Jump to content

Recommended Posts

Posted

U nas śniegu dosypalo tyle, że teraz to w niektórych miejscach z zasp 2 metrowej kukurydzy nie widać. Ci co już skosili mają spoków. Zawsze kosiliśmy zimą i wszystko super sie udawało, bo ziemia była zmarznięta a ziarno suche. W tym roku jest masakra, kupa śniegu a pod śniegiem woda stoi. Jak tak dalej pódzie na pole się nie wjedzie.

Jak u Was wygląda kukurydza w tym roku.

Posted
Zima rzeczywiście cięzka, dawno takiej zimy nie byłu. My ju 2 rzuty skosiliśmy, został jescze jeden. Ale ja się nie martwię, jescze nie było tak co by się nie dało skosić. Przyjdzie odwilż, śnieg stopnieje, potem mróz złapie i kombajn znowu wjedzie na pole bez najmniejszego problemu.
Posted
Dziki jak dziki, ale bażanty, sarny, nawet zające zrobią swoje. Ja kukurydzy nie sieje, ale kumpel jak posiał na sezon 2009 to dopiero w tym roku latem kosił. Takie miał tam bagno, że nie dało rady wjechać. Zimą była sytuacja ta sama co pisze rox. Śniegu nawaliło 50-60cm, to każdy zwierzak się do kolby dobrał. Jak już latem kosił, to nic już prawie nie było.
Posted
Dzisiaj widziałem po drodze jak do kościoła jechałem, że próbowali wjeżdżać na jeden kawałek. Przejechał dwa razy i zrezygnował, bo mało się nie utopił. A i tak musiał wjeżdżać środkiem, bo po bokach śniegu nawiane po pas, więc tam to pewnie długo po roztopwach wjedzie.
Posted
W tym tygodniu ma być mega odwilż także kukurydzę mi na polu odsłoni ale pewnie bedzie wszystko tak mokre, że znów kombajn nie wjedzie i znów trzeba bedzie na mróz czekać. Mi już mało bo 2 ha zostały do skoszenia ale nie wiem czy będą takie warunki żeby to w końcu skosić. Na razie to wszelka zwierzyna kosi mi w tej kukurydzy co się da.
Posted
No, sąsiad dzisiaj jednak wykosił. Pokrywa śnieżna zmalała, mróz zmroził ziemię i dało radę wjechać. rolnik570 a tobie jak poszło? Pogoda pozwoliła zawalczyć?
Posted
Ile śniegu u Ciebie na polu leży?, u nas zamrzniętego jakieś 40-50cm. Tam gdzie nawiało to 2 razy tyle. Śnieg jest tak zbity że trudno się przejeżdża bez przedniego napędu a co dopiero orać.
Posted
U mnie teraz już jakieś 10-15 cm. od 2 dni jest dodatnia temperatura. Z oraniem nie ma problemu.. jak było ponad 30 cm to ciężko było i nie orałem. Jeszcze mam 5 ha. pszenicy do zasiania bo nie zdążyłem :D
  • 4 weeks later...
Posted
Witam, jakie mielibyście propozycje 5-polówki z uwzględnieniem uprawy kukurydzy na kiszonkę? pzdr