Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Czy zna/stosuje ktoś z was oprysk do kukurydzy zwalczający perz i ogólnie inne chwasty wieloletnie? Ciężko mi znaleźć jakiś odpowiedni herbicyd bo większość nie działa na perz, najsłynniejsze czyli Mocarz i Lumax odpadają bo nie działają na dwuliścienne. Liczę na szybką i dokładną odpowiedź. Pozdrawiam :)

Posted
nie wiem czy tymi środkami w 100 procentach zniszczy perz i chwasty wieloletnie ale jak już są to trzeba czymś opryskać a najlepiej w następnym roku po zebranym zbożu zastosować glifosat i na kilka lat spokój
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...
Posted

Witam' date='

Czy zna/stosuje ktoś z was oprysk do kukurydzy zwalczający perz i ogólnie inne chwasty wieloletnie? Ciężko mi znaleźć jakiś odpowiedni herbicyd bo większość nie działa na perz, najsłynniejsze czyli Mocarz i Lumax odpadają bo nie działają na dwuliścienne. Liczę na szybką i dokładną odpowiedź. Pozdrawiam :)

[/quote']

Proponuję TITUS 25, jest rewelacyjny. Tel 883 985 874

Posted
Temat jak najbardziej nie aktualny. Oprysk w tamtym roku na kukurydzę wykonałem herbicydem Innovate który polecono mi w sklepie, pole było naprawdę zachwaszczone, a po tym oprysku i skoszeniu kukurydzy było i jest nadal idealnie czyste. Polecam go każdemu kto ma problem z perzem, w moim przypadku pełna skuteczność. Pozdrawiam :)
Posted

Nowy maister u mnie wysprzątał wszystko, co prawda z perzem nie mam problemów ale włośnica-e i chwastnica jednostronna

potrafią być uciążliwe.....

Z drugiej strony dobra agrotechnika jest najskuteczniejsza na perz, ale jeśli on już jest to nawet glifosat tylko w pierwszym roku sprząta, a później występuje zaperzenie wtórne z nasion. Glifosat i dobra agrotechnika są najskuteczniejsze.

Posted
Elumis ...kasuje wszystko nawet gorczycę ponad metrową ,jak w tym roku było .Pole po tym środku jest czyste jak łza nie ma nic tylko kuku .Mam zdjęcia ,to bym pokazał .Podaj adres poczty ,to sam się przekonasz VoYtek .
Posted
Gorczyca ,gorczycy nie równa .Sam się o tym przekonałem .Na oko niby gorczyca ,ale ziarno o wiele drobniejsze i ptaki je uwielbiają .Natomiast jak urosła to za Chiny jej nie szło zwalczyć .Miała ponad metr i Elumis w dawce max ledwo dał jej radę .Ta gorczyca ,to podejrzewam ,że to jest inna roślina z Rosji lub coś w tym stylu .U mnie Ci co sieli ją na poplony też opryskiwali ją nie raz ,a 3 i tak jeszcze odbijała .Oczywiście zimę przezimowała bardzo dobrze .
Posted
Tak ja sądzę ,że tylko tak ją nazwał handlarz ,a tak naprawdę ,to jest inna roślina .?Chociaż na wygląd do złudzenia przypomina gorczycę .Nie zmarzła ,a po zimie już w marcu dalej rosła .Dlatego miałem problem z nią .Ja gorczycy siałem zawsze sporo na poplony i zmarzła do wiosny ,a to cudo ,ani trochę .
Posted
Vademecum nie zgodzę się z Tobą.... mi też zabrakło środka, dokupiłem Maister a miałem bardzo rozwiniętą wysoką lebiodę jednak ten środek położył wszystko :)