student18 Posted May 24, 2013 Report Posted May 24, 2013 Witam mam takie pytanie . Mam dwa tuczniki jeden to wieprz a druga to świńka . Teraz są już gotowe na sprzedaż i się zastanawiam czy sprzedac oby dwa czy może zostawic sobie tą świńke na maciorkę na młode ? Planuję hodowac świnie i bym wtedy musiał kupowac prosiaki. Czy może bardziej opłacalne będzie trzymac dwie maciorki i sprzedawac prosięta lub kupowac za każdym razem tak z 10 prosiąt na tucz ? Narazie bym nie zwiększał hodowli. Czekam na wasze odpowiedzi . Pozdrawiam. Quote
VoYtek8 Posted May 24, 2013 Report Posted May 24, 2013 Trzymaj ze 2 maciorki i niech rodzą prosięta, a następnie je odchowuj i sprzedawaj, ale niech maciory zawsze będą. Na tym najlepiej wyjdziesz bo kupować prosięta to się nie opłaca. Pozdrawiam Quote
student18 Posted May 26, 2013 Author Report Posted May 26, 2013 A ile kosztuje szczepienie prosiąt oproszeniu i sztuczne zapłodnienie? A co dajecie swoim maciorom po oproszeniu jakieś pasze i może cos osobno dla młodych ? Jestem w tym początkujący wiec jeszcze tego nie wiem:) Quote
kajla455 Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 Nie opłaca się kupować prosiąt do tuczu. Lepiej jak kolega wyżej mówi, trzymać ze dwie maciory i przeznaczać je do rozrodu i małe prosiaczki odchować, utuczyć i sprzedawać jak osiągną odpowiednią wagę. Knurka nie musisz mieć bo teraz można w sklepach weterynaryjnych kupować gotowe nasienie dla macior, wybór jest duży, możesz wybrać jakie chcesz mieć prosiaki, czy mięsne, czy nie, rasę też możesz sobie wybrać. U nas takie nasienie kosztuje około 25 zł i jak wyczujesz odpowiedni moment ruji u świnki to wtedy podajesz i gotowe.A ja moich prosiąt nie szczepiłem ani razu, jedyne co to po odsadzeniu daję im witaminy i koncentrat jak słabo rosną i środek na odrobaczenie. I generalnie jak są po dobrym nasieniu i od dobrej maciory to ładnie rosną. Quote
student18 Posted June 4, 2013 Author Report Posted June 4, 2013 Dzięki za wasze cenne rady . Zostawiłem sobie tą jedną maciorkę zobaczymy czy będzie dobrą matką Quote
dominikp64 Posted June 4, 2013 Report Posted June 4, 2013 W tej chwili trzymanie macior żeby sprzedawać prosięta to dosyć opłacalny interes jest. Słyszałem że na targowiskach to za parę prosiąt już żądają nawet 350-400zł Quote
student18 Posted June 5, 2013 Author Report Posted June 5, 2013 Ja jak kupowałem w grudniu zeszłego roku to płaciłem jeszcze 300 zł za pare Quote
cichy Posted June 5, 2013 Report Posted June 5, 2013 Prosiakom dobrze jest podać żelazo w formie szczepionki. Ja stosuje taką o nazwie "Ferrovet" i podaję dwa lub trzy razy w zależności od potrzeb i w odpowiednim stosunku do wagi. Najtaniej będzie jak sam kupisz taką szczepionkę w hurtowni weterynaryjnej (może też być o innej nazwie). Generalnie po oproszeniu musisz też dobrze pilnować czy prosiaki nie dostają biegunki (zazwyczaj występuje drugiego lub trzeciego dnia po porodzie ale to nie reguła), jak nie podasz na czas szczepionki to w ciągu jednej doby może Ci połowa zdechnąć ale od biegunki stosuje się już inną szczepionke. Quote
student18 Posted June 6, 2013 Author Report Posted June 6, 2013 Czyli według ciebie cichy proponujesz podac im żelazo szybciej niż 3 dnia ? Quote
Agroservice_pl Posted June 6, 2013 Report Posted June 6, 2013 Najlepiej trzymać maciory i sprzedawać prosięta,wyjdzie to nawet taniej w utrzymaniu niż kupno prosiąt. Co do szczepionki to dobrze byłoby wcześniej skontaktować się z weterynarzem,nie podawałbym na własną rękę i na "oko". Quote
cichy Posted June 6, 2013 Report Posted June 6, 2013 Źle mnie zrozumiałeś. Trzeciego dnia zwykle występuje biegunka, spowodowane jest to lekkim stanem zapalnym u maciory po porodzie lecz nie jest to reguła. Wtedy stosuje się szczepionkę od biegunki ale w tej chwili nie pamiętam żadnej nazwy. Natomiast żelazo możesz podać mniej więcej tydzień a nawet dwa tygodnie po porodzie. Ważne jest aby nie podawać żelaza razem z szczepionką od biegunki! Co do proporcji to wszystko można wyczytać z ulotki lub spytać w hurtowni weterynaryjnej. Nie kupuj od weterynarza bo oni zawsze mają drogo. Quote
student18 Posted June 6, 2013 Author Report Posted June 6, 2013 Można kupic szczepionki w hurtowni weterynaryjnej i wtedy zadwonic po weterynarza by stwierdził w jakiej ilości podac i by to wykonał to by wyszło taniej jak bym miał swoje szczepionki a weterynarz by je tylko podał? Quote
cichy Posted June 7, 2013 Report Posted June 7, 2013 Szczerze wątpię żeby jakiś weterynarz był zachwycony Twoim pomysłem, zresztą pewnie i tak skasował by Cię jak zwykle. Najtaniej jest wykonywać takie zabiegi samemu. Wiadomo, że nie zawsze da się je wykonać na własną rękę ale takie podstawy jak podanie żelaza, obcinanie kiełków czy nawet kastracja to Twoje oszczędności. Quote
GalaperStrong_pl Posted June 12, 2013 Report Posted June 12, 2013 Ja napisze nawet więcej- rzadko kiedy w ogóle da się wykonywać tego typu zabiegi na własną rękę,to jednak mimo wszystko zbyt ryzykowne. Tylko przy udziale dobrego weterynarza. Quote
rogacz152 Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 samemu można szczepić , od żelaza 3 dnia prosieta , od robaków po odsadzenie / 1 tydzień / tesz w zastrzyku , Quote
student18 Posted October 3, 2013 Author Report Posted October 3, 2013 Witam.Dziś mam takie pytanie czy jak loszka jest prośna to widac po niej wcześniej że jest w ciąży? Jak tak to w jakim czasie przed wyproszeniem można to zauważyc? Quote
anesia Posted October 3, 2013 Report Posted October 3, 2013 Poznasz po wymieniu,bo jest większe.Nasza maciorka ostatnio chodziła w ciąży ze 4,5 miesiąca i okazało się,że poroniła,bo wyrzuciła "spalone" świniaki.Atak wogóle to pilnuj jej po21dniach od ostatniej rui,jak nie chce do chłopaka to prawdopodobnie będą małe prosiątka Quote
student18 Posted October 4, 2013 Author Report Posted October 4, 2013 Dzięki za radę. Pilnowałem i nie chciała do chłopaka po 21 dniach. Więc też myślę że została. Quote
student18 Posted October 20, 2013 Author Report Posted October 20, 2013 Witam. Jak zapobiegac biegunce u prosiąt ? Słyszałem że podaje się parzoną kawę zbożową. Tylko czy takie maluchy będą chciały pic kawę? Może lepiej podawac ją maciorze już przed porodem a po porodzie prosiaki ściągną ją razem z mlekiem. Co o tym sądzicie? Quote
wiejskieżycie Posted October 20, 2013 Report Posted October 20, 2013 Nie wiem czy można podawać kawę zbożową prosiętom. Wiem, że można ją podawać u drobiu i wielu ludzi to stosuje w przypadku wystąpienia biegunki. Ale jeśli u prosiąt nie jest to zabronione, to możesz podać butelką każdemu do pyska. Ja kiedyś odchowałem cały miot - chyba 9 prosiąt na butelce i smoczku. Z tym, że moja maciora była dość łagodna. Aha. Dodam, że byłem zmuszony to zrobić, bo maciora zachorowała (jakieś komplikacje poporodowe) i prosięta były przy niej, ale nie miały co jeść. Quote
Tomaszp Posted October 21, 2013 Report Posted October 21, 2013 Może ktoś byłby zainteresowany kupnem warchlaków ?? bądź prosiąt ? cena warchlaków 10,50 / kg więcej info pod nr 510048360 bądź wiadomość prywatna Quote
student18 Posted October 21, 2013 Author Report Posted October 21, 2013 Dzięki wiejskieżycie za odpowiedż . A czy można loszce w okresie okołoporodowym gotowane kartofle? Quote
wiejskieżycie Posted October 21, 2013 Report Posted October 21, 2013 Nie pomogę odpowiedzią na to pytanie, bo raz jeden miałem tylko prosiaczki i to bardzo dawno temu, będąc jeszcze małolatem. Moja chyba dostawała gotowane ziemniaki przez cały okres ciąży, ale jeśli coś ma jej zaszkodzić, a masz co do tego wątpliwości, to lepiej nie ryzykuj i nie dawaj. Na pewno jest tu ktoś kto z trzodą ma więcej wspólnego ode mnie i mam nadzieję, że podzieli się wiedzą. Quote
Motylek95 Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Witam.Chce załozyc chodowle świń i niewiem co jest bardziej opłacalne czy kupywac prosiaki i tuczyc czy miec maciory i puzniej prosieta tuczyc czy moze spszedawac prosieta jak myslicie? Pozdrawiam:) Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Jak na chwilę obecną to ''opłaca'' się bardziej mieć swoje maciory, ja do tej pory kupowałem prosięta mało sztuk, ale zawsze te 180-200zł za sztukę musiałem wydać na dzień dobry, więc jak do chowu to lepiej mieć swoje a jeśli chodzi o jakiś zarobek to jak jest zbyt to sprzedać małe i mieć zysk i choć się nie nachodzisz przy nich pół roku i zarobisz 50żł na sztuce jak żywiec po 4.2 Quote
Recommended Posts