mmaattii Posted May 24, 2013 Report Posted May 24, 2013 Witam, chciałbym się zorientować ile suchej paszy mogę dać krowie tak żeby jej nie przebiałkować. Obecnie posiadam 7 sztuk i robię śrutę z 50 kg owsa i dodaje do tego 20 kg żyta to wystarcza mi na jakiś tydzień. Na jedną krowę wypada ok 3 litry na jedno karmienie( ok 3 kilo). teraz chodzi mi o jakąś fachową poradę czy mogę dać więcej itd. Quote
pablos Posted May 24, 2013 Report Posted May 24, 2013 ilość śruty zależy od tego ile dana sztuka daje mleka co do przebiałkowania to myślę że owsem i żytem raczej nie przebiałkujesz gorzej było by gdyby twoje krasule dostawały np same otręby pszenne oczywiście wszystko w rozsądnych ilościach najważniejsze jest aby było białko plus energia pozdro Quote
mmaattii Posted May 24, 2013 Author Report Posted May 24, 2013 No to przy tej dawce paszy jedna krowa daje około 8-9 litrów mleka na jeden udój. Quote
mmaattii Posted May 25, 2013 Author Report Posted May 25, 2013 troche siana tez jako suchej paszy, i trawa pod dostatkiem. W zimię daję jeszcze buraki tyle że nie ma w tedy zielonej trawy. Quote
pablos Posted May 26, 2013 Report Posted May 26, 2013 jeżeli jest to trawa i siano dobrej jakości to powinno wystarczyć ja do tej śruty domieszałbym trochę otrąb pszennych ponieważ żyto i owies są to zboża które zawierają sporo energii w stosunku do białka pozdro Quote
rysiek1965 Posted May 27, 2013 Report Posted May 27, 2013 Teraz gdy krowy chodzą na trawie mają dużo białka, którego w trawie jest dużo , potrzeba im teraz energii , ja daję wysłodki , śrutę kukurydzianą i gotową śrutę (sypką) .Wysłodki w ilości 4kg dziennie na sztukię , śrutę kukurydzianą 30kg i 25kg gotowej śruty na 100kg swojej śruty(owies ,jęczmień,pszenżyto) 4-5kg na sztukię , zależy od wydajności , uzyskuję 10-15 litrów na jeden uduj. Pozdrawiam. Quote
mmaattii Posted May 27, 2013 Author Report Posted May 27, 2013 rysiek1965, czyli ogólnie dajesz od 8-9 kg suchej paszy na dzień? bo u mnie na dzień na krowę wychodzi jakieś 6 kg. Quote
rysiek1965 Posted May 28, 2013 Report Posted May 28, 2013 Mmaattii tak wychodzi , ale nie wszystkim daję jednakowo, to jeszcze zależy od tego ile krowa daje mleka , jeśli daję więcej to i paszy dostaje więcej , jeśli mniej to paszy też mniej. Jak napisał Pablos trzeba zrównoważyć białko i energię , a wtedy krowy będą doiły .Ja tą dawkę daje na dwa razy, rano i wieczorem , gdy bym miał siano też bym dawał na noc ale nie mam. Pozdrawiam. Quote
GalaperStrong_pl Posted June 12, 2013 Report Posted June 12, 2013 9kg suchej paszy na krowę wydaje się dosyć dużo, u mnie też jest to maksymalnie jakieś 6-7kg,wiec trochę dziwie się czemu u Ciebie takie wyniki. Każdą dietę,nawet dla zwierząt gospodarstwa domowego należy odpowiednio zrównoważyć,to podstawa dobrego pokarmy i dojności krów. Quote
Recommended Posts