Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam,przeglądając oferty ciągników (40-70tys zł) o mocy 60-80KM natknąłem się na liczne oferty Case,Massey Ferguson,New Holland,Renualt i Zetor.Potrzebuje ciągnika do lżejszych prac jak sianie,pryskanie,nawóz.Chciałem się dowiedzieć od posiadaczy/użytkowników jak kształtuje się jakość do ceny,koszta eksploatacji,amortyzacja,awaryjność wymienionych sprzętów. Co byście polecili pod wymienione prace?
Posted

Case i New Holland odpada. Przy tej cenie roczniki zapewne 199* lub 200* jak się uda. Ze starszych modeli New Hollandy mają silniki Forda, więc dużo palą czyli odpada. Sam mam NH 8340 120 KM, więc wiem co mówie. Co do awaryjności to nie jest super, ale nie narzekam, choć mogłoby być lepiej. Case odpada, bo kształtuje się podobnie jak NH. Do Renat ogólnie nie mam większych zastrzeżeń, ale z wyżej wymienionych wybrałbym MF. Dobre wyposażenie i jakość ciągnika. Podałeś cenę do 70tys i od 60km to może pomyśl nad nówką? Nie mówie tu o markach wyżej wymienionych, ale są tańsze i lepsze od NH i Case.

Np. Niedawno na polski rynek wszedł Tym. Ciekawy ciągnik według mnie, bo sam go oglądałem.

Posted

Starsze new hollandy silniki miały Forda ale dopiero 6cio cylindrowe a te mniejsze do 90 czy niecałe 100km miały Fiatowskie Iveci (mniejsze modele to były stare Fiaty w duże Fordy - New holland powstał z połączenia tych dwóch marek) i jak kupisz takiego w granicach 80-90 km to uwierz że spali dużo mniej jeszcze od Masseya a przy tym jest dużo zrywniejszy.

PS. TYM może i ciekawy ale wolałbym inny 10 letni ciągnik

Posted

"Zamienił stryjek siekierkę na kijek" TYM miałby zastąpić MTZ,nie jestem przekonany do aż tak tanich rozwiązań

Zastanawiałem się nad JD 3400,a właściwie to jest Renault tylko że imitacja JD,to mogłoby być rozwiązaniem jeśli jakość JD tylko pod tanią marką Renault

Posted

I wysokie spalanie....

Sugerujesz,ze NH (ok.80KM) byłby najlepszym rozwiązaniem?

a zetory? w podanej cenie młodsze roczniki a co za tym idzie mniej MTH więc mniej wyeskploatowane i pewnie części nie takie drogie jak przy NH i MF

Posted
Ja bym szukał albo renault nad fergusona. Do fergusona mam przekonanie nigdy mnie nie zawiódł a renault to chyba dalej w Polsce nie doceniana marka chociaż wykonana z dobrych podzespołów. przykładowa renówka 75.14 mała zgrabna i wygodna i co jest jej niebywałą zaletą o ile się nie mylę maska i błotniki wykonane z tworzywa co przy opryskach ma znaczenie Jeżeli chodzi o zetora to części na pewno będą tańsze ale spalanie większe jak już szukać to coś w stylu 7540, 8540 bo mają fajny kształt i dobra kabinę.
Posted

Mam NH 60km(silnik IVECO, trzy cylindrowy) od pięciu lat, obrabiam nim 25h, ma na liczniku 2500mtg i wymieniłem tylko linkę od sprzęgła .KrowieBieszczady dlaczego uważasz ze Case i NH są do niczego , faktem jest że części do nich są drogie .Więc jak dla mnie NH to dobre ciągniki. Pozdrawiam.

Posted

Cieszy mnie ta różnorodność opinii potwierdzona faktami ale nie sądziecie że ciągniki mający 6 lub 8 tys Mth będzie wymagał już sporych inwestycji ze względu na wyeksploatowanie-ja jestem tego pewny tylko się zastanawiam,który bedzie potrzebował najmniej wkładu.Bo jeśli wkład jest porównywalny przy wszystkich markach to wiadomo,że lepiej wybrać Reno lub MF bo mniej palą...tak mi się wydaje

Zainteresowała mnie pewna oferta NH -2006r 1400mth-pracował w służbach miejskich więc wychodzi że robił ok 200mth rocznie

http://allegro.pl/new-holland-i3255329850.html poglądowo dodaje

Posted
Jeżeli ciagnik był eksploatowany przez normalna osobe i wszystkie wymiany były na czas robione to uwierz mi 10 tyś mth na zachodnim ciagniku nie robi wrażenia, wiadomo zawsze coś się może zepsuć i czasami zaboli, ale wcześnie wykryta usterka moze zapobiec tragedi (np ciężko wchodzące biegi przy synchronizowanej skrzynie świadczą o tym że coś zaczyna się dziać i trzeba działać, bo jak się całkiem sypnie to czasami może pokiereszować domowa wydatki).
  • 2 weeks later...