pawelxy1 Posted May 23, 2013 Report Posted May 23, 2013 Agro Show 2013 zielony weekend w Kąkolewie gm. Grodzisk Wielkopolski.25-26 maja sobota, niedziela. Wystawa Polskie Zboża - Zielone Agro Show odbywa się w Kąkolewie koło Grodziska Wielkopolskiego. Po korzystnym połączeniu dwóch wydarzeń, organizatorzy przygotowali kompleksową ofertę dla rolnictwa, z której skorzystająhodowcy oraz wszyscy specjaliści z branży. Na 45ha ekspozycji swoją ofertę przedstawi blisko 160 wystawców z Polski i Europy. Na rolników czekają pokazy maszyn zielonkowych, opryskiwaczy polowych, wypasubydła, jak i specjalnie przygotowane poletka pokazowe, na których zastosowano różne typy odmian zbóż, rzepaków, buraków cukrowych, roślin strączkowych, kukurydzy orazmieszanek traw. Zwiedzający otrzymają też informacje na temat sposobów ich pielęgnacji. Lokalizacja targów:Kąkolewo, Gmina Grodzisk WielkopolskiTeren lotniska w Kąkolewie62 - 065 Kąkolewo Ktoś z was się wybiera?? Quote
Jan-ros77 Posted May 23, 2013 Report Posted May 23, 2013 Witam! Niestety nie, sprawy rodzinne ale licze ze ktos wrzuci recenzje o jakis ciekawostkach no i pewnie na stronie organizatorów beda informacje:) Quote
pawelxy1 Posted May 23, 2013 Author Report Posted May 23, 2013 Ja po powrocie opisze dokładnie co i jak ;d Quote
VoYtek8 Posted May 23, 2013 Report Posted May 23, 2013 Ja bardzo chcę jechać, ale nie mogę... Wesele siostry Też chciałbym usłyszeć parę opinii o tym wydarzeniu i jakby ktoś mógł wrzucić parę fotek . Pozdrawiam Quote
konrad123450@onet.pl Posted May 23, 2013 Report Posted May 23, 2013 a kto wybiera się w niedziele do Szepietowa? Quote
pawelxy1 Posted May 23, 2013 Author Report Posted May 23, 2013 Wojtek ja z chęcią wrzucę fotki i filmy ale byle nikt nie pisał tutaj nie wnoszącego nic do tematu;d Quote
jacob Posted May 24, 2013 Report Posted May 24, 2013 Z chęcią bym się przejechał, ale wybrałem Opolagrę w czerwcu dajcie dużo zdjęć! Quote
pawelxy1 Posted May 24, 2013 Author Report Posted May 24, 2013 Kuba jak co to pisz to sie spotkamy ja jade w niedzielke;d Quote
pawelxy1 Posted May 26, 2013 Author Report Posted May 26, 2013 ja juz wrocilem niebawem bd recenzja moja z wystawy;d Quote
pawelxy1 Posted May 26, 2013 Author Report Posted May 26, 2013 Bd film, opisy wybranych nowości w wystawie maszynowym i zwierzęcym;d Quote
pawelxy1 Posted May 26, 2013 Author Report Posted May 26, 2013 Moja relacja i opisy wybranych nowości: ZETORProxima:Nowe ciągniki rodziny Proxima charakteryzują się prostą obsługą i wygodą pracy w najcięższych warunkach. Ciągniki Proxima zasilane silnikami marki Zetor cechują się niskimi kosztami eksploatacji i wysokim momentem obrotowym. Wyposażone w zsynchronizowaną skrzynię przekładniową 10/2 charakteryzującą się długoletnią i bezawaryjną pracą. Proxima Plus:Ciągniki średniej mocy charakteryzują się długą żywotnością i niskimi kosztami eksploatacji. Wyposażone w silniki o mocy od 87-107KM. Posiadają unoszone maski ułatwiające serwisowanie. Proxima Power:Ciągniki średniej mocy. Posiadają skrzynie z elektro-hydraulicznym rewersem z możliwością automatycznym załączeniu półbiegów. WOM posiada sterowane elektrohydraulicznie wielodyskowe sprzęgło zaprojektowane do pracy z silnikami o wysokim momencie obrotowym. Posiada przestronną i wygodną kabinę. Forterra:Ciągniki o mocy od 90-137KM. Posiada wytrzymałą i dopracowaną konstrukcję skrzyni biegów. Kabina jest wyciszona, przestronna, dwuosobowa i klimatyzowana. McHALEChwytak do bel okrągłych:Obracające się rury na szpikulcach pozwalają na ostrożne i bezpieczne przewożenie i układanie zafoliowanych bel.Waga ? 160kgMax udźwig ? 1100kg Wycinaki kiszonki:Dzięki unikalnej konstrukcji ząbkowanego noża można wyciąć najbardziej zbite kiszonki.Waga- 365-585kgPojemność ? 503-769l KUHNSamozaładowcza owijarka do bel okrągłych KUHN RW 1200 montowana na 3- punktowym układzie zawieszenia ciągnika, przeznaczona do ładowania, transportu i owijania bel podczas jazdy. Dzięki swej konstrukcji znajduje się blisko ciągnika, co korzystnie wpływa na rozłożenie ciężaru maszyny i stabilność w czasie transportu i owijania. Speedliner 6000Umożliwia siew na uprawionym ściernisku, zaoranej glebie i siew bezpośredni. Jego szerokość robocza to 4-6m. Duża prędkość siewu oraz obszerny zbiornik zapewniają dużą wydajność pracy. Posiada bezobsługowe łożyska i nie wymagające smarowania punkty obrotu. ZETOR MAJORSilniki fabryczne Zetor, zaprojektowane bez elektroniki i dopełniających dodatków do paliwa, górują nad konkurencją łatwym serwisem oraz wysoką niezawodnością. Liczba biegów wynosi 12+12.Model MAJOR odznacza się siłą podnoszenia i regulacją szybkości opuszczania maszyn. Kabina jest komfortowa ze względu na praktyczność wykorzystywania. PRZYCZEPA SAMOZBIERAJĄCA Poettinger JUMBODługość 11860 mmSzerokość 2750 mmPojemność Załadowcza 48.1 m3Dopuszczalna masa całkowita 31000kg PRASA ZWIJAJĄCA LELY WeglerTa prasa posiada najlepszy wynik zgniotu bel. Posiada system Hydro-FlexControl- pływająca podłoga, która w momencie największego obciążenia ugnie się zapobiegając powstawaniu zatoru. SIECZKARNIA polowa Krone Big X 700Silnik- MAN V8Moc- 700KMPojemność silnika 16lSzerokość bębna sieczkarni 800mm VALTRA N 163Ciągniki Valtra projektowane są i produkowane jako indywidualne rozwiązanie dla konkretnego klienta. Valtra N 163 to ciągnik o mocy 171KM. I momencie obrotowym 700 Nm. Napędzany 4- cylindrową jednostką AGCO POWER o pojemności 4.9litra. I film ze zdjęciami ciągników, kombajnów i maszyn rolniczych.[video=youtube] To połowa opisów druga połowa będzie za parę dni.Pozdrawiam Paweł Quote
Ojciec Posted May 26, 2013 Report Posted May 26, 2013 Witam wszystkich przepraszam cię Paweł że wchodzę ci trochę w artykuł ale chciał bym się z wami podzielić moimi niezbyt dobrze świadczącymi o nas rolnikach spostrzeżeniami . Mianowicie odwiedziłem w dniu 26 maja Zieloną Galę w Szepietowie na której to były pokazy maszyn uczestniczących w zbiorze zielonki (dla niewtajemniczonych trawy), w wydarzeniu tym brało udział wiele maszyn. Począwszy od maszyn z górnej półki takich jak JD czy Fendt do tych najtańszych jak Belarus. Pokazy przebiegały bardzo sprawnie wielu rolników na pewno zobaczyło jak sprzęt z danej półki się sprawuje. Ale nie o tym chciałem napisać otóż po pokazie każdy musiał wykonać tzw w tył zwrot i udać się na plac w celu dokładnego zapoznania się z produktami. Pewnie wielu z was tego nie zauważyło czy też nie chciało, ale ja niestety ujrzałem przewalające się na całym polu pokazowym niezliczone ilości puszek po piwie plastikowych kubków czy tez papierosów nie wspominając już o ulotkach, o czym to świadczy panowie i panie w większości na takie wystawy przyjeżdżają rolnicy. Na pewno wielu z was uważa za prawdziwy pokaz męskości chłopaka idącego z piwem czy też młodego tatę który z jednej strony trzyma małe dziecko za rączkę a z drugiej strony puszkę z piwem nie wspominając o zaopatrzeniu które wystaje z kieszeni. Po spożyciu tegoż napoju puszki trzeba się jak najszybciej pozbyć pól biedy jak ktoś wyrzuci puszkę do przyczepy rozrzutnika czy też wozu paszowego stojącego na placu co bardzo często się zdarza na szczęście pokazy trwają tylko dwa dni aż strach pomyśleć co byśmy spotkali po tygodniu pokazów zaglądając do takiej maszyny. Lecz najgorszym problemem nie tylko tej wystawy ale na pewno wielu innych wystaw w Polsce są pozostałości po nas rolnikach czy tylko tak umiemy się naszej ziemi na której żyjemy od lat uprawiamy odwdzięczyć czy tak nas wychowano? dlaczego jadąc małymi uliczkami na nasze pola czy też łąki wszędzie widzimy przewalające se puszki butelki i inne śmieci ludzie z miasta raczej nie przyjeżdżają na wieś żeby specjalnie wyrzucić puszkę po piwie bo akurat mu się skończyło jak pił ze znajomymi w barze wielu z was pewnie zaprzeczy każdy wie że są wyjątki ale z większości mało uczęszczanych dróg które prowadzą do naszych wiosek i miejscowości korzystamy my sami . Czy tak musi być? Quote
pawelxy1 Posted May 26, 2013 Author Report Posted May 26, 2013 Ojcze tak nie musi być. W Kąkolewie było bardzo czystko nikt nie śmiecił, a butelki puszki itp wyrzucali dokoszy na śmieci. Niektórzy tak jak piszesz śmiecą ale to wydaje mi się świadczy o człowieku jakie środowisko po sobie zostawi taki jest człowiek.Jeśli posprząta jest dobry i dbający o środowisko, a także uczciwy, bo nie każe zbierać za niego tego co on zostawił po sobie. Z kolei ci co wyrzucają śmieci gdzie popadnie bo nie chce się im cofnąć 10 metrów pod kosz na śmieci są bardzo dziwni, niedojrzali często emocjonalnie i przez to ktoś inny bd musiał podnosić ich brudy. Jestem zdruzgotany że tak się dzieję. Czy tak musi być? Na to pytanie trudno odpowiedzieć patrząc na dzisiejsze osoby.Wg mnie jest mała nadzieja ale na pewno nie to pokolenie co teraz jest. Co do wystawy opiszę jeszcze kilka nowości jak nie kilkanaście i mam nadzieję że ktokolwiek uzna moje trudy i doda jakiś obszerny komentarz albo mam nadzieje że komuś tym pomogę w dokonaniu właściwego wyboru.Pozdrawiam Paweł. Quote
jacob Posted May 27, 2013 Report Posted May 27, 2013 Ojciec bardzo dobrze ujął znane "zjawisko targowe". Sam będąc na kilku większym imprezach tego typu, np. ostatnio w Kielcach na Agrotech w marcu, zauważyłem, że było wiele osób wstawionych. Przykładowo scena: godzina 9 rano, podjeżdża autobus pełny facetów, większość ostro wprawiona, część nawet nie wychodzi z autobusu bo śpi...cześć osób wykorzystuje taką imprezę, aby wyrwać się z domu i popić z kolegami i w ten sposób się robi "chlew" na targach... Quote
Recommended Posts