Jump to content

Recommended Posts

Posted
Sprawa ma się tak: mam trochę pola i mniej więcej 5 ha zostaje mi na posianie zboża tylko nie wiem za bardzo co posiać. W tym roku pozostawiłem część jako odłóg żeby tochę odpoczęło. Czy rzepak będzie się opłacało posiać, czy lepiej żyto( zyto z tego względu że jest tańsze w nawożeniu. I blisko mam do gorzelni gdzie skupują tylko cena jaką mogę dostać to max 750/t) Czekam na porady.
Posted

No to przelicz sobie ile zainwestujesz z to zyto i ile mozesz go wymlucic wtedy ci wyjdzie ile mrzesz zarobic cena 750zl to raczej nie jest zla cena zwarzajac ze po zniwach mozesz odrazu odwiesc wiec odchodza ci koszta magazynowania itp

Mozesz tez zasiac pszenice na zime ale zeby byl wiekszy plon to trzeba miec dobre ziarno i odpowiednio nasypac nawozu bo bez tego niewiele sie ukosi a cena pszenicy jest wieksza wiec wybor zalerzy do ciebie

Pozdrawiam

Posted
Masz kupca na 100% ustalonego bo jak tą gorzelnie masz w okolicy to siej żyto na 3-4 klasie będzie śliczne i sporo ukosisz, a i cena w tej gorzeli bardzo dobra jak na żyto. Tylko zorientuj się jaką oni tam odmianę najchętniej skupują żebyś problemów ze sprzedażą nie miał. Pozdrawiam :)
Posted

witam 3 klasa ziemi trochę szkoda na żyto ja posiał bym pszenicę ma większą wydajność z ha nawet przy

wyższych kosztach nawożenia zysk będzie lepszy poza tym za pszenicę dostaniesz wyższą cenę pozdro !

Posted
Z jednej strony to żyto jest mniej wymagające w nawożeniu i opryskach ale z drugiej rzepak bardziej się opłaca. Fakt że opryskiwacz musisz mieć cały czas zapięty hehehe no ale jak dobrze posiejesz i opryski będą we właściwym czasie to ten czas i praca wszystko się zwróci i będziesz miał 2 razy więcej niż z żyta
Posted

Tylko żeby potem zawieźć tą pszenicę czy rzepak to bd musiał jechać prawie 30 kilosów w jedną stronę a dysponuję tylko przyczepą 3 tonową, a jakby nie patrzeć to do gorzelni mam 15 km. Napiszcie jakie nawozy i ile razy trzeba dawać na rzepak chodzi mi o granulat i potem oprysk. na pszenicę się orientuję ale rzepaku jeszcze nie siałem.

A jeszcze odnosnie pszenicy to z ubiegłego roku zostało mi 5 ton inie mam co z tym za bardzo zrobić.