marek100 Posted May 30, 2013 Report Posted May 30, 2013 lis mi kradnie kury. macie jakiś pomysł jak go złapa. Quote
gogu2407 Posted May 30, 2013 Report Posted May 30, 2013 zrób coś w rodzaju klatki, włóż do środka kurę (oczywiście zdechniętą) albo jakieś inne mięso, do tego linka i zatrzask mój sąsiad tak robił i dużo złapał powodzenia Quote
przemek2092 Posted May 30, 2013 Report Posted May 30, 2013 Mam namiary na bardzo fajny sklep internetowy gdzie oferują takie pułapki za rozsądną cene jeśli chcesz to mogę ci podrzucić adres na priv Quote
VoYtek8 Posted May 30, 2013 Report Posted May 30, 2013 Albo kup gotową pułapkę, albo puśc na podwórko ostrego psa i będzie biegał szczekał i lis będzie miał jakieś opory zanim wejdzie na podwórko. Z resztą na forum były już tematy o lisach sobie poczytaj to się dowiesz więcej o tym bo tam mądre rzeczy były napisane. Pozdrawiam Quote
Jan-ros77 Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 tez uważam ze dobry pomysł to pułapka, ja miałem z kuna jakis czas temu kłopot, kupiłem taka gotowa i juz kuny nie maKup w sklepie a jak masz zdolnosci w majsterkowaniu to bez problemu sam zbudujesz Quote
troszkin Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 Klatka będzie najlepsza ja mam ten sam problem ale ze sarną Quote
Wielki124 Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 taj leśniczemu ze 100 zł czy jakiemuś tam i ci wytropi lisa albo sam weś psa i go wytrop albo weś wykop duł przykryj to gałeziami i liściami żeby niezauważył dołu a na to połusz przymente Quote
pawelxy1 Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 Daj a nie taj, weź a nie weś, dół a nie duł, połóż a nie połusz.To tak z ortografii;d Quote
kajla455 Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 A co robicie z tymi lisami jak je złapiecie juz?Bo wiadomo, kur szkoda jak je lis kradnie, ale on sam w sobie też jest ładnym zwierzęciem. I nie mówcie mi tylko, ze wysyłacie je na tamten świat? Szkoda takiego ładnego liska. Lepiej chyba jeśli masz taką możliwość to puścić psa, który latał by w koło podwórka i pilnował. Ja mam ten sam problem z lisami, mam dużo kur i mieszkam trochę w polu i tych lisów tez pełno ale mam dwa psy, jeden mały i jeden duży i odkąd latają luzem, to lisa ani śladu. Czasem większe problemy mam ze sroką albo wronami co mi jajka z kurnika wybierają albo małe kurczaki.. Quote
przemek2092 Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 Pies to też zawsze jakieś rozwiązanie mój też już kilka razy kury obronił, teraz jednak zrobiłem ogrodzenie i nie mam już z lisami kłopotu, chociaż kręci ich się sporo Quote
jacob Posted June 1, 2013 Report Posted June 1, 2013 Ewentualnie zostaje Ci montaż pastucha na ogrodzeniu, jak dobrze zamontujesz to nie ma opcji, że lis przejdzie. Quote
GalaperStrong_pl Posted June 12, 2013 Report Posted June 12, 2013 Tutaj mogę się zgodzić,pies albo pastuch to najlepsza metoda na lisa,oczywiście pies pasterski,który jest niezwykle czujny i potrafi zaatakować lisa. Pastuch też jest bardzo chwalony,można śmiało zainwestować. Quote
ZbyszekW8 Posted June 28, 2013 Report Posted June 28, 2013 Z pułapką to różnie moze byc, lis to tez spryciarz, wiec popieram pomysł z pastuchem, tylko tak na lisa to ok. 3J Quote
Jac555 Posted July 2, 2013 Report Posted July 2, 2013 kiedys własnie hodowałem kury tak dla własnych potrzeb i tak jak nie było lisa tak sie pojawił nie wiadomo skad. Sasiad mi wtedy polecił pastucha i faktycznie się sprawdził. koszt był w sumie niewielki bo miałem do ogrodzenia ok. 100m tylko nie pamietam juz jakiej mocy był sam elektryzator Quote
przemek2092 Posted July 3, 2013 Report Posted July 3, 2013 No to różnie bywa pastuch jest skuteczny ale jeżeli wybierzemy odpowiednią pułapkę i będziemy postępować zgodnie z zasadami w jaki sposób trzeba tą pułapkę nastawić to skuteczność złapania go też jest duża pozdrawiam Quote
blazejrut Posted July 4, 2013 Report Posted July 4, 2013 Zgadzam się, ja osobiście nie łapałem lisa ale sąsiad miał ten problem, sam zrobił pułapkę i złapał szkodnika, poźniej mu pomagaliśmy go wywieźć Quote
przemek2092 Posted July 4, 2013 Report Posted July 4, 2013 Dokładnie najczęstszym błędem jest dotykanie klatki bez rękawiczek, pamiętajmy że zwierze wyczuje nas po zapachu i juz nie wejdzie do klatki trzeba o tym szczególnie pamiętać Quote
garzew Posted July 5, 2013 Report Posted July 5, 2013 Zgadza się, tak samo jest jak kupujemy nową pułapkę i przychodzi ze sklepu, to ona też musi się trochę ostać i przejść zapachami otoczenia żeby zwierzę nie odczuwało różnicy w zapachach Quote
blazejrut Posted July 5, 2013 Report Posted July 5, 2013 O właśnie, mój sąsiad jeszcze wtedy ją wysmarował smalcem, mówił że to podobno również zabija ludzki zapach Quote
Adams Posted July 5, 2013 Report Posted July 5, 2013 Lis chytra bestia. Pułapki i ogrodzenia nie zawsze pomagają. Psy muszą być naprawdę dobre. Sam mam dwa i one dla lisa krzywdy nie mają zamiaru zrobić (niestety). Ale za to raz miałem genialnego koguta który raz na moich oczach rzucił się na lisa i ten oddał kurę. Quote
Recommended Posts