Jump to content

Recommended Posts

Posted
zrób coś w rodzaju klatki, włóż do środka kurę (oczywiście zdechniętą) albo jakieś inne mięso, do tego linka i zatrzask :) mój sąsiad tak robił i dużo złapał :) powodzenia :)
Posted
Albo kup gotową pułapkę, albo puśc na podwórko ostrego psa i będzie biegał szczekał i lis będzie miał jakieś opory zanim wejdzie na podwórko. Z resztą na forum były już tematy o lisach sobie poczytaj to się dowiesz więcej o tym bo tam mądre rzeczy były napisane. Pozdrawiam :)
Posted

tez uważam ze dobry pomysł to pułapka, ja miałem z kuna jakis czas temu kłopot, kupiłem taka gotowa i juz kuny nie ma

Kup w sklepie a jak masz zdolnosci w majsterkowaniu to bez problemu sam zbudujesz

Posted
taj leśniczemu ze 100 zł czy jakiemuś tam i ci wytropi lisa albo sam weś psa i go wytrop albo weś wykop duł przykryj to gałeziami i liściami żeby niezauważył dołu a na to połusz przymente
Posted

A co robicie z tymi lisami jak je złapiecie juz?

Bo wiadomo, kur szkoda jak je lis kradnie, ale on sam w sobie też jest ładnym zwierzęciem. I nie mówcie mi tylko, ze wysyłacie je na tamten świat? Szkoda takiego ładnego liska. Lepiej chyba jeśli masz taką możliwość to puścić psa, który latał by w koło podwórka i pilnował. Ja mam ten sam problem z lisami, mam dużo kur i mieszkam trochę w polu i tych lisów tez pełno ale mam dwa psy, jeden mały i jeden duży i odkąd latają luzem, to lisa ani śladu. Czasem większe problemy mam ze sroką albo wronami co mi jajka z kurnika wybierają albo małe kurczaki..

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted
kiedys własnie hodowałem kury tak dla własnych potrzeb i tak jak nie było lisa tak sie pojawił nie wiadomo skad. Sasiad mi wtedy polecił pastucha i faktycznie się sprawdził. koszt był w sumie niewielki bo miałem do ogrodzenia ok. 100m tylko nie pamietam juz jakiej mocy był sam elektryzator
Posted
No to różnie bywa ;) pastuch jest skuteczny ale jeżeli wybierzemy odpowiednią pułapkę i będziemy postępować zgodnie z zasadami w jaki sposób trzeba tą pułapkę nastawić to skuteczność złapania go też jest duża ;) pozdrawiam
Posted
Zgadza się, tak samo jest jak kupujemy nową pułapkę i przychodzi ze sklepu, to ona też musi się trochę ostać i przejść zapachami otoczenia żeby zwierzę nie odczuwało różnicy w zapachach
Posted
Lis chytra bestia. Pułapki i ogrodzenia nie zawsze pomagają. Psy muszą być naprawdę dobre. Sam mam dwa i one dla lisa krzywdy nie mają zamiaru zrobić (niestety). Ale za to raz miałem genialnego koguta który raz na moich oczach rzucił się na lisa i ten oddał kurę.