rolnik7889 Posted May 25, 2013 Report Posted May 25, 2013 Dzisaj kiedy zbierałem kamienie na polu zobaczyłem .że mój jęczmień jary zaczyna robić się biały głównie liście co może sie z nim dziać dodam że był siany na polu po rzepaku bo choroba rzepak mi zniszczyła z góry dzięki za odp. Quote
DuzyGrzegorz Posted May 25, 2013 Report Posted May 25, 2013 Opisz dokładnie, czy młode liście czy stare, czy od brzegów czy od środka liścia, jak wyglądają stożki wzrostu, jaka gleba, jakie herbicydy były stosowane?Z tego Twojego opisu wynika, że Twój jęczmień prawdopodobnie cierpi na chorobę nowin czyli brak miedzi. Jednak diagnozę można postawić po dokładnym opisie. Pozdrawiam! Quote
rolnik7889 Posted May 26, 2013 Author Report Posted May 26, 2013 Liście młode od brzegów liscia so białe i żółte gleba klasy 3 a miejscami 4 pod korzeń była dawana polifoska około 120 kg/ha i już daliśmy drugą dawkę saletry omonowej a jescze nie pryskalismy na nic to chyba tyle Quote
DuzyGrzegorz Posted May 26, 2013 Report Posted May 26, 2013 Zdecydowanie brak miedzi. Miedz jest mało ruchliwa w roślinie i nie jest przemieszczana ze starszych liści do młodszych. Jak będziesz pryskał na chwasty dodaj jakiś nawóz zawierający miedź. Jęczmień jest swego rodzaju rośliną wskaźnikową na brak tego pierwiastka. Musisz dać tak z 1-1,5 kg pięciowodnego siarczanu miedzi lub jakiś nawóz wieloskładnikowy zawierający miedź. Pozdrawiam! Quote
rolnik7889 Posted May 26, 2013 Author Report Posted May 26, 2013 Dzięki za pomoc a co będzie lepsze nawóz czy oprysk a czy wystarczy że do oprysku dodam mocznik Quote
Mikruss Posted May 26, 2013 Report Posted May 26, 2013 pryskając na chwasty dodaj do roztworu mocznik ale najpierw się upewnij że można ze sobą mieszać (bo czasami nie można) Quote
rolnik7889 Posted May 26, 2013 Author Report Posted May 26, 2013 No ale czy mocznik zawiera dużo miedzi o której pisał duzygrzegorz Quote
DuzyGrzegorz Posted May 26, 2013 Report Posted May 26, 2013 Mocznik nie zawiera miedzi. Kup jakiś nawóz zawierający miedź lub pięciowodny siarczan miedzi. Pięciowodny siarczan miedzi jest też składnikiem różnych nawozów dolistnych. Popytaj najlepiej w sklepach zajmujących się opryskami lub nawozami ogrodniczymi. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts