
edek Posted December 1, 2014 Report Posted December 1, 2014 Kolego tylko i wyłącznie stosuj Narval (1l/ha) + Cormax (1l/ha) + 300 l wody i masz super działanie środka i czyściutkie pole Quote
Vademecum Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Prawda jest taka, że jak nie trafisz w termin to nic nie będzie skuteczne, mnie brakło środka i zorganizowałem go po tygodniu efekt był taki, że chwasty były a kukurydza została przy ziemi... Quote
edek Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Vademecum nie zgodzę się z Tobą.... mi też zabrakło środka, dokupiłem Maister a miałem bardzo rozwiniętą wysoką lebiodę jednak ten środek położył wszystko Quote
Recommended Posts