Jump to content

Recommended Posts

Posted
jestem zainteresowany kupnem ciągnika i zastanawiam się nad wyborem między Ursus 1224 na szybkiej skrzyni biegów a Zetor 16145 na skrzyni trzybiegowej. Który z tych ciągników możecie mi polecić, który będzie lepszy Waszym zdaniem i dlaczego? Chodzi mi o to żeby nadawał się on do każdej pracy. A i wie ktoś ile spalają te traktory? Opłaca się któryś z nich kupić? Zależy mi na szybkich odpowiedziach bo w ciągu kilku dni muszę się zdecydować
Posted

mogę zainwestować maksymalnie do 30 tys. zł. ale ucieszyłbym się gdybym znalazł dobrą a tańszą maszynę.

co byś Kolego polecił?

i czemu byś żadnego z tych ciągników nie kupił? co z nimi nie tak?

Posted
no chodzi mi właśnie o te z lat 80-tych, nie potrzebuje nowszego. Chodzi mi o to aby traktor dobrze sprawdzał się w pracy w polu na 50 ha, abym mogl do niego podczepić różne urządzenia i aby nie palił dużo. Wiesz jak jest ze spalaniem w tych ciągnikach? jesli miałbys wybierac miedzy jednym a drugim, to którego byś wskazał do zakupu? Patrzyłem w ogłoszeniach rolniczych i znalazłem kilka takich ciągników w cenie około 30 tysięcy, dlatego zadałem tu pytanie który by wybrać i czy wie ktoś ile każdy z nich spala średnio przy jakiej pracy itd. każda informacja mnie zadowoli :)
Posted
Zetor 16245 pali gdzieś 37-40l na motogodzine bo jeżdże a tak jak koledzy mówią nie kupisz żadnego dobrego za tą cene za dobra 16 musisz dać ok. 45-50tyś. złotych.
Posted

jak masz ok 30 tyś zl to szukaj Same Laser

spokojnie kupisz za 30-35 tys zł a kilka razy lepszy od ursusa , mniej pali, lepsza skrzynia, duzo mocniejszy podnośnik a tez prosta konstrukcja.

Posted

w takiej cenie polecam renault 133.14, spalanie mozna powiedziec smieszne, bo ok 10-12l na godzine, a wiedz ze 125KM MWM zrobi tyle co ursus czy zetor o mocy 160 KM

prosta budowa, przez co jezt malo awatyjny i prosty w naprawie

komfort pracy duzy ja kna tamte lata, czasem mozna trafic nawet z klima, rewers, bardzo ulatwia prace, duzy udzwig, bo ponad 5t,

skrzynia 12, troche malo, ale da sie pracowac

na allegro nie patrz, bo ceny sa zawyzone, czesto wystawiaja handlarze a ciagnik stoi kilka lat i nie ma kupca

Posted

Dzięki Panowie za podpowiedzi, chyba faktycznie poszukam innego traktora, skoro tak to wygląda. A znacie jakieś inne strony z ogłoszeniami rolniczymi poza allegro, na których jest sporo ogłoszeń?

Zależało by mi by traktor pochodził z woj. warmińsko-mazurskiego albo pomorskiego, żeby nie było za daleko. Sam jestem z warmii. Ale jak znajdzie się dobry sprzęt gdzieś dalej to chyba też warto będzie.

Posted
renówka tez jest ok ale jeżdziłem jednym i drugim (tzn same) i Same jest tańszy w eksploatacji od renówki, do tego lepsza skrzynia, zwrotniejszy, i jakoś tam mniej ukuty :P
  • 3 weeks later...
Posted
witam koledzy mam zetora 16245 i jego spalanie jest od 15 zależy od warunków pracy a kolega jeden pisze ze jego pali 37 do 40 litrów na godzinę to chyba na jedynce terenowej bo mam jd 8300 i ma 240 i pali mi z 6 skibowym pługiem obrotowym 35 do 40 litrów na godzinę ale warunki ciężkie są na twoim miejscu kup sobie 16245 i będziesz zadowolony:)