rolnik1500 Posted December 17, 2010 Report Posted December 17, 2010 Temat częsty i wiele razy zadawane pytanie. Tak na przestrzeni lat policzyłem - tzn tak na oko. Co nam się bardziej opłaca trzymanie byków czy świń i chyba dochodze do wniosku, że na opasach zawsze dobrze się wychodziło, jak by tak na trzodę liczyć to są wzloty gdzie super wieprzowina płaci ale najczęściej jest tak jak teraz (odpukać bo widac że cena idzie w góre), że tucznika tuczesz i zysk moze 10zł na sztuce. Jak byki się odstawiało to zawsze była lepsza gotówka. Mam tych 30 opasów i z 250 tuczników i się zastanawiam czy może lepiej się przekwalifikować na te byki a odstawić tuczniki? Co myślicie? Quote
grzesiek12031980 Posted December 17, 2010 Report Posted December 17, 2010 Ja wybralbym bym opasy.To zawsze wieksza stabilizacja cenowa.Mniej hustawek,najwyzej gora do 5%.To da sie przezyc. Quote
Jasiek21 Posted December 17, 2010 Report Posted December 17, 2010 Jak nie chcesz w całości rezygnować z produkcji tuczników to zmniejsz stado,a powiększ obsadę opasów. Quote
Recommended Posts