Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Mam problem, w pszenżycie zasiała się trawa w bardzo dużych ilościach nawet 40% to najprawdopodobniej ,,kostrzewa'' w sklepach nie ma żadnych środków na to. Żadne opryski nie skutkują :(

Proszę o pomoc ;)

Posted

witam opryski nie skutkują ponieważ pszenżyto i trawa należą do tego samego gatunku jeżeli się mylę niech

ktoś mnie poprawi zostaw do zbioru skoś po skoszeniu Randap i coś innego gatunku np kukurydza

powinno pomóc pozdro!

Posted
Tak będzie ciężko teraz wyplenić trawę ze zboża. Jeszcze jak pszenżyto było w fazie krzewienia to można było pomyśleć żeby użyć Attribut 70 WG. Ale teraz już nic na to nie poradzisz. Tak jak pisze pablos po żniwach trzeba się porządnie wziąć za wyeliminowanie tych traw.
Posted

witam opryski nie skutkują ponieważ pszenżyto i trawa należą do tego samego gatunku jeżeli się mylę niech

ktoś mnie poprawi zostaw do zbioru skoś po skoszeniu Randap i coś innego gatunku np kukurydza

powinno pomóc pozdro!

@pablos wprowadzasz @Adamsa w błąd bo kukurydza należy do tego samego gatunku ;). Jest ona zbożem i należy do jednoliściennych.

Posted
a ja na twoim miejscu zastosowałbym randup albo jakis tańszy zamiennik o tych samych właściwościach ;) możesz dodac siarczanu amomnu szybciej zadziała ale po skoszeniu i po np talerzowaniu jak trawa wzejdzie bo ona ma nasiona i sie rozsieje dlatego prysakanie ścierniska zaraz po kombajnie mija się z celem lepiej odczekać wstępnie aż trawa skiełkuje i wtedy opryskać. Ja tak wyleczyłem moje pole ze stokłosy.
Posted
Przemek 15_03 do końca nie ma racji bo rondup jest na ziele ale trzeba pamiętać o zbożu. Jeśli zboże ma już kluski to trzeba zastosować inny środek. W przeciwnym razie może to źle podziałać na zboże
Posted
Kolego Troszkin mam prośbę do Ciebie czytaj dokładnie posty i ze zrozumieniem ;) napisałem wyraźnie " zadziała ale po skoszeniu i po np talerzowaniu jak trawa wzejdzie" oznacza to, że najlepiej taki zabieg wykonać na wstępnie uprawione ściernisko, a poza tym nikt kto ma trochę wiedzy nie pryska randupem zboża na przełomie maja i czerwca :P
Posted
Jedyne co to można opryskać tylko przed koszeniom (oczywiście odpowiednio wcześniej okres karencji) co by się kombajn nie zapychał i kosy nie urwał, ale to już wybór autora ja osobiście robiłem po żniwach i pozbyłem się stokłosy a ona jest dużo gorsza od trawy przynajmniej takie jest moje zdanie.
Posted
Niestety Roundup był już dawany i to z siarczanem :( Jesienią po posianiu też były dawane specjalne opryski od ziela. Nie będę ukrywał że w nasieniu też troszkę trawy było ale że to się aż tak rozmnoży to się nie spodziewałem :(
Posted

W tej chwili trawa się wykłosiła i jak ją nawet opryskasz i spalisz to i tak nasienie po kombajnie się rozsieje i jak się po żniwach nie zadba to znowu będzie rosła w kolejnych zasiewach to tak samo jak z żytem w pszenicy jak nawet teraz mechanicznie zetniesz i rzucisz to ono wzejdzie z kłosa, kłosy można zbierać i wysypać na jakieś bezdroże ale z gęsta trawą tak nie zrobisz, dlatego lepiej zrobic to po żniwach ot i moja rada ;)