SenatorOL Posted May 26, 2013 Report Posted May 26, 2013 Na jeden z przedmiotów na studiach muszę przygotować teoretyczną (na kartce) uprawę sorga na kiszonkę. Sam nie znam się za bardzo na temacie, a i literatury o tym zarówno tej tradycyjnej, jak i elektronicznej niezbyt wiele... Dlatego zwracam się do Was - praktyków z prośbą o kontrolę i ewentualną korektę moich pomysłów. Praca ma mieć formę referatową, ale tu przedstawię tylko założenia w punktach, z góry dziękuje za pomoc! WARUNKI NA STANOWISKU- gleba klasy IVB- opady 550mm- okres wegetacyjny 230 dni- areał 75x120 metrów- wysoki poziom fosforu i potasu- gleba lekko kwaśna UPRAWA1) Najpierw włókowanie lub bronowanie (bronami odwróconymi zębami do góry), co powoduje przerwanie parowania i wyrównanie powierzchni pola.2) Rozsiew saletry amonowej w dawce około 200 kilogramów na hektar.3) Po zakończeniu nawożenia, na pole wjeżdżamy z kultywatorem, którym spulchniamy glebę, ale nie zbyt głęboko.4) Wysiew (punktowy) 8 kilogramów ziarna, zabezpieczonego preparatem Mosurolem 200 FS. rozstawa rzędów powinna wynosić 70-80 cm.5) Oprysk przedwschodowy Guardian Max 840 EC 2,5l/ha6) Kolejny rozsiew saletry amonowej około 100 kilogramów na hektar, gdy rośliny osiągnął wysokość około 20/30 centymetrów.7) Zbiór zielonej kiszonki, wywóz obornika bydlęcego i orka przedzimowa. Macie jakieś uwagi, sugestie?? Wiem, że natury nie da się przewidzieć, ale chciałbym to wszystko jeszcze jakoś najoptymalniej rozłożyć w czasie... Możecie jakoś pomóc?? Quote
Wielki124 Posted May 26, 2013 Report Posted May 26, 2013 ja mam sorgo od 3 lat i na gorszych glebach z resztą sie zgadzam co jest napisane Quote
Recommended Posts