Jump to content

Recommended Posts

Posted

Najlepiej ręcznie wyrywać z korzeniami, innego sposobu nie ma. Jak tego nie zlikwidujesz to za rok będziesz miał pół pola żyta pomieszanego z pszenicą zamiast samej pszenicy. Pozdrawiam :)

Posted

Niestety, ale pewnie będziesz w przyszłym roku kupić nowy siew pszenicy, jeżeli masz w zwyczaju siać swój materiał pszenicy. Można wyrywać, jak jest bardzo rzadko tego żyta i mała powierzchnia, w przeciwnym razie to będziesz musiał po prostu kombajnem w żniwa skosić.

Nie orientuję się jak to jest ze środkami chemicznymi do usuwania chwastów ze zboża. Z tego co czytałem to np. puma można stosować tylko dla pszenicy i jęczmienia, nie wiem jakby opryskał co by zrobiło z żytem?

Posted
Wlaśnie super pomysł prysnąć pumom bo żyto jest wykłoszone powinno bo przypalić i nie powinno wydać ziarna ja myślałem o auroże bo na wszystkich środkach chwasto bujczych pisze że stosować do fazy kłoszenia. wiadomo że na jesień nowy mareriał do siania, tylko chodzi że jak nic nie zrobie z tym żytem teraz to kto to kupi po żniwach jak zboża są piękne i bedzie można wybierać i przebierać w ofertach.
Posted
Tylko żeby też tej pszenicy nie przypaliło, ale to jedyny chyba sposób. Trzeba poczytać do jakiej wielkości zboża można stosować dany środek, bo to jest tam często zależne od jakieś ilości liści czy coś tam. Trzeba sprawdzić, by nie zniszczyć pszenicy, bo mimo wszystko lepiej mieć pszenicę z żytem niż nic, ale jak by dało radę to ja bym spróbował.
Posted
ja bym radził nie pryskać pewnie to nic nie da lub jeszcze może zaszkodzi pszenicy lepiej zostawić tak jak jest przecież paszowa pszenica jest nie wiele tańsza a więcej jej nie siać tylko pod przyszłoroczne zasiewy kupić kwalifikat lub po cichu upatrzyć sobie u sąsiada ładną pszenicę
Posted

Też jestem zdania, że żyta już nie wyplenisz z tego pola, a w przyszłym roku będzie go jeszcze więcej. Z doświadczenia wiem że to jest walka z wiatrakami i tylko szkoda twojego czasu i pieniędzy. :-/

Jeżeli nie jest dużo tego żytka to spokojnie sprzedasz takie zborze, ale na przyszły sezon to zalecam się rozejrzeć nad nowym czystym nasieniem.

Posted
Możesz wyrwać albo jak żyto się wykłosi to zetnij kłosy i do jakiegoś wiaderka i lepiej zbieraj bo jak będziesz rzucał na ziemie to w kolejnym roku będzie go więcej. A jak skosisz kombajnem to najlepiej na tym polu posiej rzepak albo jak wolisz to jęczmień jary to będziesz mógł na wiosnę mechanicznie samosiewy zniszczyć ;)
  • 1 year later...
Posted

U mnie było sporo żyta w pszenicy, zabrakło czasu na wyrywanie i przy sprzedazy zboża w tym roku cena spadła o 60 zł na tonie :(  patrząc, że było tego troche ponad 19 ton to trochę szkoda kasy.

Obecnie na około 3 ha znowu sporo żyta i we dwóch walczyliśmy już 1,5 dni i jeszcze pewnie 2 dni przed nami.

Pzdr