Kamilc-360 Posted May 29, 2013 Report Posted May 29, 2013 Witam poruszyłem ten temat ponieważ zastanawiam się nad zamontowaniem przedniego napędu w mojej 60-ce ale nie wiem za bardzo czy to się opłaca no bo to w końcu duży koszt. Więc pomyślałem że może ktoś z was ma taką 60-kę 4x4 opowiedzcie coś o tym, jak idzie robota. I mam jeszcze jedno pytanie słyszałem że z przednim napędem ciężej kręcić kierownicą (a ja mam jeszcze tura to już w ogóle) więc czy trzeba dodatkowo jeszcze montować wspomaganie? Quote
VoYtek8 Posted May 29, 2013 Report Posted May 29, 2013 Ja nie posiadam c-360, więc nie wiem jak to się sprawuje, ale słyszałem że to dobre rozwiązanie, oczywiście jak ten napęd jest zrobiony z głową.Z tego co wiem najlepszy jest z Ziła i można go nabyć w cenie 6-8 tyś. Jak Twoja 60 będzie miała 4x4 to przód będzie cięższy, a jak jeszcze masz tura to wogle ciężko będzie manewrować, więc albo zakładaj z tyłu obciążnik, albo zainwestuj w wspomaganie (na orbitol), też słyszałem że świetna sprawa. Tylko ja bym chciał jeszcze wiedzieć czy masz mokre pola bo 60 i tak dośc sporą wagę ma, a jak jeszcze taki ciężar na przód dołożysz to możesz mieć problemy. Pozdrawiam Quote
Kamilc-360 Posted May 30, 2013 Author Report Posted May 30, 2013 U mnie jak u każdego zawsze na wiosnę woda stoi, ale nie jest tak źle, ten przedni napęd jest mi bardziej w zimę potrzebny bo często jeżdżę po drzewo, a jak się narzuci te 2 przyczepy pełne drzewa to z 8t będzie a wtedy na lodzie ciężko ruszyć Quote
Miki Posted May 30, 2013 Report Posted May 30, 2013 Szczerze to moim zdaniem jest to strata czasu i pieniędzy. Taniej by wyszło zakupić jakiś większy używany traktor z napędem który jest do tego przystosowany i wynika to z założeń konstruktora. Nie ma co kombinować owszem ludzie tak robią ale po co? Skoro można mieć ciagnik z napędem, który po podliczeniu kosztów okaże się tanszy niż przeróbka Twojego Ursusa na przedni napęd.Pozdrawiam! Quote
Przemek15_03 Posted May 30, 2013 Report Posted May 30, 2013 zgadzam się z kolegą wyżej co do przeróbki ale konstrukcja c 360 z napędem była ale to był prototyp i nie było seryjnej produkcji mój wujek na takiej jeździł jak się uczył w szkole rolniczej Quote
izydor6280 Posted May 30, 2013 Report Posted May 30, 2013 ja tez mysle, ze to malo oplacalne, przy dzisiejszej ofercie mozna znalesc dosc dobry ciagnik w cenie ursusa czy zetorapozatym nie wiem czy firmy produkujace te napedy zagwarantuja, ze przod i ladowacz to dobre polaczenie,o ile wiem ciagnik z mostem robura nie moze pracowac z ladowaczem Quote
kubusjettaII Posted May 30, 2013 Report Posted May 30, 2013 macie rację po co się samemu męczyć z przerabianiem jak można znaleźć takie oferty i mocy też z zapasem http://otomoto.pl/massey-ferguson-285-A306663.html Quote
Mikruss Posted May 30, 2013 Report Posted May 30, 2013 ten massey to zrobi tyle co dwie c360 a części dość dużo pasuje od ursusów postlicencyjnych ( 4514 itp ) Quote
troszkin Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 Według mnie to jest strata czasu i pieniędzy. Nie opłaca się Quote
Rico Posted June 2, 2013 Report Posted June 2, 2013 zgadzam się z przedmówcami, jest to dodatkowy koszt, ponad to jak coś jest fabrycznie przystosowane to raczej nie powinno się kombinować, ale polska myśl techniczna czyni cuda ja na twoim miejscu sprzedałbym 60 tkę dołożyłbym trochę i można fajny traktorek kupić z przednim napędem(fabrycznym) Quote
Recommended Posts