Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam poruszyłem ten temat ponieważ zastanawiam się nad zamontowaniem przedniego napędu w mojej 60-ce ale nie wiem za bardzo czy to się opłaca no bo to w końcu duży koszt. Więc pomyślałem że może ktoś z was ma taką 60-kę 4x4 opowiedzcie coś o tym, jak idzie robota. I mam jeszcze jedno pytanie słyszałem że z przednim napędem ciężej kręcić kierownicą (a ja mam jeszcze tura to już w ogóle) więc czy trzeba dodatkowo jeszcze montować wspomaganie?
Posted
Ja nie posiadam c-360, więc nie wiem jak to się sprawuje, ale słyszałem że to dobre rozwiązanie, oczywiście jak ten napęd jest zrobiony z głową.Z tego co wiem najlepszy jest z Ziła i można go nabyć w cenie 6-8 tyś. Jak Twoja 60 będzie miała 4x4 to przód będzie cięższy, a jak jeszcze masz tura to wogle ciężko będzie manewrować, więc albo zakładaj z tyłu obciążnik, albo zainwestuj w wspomaganie (na orbitol), też słyszałem że świetna sprawa. Tylko ja bym chciał jeszcze wiedzieć czy masz mokre pola bo 60 i tak dośc sporą wagę ma, a jak jeszcze taki ciężar na przód dołożysz to możesz mieć problemy. Pozdrawiam :)
Posted
U mnie jak u każdego zawsze na wiosnę woda stoi, ale nie jest tak źle, ten przedni napęd jest mi bardziej w zimę potrzebny bo często jeżdżę po drzewo, a jak się narzuci te 2 przyczepy pełne drzewa to z 8t będzie a wtedy na lodzie ciężko ruszyć
Posted

Szczerze to moim zdaniem jest to strata czasu i pieniędzy. Taniej by wyszło zakupić jakiś większy używany traktor z napędem który jest do tego przystosowany i wynika to z założeń konstruktora. Nie ma co kombinować owszem ludzie tak robią ale po co? Skoro można mieć ciagnik z napędem, który po podliczeniu kosztów okaże się tanszy niż przeróbka Twojego Ursusa na przedni napęd.

Pozdrawiam! ;)

Posted

ja tez mysle, ze to malo oplacalne, przy dzisiejszej ofercie mozna znalesc dosc dobry ciagnik w cenie ursusa czy zetora

pozatym nie wiem czy firmy produkujace te napedy zagwarantuja, ze przod i ladowacz to dobre polaczenie,

o ile wiem ciagnik z mostem robura nie moze pracowac z ladowaczem

Posted

zgadzam się z przedmówcami, jest to dodatkowy koszt, ponad to jak coś jest fabrycznie przystosowane to raczej nie powinno się kombinować, ale polska myśl techniczna czyni cuda :) ja na twoim miejscu sprzedałbym 60 tkę dołożyłbym trochę i można fajny traktorek kupić z przednim napędem(fabrycznym) :)