Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Chciałem zapytać jak to jest z innymi rozmiarami opon. Jakie inne opony można założyć zamiast tych żeby zgrywały się z przednim napędem.
Posted

mam na przykład do kupienia opony 18.4 R38. Ale nie mam pojęcia czy one różnią się tylko szerokością czy również wysokością? Bo żeby tył nie biegał szybciej od przodku kiedy włączę napęd?

Dobrze a w tych rolniczych oznaczeniach jak to się przekłada? Czy to 18.4 można by było założyć?

Posted

nie mozna bo opona jest rowniez wyzsza

480 to szerokosc opony 18.4, a wysokosc jak w 16.9

ogolnie chodzi o to ze opona jest szersza, ale ma ta sama wysokosc, czyli obwod, czyli naped sie zgrywa

Posted

Opony o oznaczeniu np. 18,4R34, 16,9R38 czy 11,2r20 to opony o pełnym profilu. Czyli jej szerokość to np. 18,4 a wysokość od rantu felgi do bieżnika to 85% szerokości. Łatwo można sobie rozmiar takiej opony przeliczyć chociaż będzie to mniej, więcej bo opony o tym samym rozmiarze różnią się faktycznymi wymiarami w zależności od producenta.

Opona 18,4 ma szerokość 460 i wysokość 85% szerokości. Czyli 18,4R38 to 460/85R38.

Znaczy to że opona 16,9 i 18,4 różnią się wysokością.