pawelxy1 Posted May 23, 2013 Report Posted May 23, 2013 Mam problem. Jakiś tydzień temu byłem po trawę na łąkę swoją i gdy dałem królikom to zaczęły zdychać. Kombinowałem od czego to mogło być i zdałem sobie sprawę że sąsiad popryskał na zboże i to od tego. Jest jakieś lekarstwo na to by króliki nie zdychały?? Quote
przemek2092 Posted May 23, 2013 Report Posted May 23, 2013 Wydaje mi sie że teraz już musisz tylko czekać, trawa mogła mieć na liściach oprysk i to najbardziej prawdopodobny scenariusz jeżeli nic innego nie dawałeś im, pozdrawiam Quote
Jac555 Posted May 24, 2013 Report Posted May 24, 2013 Ewentualnie skontaktuj sie z weterynarzem, to chyba najrozsadniejsze Quote
przemek2092 Posted May 24, 2013 Report Posted May 24, 2013 niestety, w takich sytuacjach kiedy coś już sie stało i wiemy od czego to jest należy odstawić daną paszę i tak jak wyżej kolega napisał weterynarz, ale i on czasem nic nie może zrobić, poda jedynie witaminy ale spróbować można Quote
Wielki124 Posted August 24, 2013 Report Posted August 24, 2013 a taki hodowca królików byłeś wielki a ci zdechły mnie ciągle obrażasz i nie umiesz się zachować na forum czy obrałeś sobie za cel życiowy mnie obrażać i robić z siebie profesora Quote
pawelxy1 Posted August 24, 2013 Author Report Posted August 24, 2013 Czy ja ciebie obrażam? Ty mi grozisz i obrażasz ja ciebie tylko pouczam.A że mi zdechły to nie moja wina bo nawet weterynarz nie pomógł Quote
grzepaku1 Posted August 24, 2013 Report Posted August 24, 2013 do Wielki 124 jeśli kogoś spotka nieszczęście to nie czas i miejsce by się z tego powodu naśmiewać Quote
simson54 Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 z królikami trzeba ostrożnie jak mokra trawa i dasz młodym to odrazu padnie bo biegunki dostają jak jest trawa zaparzona i leży na kubkach to też nie dobrze bo też zdychają po takim czymś opryski i komary są groźne dla królików. ogólnie to są zwierzęta bardzo delikatne bo dasz czegoś za dużo w dużej ilości i potrafi zdechnąć. Wiem bo sam miałem ponad 100 królików i wszystko padło bo pomór przyszedł i wyrzucałem nawet po 10 w ciągu dnia. chciałbym zacząć od nowa swoją hodowlę bo umiałem się z nimi obchodzić ale jakoś nie ma czasu na to a poza tym u mnie na wsi nie ma dużo królików bo ludziom pozdychały jak ten pomór był Quote
Czarekmarek Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 Nam kiedyś jak przyszedł pomór w żniwa to jednego dnia zakopywaliśmy 150 sztuk. Zdechły wszystkie, co do jednego, jednej nocy. Od tego czasu dopóki mieliśmy szczepiliśmy króliki co roku i nie zdarzało się, żeby nam jakiś zdechł Wiem, że dawał weterynarz dwa środki, jeden na pomór a drugi na kokcydiozę albo maksymotozę(czy jakoś tak). Do tego dawaliśmy im poza zbożem/trawą/sianem/burakami i inną zieleniną dodatkowo paszę, która miała je wzmacniać przeciwko jakimś chorobom jelitowym, chyba właśnie kokcydiozie. Plus do picia taki środek ACIDOMID K. Quote
Recommended Posts