Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, mam prośbę do osób które miały styczność z uprawą szparagów otóż mam projekt na uczelnię odnośnie zbioru szparagów, niestety nigdy nie miałem styczności. Projekt ma być bardzo szczegółowy tzn. ile osób potrzeba, jaka powierzchnia pola, jakie urządzenie , ile czasu zajmie zbiór itp. Jeżeli ktoś wie takie info z doświadczenia byłbym bardzo wdzięczny :)

Wiem, że ten temat może być trochę nie na miejscu ale nie wiem do kogo się zwrócić

Dzięki z góry ;)

Posted

Kolego ja z wlasnego doswiadczenia wiem ze;

szparage kopie sie od kwietnia do konca czerwca,kopie sie a reczej wycina czyms w stylu ''lyzki montowki'' o dlugosci ok 30cm, kopie sie co dzien bo ona rozrasta sie z klaczy wiec codziennie odrasta ile osob to ciezko stwierdzic bo zalerzy jakie pole i jaka(ile) szparaga ale mozesz przyjac ze na 1ha to jakies 5-6 osob

To w skrucie chyba tyle jak masz jakies pytania to wal smialo:)

Pozdrawiam

Posted

Mam tutaj kilka pomocniczych pytań, niektóre wydają się dość oczywiste ale to ma być właśnie taki projekt dla "zielonych", jak możesz to odpowiedź na nie w miarę szczegółowo, liczy się dosłownie wszystko dawkowanie itp.

z góry dzięki ;)

1. Kiedy się sadzi szparagi, jakim urządzeniem, jakie nawozy i na co warto zwrócić uwagę?

2. W jakim okresie najlepiej kopać szparagi i dlaczego ważne jest wyrobienie się w danym czasie?

3. Czy praca przy szparagach jest uciążliwa? Czy można zastosować urządzenia/ maszyny do zbioru szparagów, jeśli tak to jakie?

4. Jaka jest wydajność maszyny? Ile osób potrzeba do obrobienia 1ha pola? Jakie są koszty związane ze zbiorem szparagów?

5. Czym się transportuje wykopane szparagi? Gdzie je można składować? Jakie warunki muszą panować w magazynie?

Kolego moge ci powiedziec tylko to co wiem z doswiadczenia jakie nabylem u sasiadow z zachodu :)

1. Wiec jak bylem to sadzili akurat jedno pole i jechal ciagnik robil rowek czyms w stylu naszego radla potem szlo kilka osob i ukladali ''bulwy'' w rowkach a za nimi szedl drugi ciagnik i je zasypywal niewiem czy jest maszyna do sadzenia szparagow bo chodzi zeby nie uszkodzic mechanicznie ''bulwy'' dlatego tam bylo sadzone recznie

co do nawozow to niemam pojecia

2. szparage kopie sie od kwietnia do konca czerwca, przy wysokiej temp. i wilgotnosci ziemi szparage kopie sie codziennie szukajac pekniec na ziemi (rysy jak na peknietej szybie)chodzi o to zeby czubek nie wyszedl z ziemi bo zrobi sie fioletowy(to juz gorsza klasa wiec i mniejsze pieniadze czyli zysk)dlatego wazne jest dokladne obserwowanie ''rajki'' bo wtedy kopie sie sama biala szparage (co daje wiekszy zysk) dlugosc takiej kopanej szparagi to okolo 20-25cm ale to tez zalezy jaka wysoka jest rajka, rajke robi ciagnik z obsypnikiem cos w stylu jak unas do ziemniakow tylko ze u nas bedzie wysokosc okolo 25cm(dla ziemniakow) a u szparagi maja wysokosc 50-70cm

3.Kopanie szparagi nie jest ciezkie bo to w sumie lekka praca tyle ze caly czas trzeba byc schylonym wiec da sie odczuc porzadnie bol kregoslupa ale to tez zalezy od osoby

Kopanie mozna nazwac ''syzyfowa praca'' bo co dzien to samo i te same pola a nawet rajki gdyz kazdy zbiera codzienne swoje rajki

Co do maszyn do kopania to chyba niema bo maszyna nie zobaczy gdzie jest szparga wiec zbiera sie ja tylko recznie

4.Co do zbioru z 1ha to zalezy od pola jaka i ile jest szparagi bo pole polu nie rowne, na 1ha mozna przyjac 5-7 osob ale to tez jest roznie bo roznie ludzie i w roznym tempie kopia

Koszty to sam nie wiem zalezy od szparagi ile jej jest i jak jest placona ja za biala szparage mialem placone za 1kg 50centow(2zl)a za fiolet 30centow (1,2) potem szparaga szla na myjnie i sortownie i dalej do pakowania i wazenia(od myjni do wazenia mieli placone kolo 8 euro/godz)wiec koszy zalezaly od ilosci szparagi bo jak bylo malo szparagi to szybciej konczyli ci na polu i ci co myli itd. ale jak bylo duzo to my juz spalismy a ci od mycia itd. pracowali do puznej nocy wiec koszt wychodzi wiekszy ale i zysk

5. Co do transportu to my mielismy kosze 20/30cm gdzie kopalismy z rajki a potem szly do samochodu w pojemniki (u nas w takich przewozi sie mieso:))ale widzialem tez na innych polach u innych ludzi ze to byly zwykle plastiki jak u nas na pomidory

Po zaladowaniu calego samochody jechalo sie na wage tam osobno wazylo sie biala i osobno fiolet ktory byl segregowany odrazu na polu jak wyjmowalo sie z malego koszyka po zwarzeniu szparaga szla na myjnie itd. a potem na magazyn skad samochody ja zabieraly gdzies na sklepy od myjni do magazynu bylo calkiem chlodno moze 10 stopni bo wycieta szparaga nie lubi wysokiej temp.jak np.zerwany ogorek

Jak bylo ze 30 stopni na dworze to kazali nam przywozic mniejsze ilosci z pola a czesciej zeby nie wiedla w samochodzie w pojemnikach

bo jak to mowil wagowy(zaufana osoba szefa) najlepsza szparaga jest twarda jak h.. u chlopa i ma ponad 20 cm:) to tak na marginesie

Jak cos to wal smialo

Pozdrawiam