Skocz do zawartości

Zdjęcie

kombajn Bizon Super Z056 - przetrąca ziarno

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Chałek

Chałek

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 38 postów

Napisano 19 maj 2013 - 12:54

Mam problem, bo mój bizon przetrąca ziarno. Zauważyłem to głównie na pszenicy, choć inne zboża też, ale mniej.
Problemu by nie było gdybym znał przyczynę, a ta jest dla mnie zagadką.
Cepy są nowe, klepisko równe, szczelina prawidłowa. Podajniki: ziarnowy i kłosowy wymienione na nowe, a jednak problem jest dalej.
Co jeszcze mogę zrobić, żeby problem znikł. Ogólnie kombajn jest w dobrym stanie.
Zazwyczaj przetrąca jak ma mniej do roboty: na uwrociach i jak jadę wolniej. Jak jest pełna kosa i ziarna jest dużo to idzie dobrze.
  • 0

#2 NIUH MEN

NIUH MEN

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 21 maj 2013 - 13:38

Według mnie musisz zwiększyć szczelinę miedzy bębnem a klepiskiem to powinno pomóc .
  • 0

#3 grzesiek12031980

grzesiek12031980

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 518 postów

Napisano 21 maj 2013 - 16:21

A probowalej mlocic nocami?U mnie to pomaga.
  • 0

#4 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1628 postów

Napisano 21 maj 2013 - 21:54

główkuję nad tym tematem i też mi przychodzi tylko ustawienie klepiska, ale co ma do tego koszenie nocą?
  • 0

#5 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 22 maj 2013 - 06:23

W nocy na zboże jak i na wszystko opada rosa i nie za bardzo da się kosić bo kombajn "piszczy" i już słabo heder kosi wilgotne zboże i ogólnie źle się młóci. Dlatego nie mam pojęcia czemu niby koszenie nocami pomaga... Tutaj trzeba tylko dobrze ustawić klepisko tak jak pisze "kubusjettaII" i będzie dobrze. Pozdrawiam :)
  • 0

#6 grzesiek12031980

grzesiek12031980

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 518 postów

Napisano 22 maj 2013 - 10:51

Rosa powoduje ze ziarno nie jest zbyt suche i nie przetraca sie.
  • 0

#7 NIUH MEN

NIUH MEN

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 22 maj 2013 - 13:51

Ale to się nie opłaca bo trzeba ziarno jeszcze suszyć .

• 0

#8 Chałek

Chałek

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 38 postów

Napisano 22 maj 2013 - 21:44

Szanowni Koledzy.
Jeśli byłaby to kwestia ustawienia klepiska, to nie zawracałbym głowy na forum, bo każdy kto ma kombajn akurat wie (albo przynajmniej powinien) jak należy klepisko ustawić, jest to jedna z podstawowych rzeczy. W dodatku napisałem, ze szczelina klepiska jest prawidłowa.
Przyczyna leży gdzie indziej, tylko nie wiem gdzie i dlatego proszę o pomoc.

A probowalej mlocic nocami?U mnie to pomaga.

Akurat to jest cenna rada, ale na zarobek to jedziesz kiedy klient chce.
  • 0

#9 grzepaku1

grzepaku1

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 614 postów

Napisano 22 maj 2013 - 22:04

przeprowadż test by zdjagnozować w którym miejscu kombajnu ziarno ulega uszkodzeniu jedż wolno na pół kosy i szybko wyłącz młocarnię na podsiewaczu masz ziarno nie oczyszczone zbierz część i zobacz czy jest pokruszone jeśli tak to raczej wina złej lub nie równej szczeliny pomiędzy klepiskiem a cepami jeśli ziarno jest całe to wna jest w transporcie ziarna do zbiornika następnie sprawdż czy nie masz za mocno przymkniętego dolnego sita czy blacha pod dolnym sitem jest nie oberwana lub pęknięta bo ona odpowiada za kierowanie ziarna czystego do zbiornika a brudnego do ponownego omłócenia następnie sprawdż czy podajnik ślimakowy ( ten na dnie kombajnu )przesówając ziarno nie kruszy ziarna bo jest za mała przerwa pomiędzy nim a blachą lub jest zgięty sprawdż stan zębatek i łańcuchów w podajnikach bo przy zużytych ziarno więcej podchodzi pod rolki łańcucha czy łapki gumowe w podajnikach na całej długości są w dobrym stanie bo były przypadki że gryzonie zjadły jakiś odcinek następnie sprawdż stan podajników czy blacha w podajniku ta po środku po której jest transportowane zboże nie jest przetarta lub zawinięta może oderwana częściowo w miejscu złączenia podajnika zbożowego bo składa się on z dwóch części
  • 0

#10 Chałek

Chałek

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 38 postów

Napisano 24 maj 2013 - 13:18

Na takie testy przyjdzie czas dopiero w żniwa, ale dzięki, bo to już jakiś pomysł. Podajniki mam nowe, więc wina nie leży po ich stronie. Mam bardzo zabrudzony przylepioną ziemią podsiewacz, ale nie wiem, czy to może mieć wpływ na przetrącanie ziarna. Tak, czy tak muszę go wyczyścić, albo wymienić. Więc zobaczę czy coś się poprawi.
  • 0

#11 grzepaku1

grzepaku1

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 614 postów

Napisano 24 maj 2013 - 20:28

to że podajniki nowe nie znaczy że dobre lepiej sprawdż a jak masz mocno zabrudzony podsiewacz to sprawdż czy zboże na podsiewaczu nie spiętrza się a pszenica nie oczyszczona po prostu nie mieści się pod klepiskiem bo z przodu klepisko jest zatkane podczas omłotu ziarnem z plewami i cepy to ziarno śrutują a że na uwrociach jest więcej pokruszonego ziarna to może oczyszcza się podsiewacz z tej śruty co nazbierała się pod klepiskiem i stąd to pokruszone ziarno ale podsiewacz musi być czysty wtedy ziarno płynnie przesówa się i lepiej jest oczyszczone a i straty mniejsze
  • 0

#12 Chałek

Chałek

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 38 postów

Napisano 29 maj 2013 - 15:45

Z podajnikami masz rację, to że nowe nie znaczy, że dobre, ale to że czasami leci ziarno dobre, a czasami przetrącone raczej nie przemawia za tym żeby wina leżała po ich stronie. Podsiewacz jest zawalony ziemią na tyle, że rowki nie są szczególne widoczne. Muszę go zdjąć i wyczyścić, albo wymienić. Klepisko jest równe, a szczelina na pewno prawidłowa. Nawet jak powiększę szczelinę tak, że niedomłaca wszystkiego to i tak ziarno leci przetrącone, więc wina leży za klepiskiem.
  • 0

#13 grzepaku1

grzepaku1

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 614 postów

Napisano 30 maj 2013 - 08:59

Chałek mówisz że nie przemawia za tym by to była wina podajników ale jeśli jest uszkodzony podajnik to są też takie objawy bo jeśli mało zboża jest transportowane podajnikiem uszkodzonym to ziarno które idzie do góry spada na dół i to nawet kilkakrotnie (mieli się) a tym samym podajnikiem jeśli jest duża ilość tego ziarna to procentowo mniej tego ziarna wraca na dół i mniej kruszy a najlepiej to odepnij na dole pokrywkę podajnika i załóż na podajnik papierowy worek i zobaczysz czy to jego wina jeśli ziarno będzie całe w worku to chyba podajnik będzie sprawcą twoich zmartwień
  • 0

#14 Biess

Biess

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 28 lipiec 2014 - 09:50

Mam ten sam problem i jestem ciekaw, czy udało Ci się z tym poradzić?
  • 0

#15 SHINee

SHINee

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 07 sierpień 2014 - 21:59

Z zasady w kombajnach zbożowych (nie wiem jak w bizonach) chodzi o zmniejszenie obrotów młócarni. Chyba, że bizon takowego regulatora nie posiada ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych