Jump to content

Jeczmień Jary biały nalot na liściach(stanowisko po chorym rzepaku) - jaka przyczyna?

Recommended Posts

Posted
Dzisaj kiedy zbierałem kamienie na polu zobaczyłem .że mój jęczmień jary zaczyna robić się biały głównie liście co może sie z nim dziać dodam że był siany na polu po rzepaku bo choroba rzepak mi zniszczyła z góry dzięki za odp.
Posted

Opisz dokładnie, czy młode liście czy stare, czy od brzegów czy od środka liścia, jak wyglądają stożki wzrostu, jaka gleba, jakie herbicydy były stosowane?

Z tego Twojego opisu wynika, że Twój jęczmień prawdopodobnie cierpi na chorobę nowin czyli brak miedzi. Jednak diagnozę można postawić po dokładnym opisie. Pozdrawiam!

Posted
Liście młode od brzegów liscia so białe i żółte gleba klasy 3 a miejscami 4 pod korzeń była dawana polifoska około 120 kg/ha i już daliśmy drugą dawkę saletry omonowej a jescze nie pryskalismy na nic to chyba tyle
Posted
Zdecydowanie brak miedzi. Miedz jest mało ruchliwa w roślinie i nie jest przemieszczana ze starszych liści do młodszych. Jak będziesz pryskał na chwasty dodaj jakiś nawóz zawierający miedź. Jęczmień jest swego rodzaju rośliną wskaźnikową na brak tego pierwiastka. Musisz dać tak z 1-1,5 kg pięciowodnego siarczanu miedzi lub jakiś nawóz wieloskładnikowy zawierający miedź. Pozdrawiam!
Posted
Mocznik nie zawiera miedzi. Kup jakiś nawóz zawierający miedź lub pięciowodny siarczan miedzi. Pięciowodny siarczan miedzi jest też składnikiem różnych nawozów dolistnych. Popytaj najlepiej w sklepach zajmujących się opryskami lub nawozami ogrodniczymi. Pozdrawiam!