Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, chciałbym się zorientować ile suchej paszy mogę dać krowie tak żeby jej nie przebiałkować. Obecnie posiadam 7 sztuk i robię śrutę z 50 kg owsa i dodaje do tego 20 kg żyta to wystarcza mi na jakiś tydzień. Na jedną krowę wypada ok 3 litry na jedno karmienie( ok 3 kilo). teraz chodzi mi o jakąś fachową poradę czy mogę dać więcej itd.
Posted

ilość śruty zależy od tego ile dana sztuka daje mleka co do przebiałkowania to myślę że owsem i żytem

raczej nie przebiałkujesz gorzej było by gdyby twoje krasule dostawały np same otręby pszenne oczywiście

wszystko w rozsądnych ilościach najważniejsze jest aby było białko plus energia pozdro

Posted

jeżeli jest to trawa i siano dobrej jakości to powinno wystarczyć ja do tej śruty domieszałbym trochę otrąb

pszennych ponieważ żyto i owies są to zboża które zawierają sporo energii w stosunku do białka pozdro

Posted
Teraz gdy krowy chodzą na trawie mają dużo białka, którego w trawie jest dużo , potrzeba im teraz energii , ja daję wysłodki , śrutę kukurydzianą i gotową śrutę (sypką) .Wysłodki w ilości 4kg dziennie na sztukię , śrutę kukurydzianą 30kg i 25kg gotowej śruty na 100kg swojej śruty(owies ,jęczmień,pszenżyto) 4-5kg na sztukię , zależy od wydajności , uzyskuję 10-15 litrów na jeden uduj. Pozdrawiam.
Posted
Mmaattii tak wychodzi , ale nie wszystkim daję jednakowo, to jeszcze zależy od tego ile krowa daje mleka , jeśli daję więcej to i paszy dostaje więcej , jeśli mniej to paszy też mniej. Jak napisał Pablos trzeba zrównoważyć białko i energię , a wtedy krowy będą doiły .Ja tą dawkę daje na dwa razy, rano i wieczorem , gdy bym miał siano też bym dawał na noc ale nie mam. Pozdrawiam.
  • 3 weeks later...
Posted
9kg suchej paszy na krowę wydaje się dosyć dużo, u mnie też jest to maksymalnie jakieś 6-7kg,wiec trochę dziwie się czemu u Ciebie takie wyniki. Każdą dietę,nawet dla zwierząt gospodarstwa domowego należy odpowiednio zrównoważyć,to podstawa dobrego pokarmy i dojności krów.