troszkin Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 Witam mam pytanie odnośnie ziemniaków a mianowicie mam zasadzone ok. 0,5 ha. Po intensywnych opadach które od 2 tygodni są co chwilę radliny są pełne wody:@. Już nawet widzę że połowa ziemniaków nie wykiełkowała:huh: bo zgniła pod ziemią. Jak ratować resztę. Dzięki za każdą odpowiedz Quote
Miki Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 Jeśli nie pozbędziesz się wody to nie ma ratunku dlatego proponuje wykonać jakiekolwiek prace meljoracyjne, które pomogą odwodnić pole. Quote
troszkin Posted May 31, 2013 Author Report Posted May 31, 2013 właśnie po żniwach chcę wziąć się za to no ale pogoda mnie zaskoczyła Quote
VoYtek8 Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 Nie wiem co możesz zrobić.... Łap za szpadle i kop jakieś odpływy, albo weź pompe, długi wąż i chociaż spróbuj wypompować to na chwilę będziesz miał sucho na polu, bo i tak ciągle pada więc wody będzie przybywać . Pozdrawiam Quote
Tofik Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 Jak dla mnie to Miki ma racje jedynie odwodnienie pomoze nawet poswiec czesc ziemniakow i wykop wiekszy row dookola pola co spowoduje zciagniecie wody z pola a na jesieni go zarownaszPozdrawiam Quote
Przemek15_03 Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 Znam ten problem z autopsji ale nic nie zrobisz módl się tylko żeby u Ciebie nie padało, szkoda ziemniaków ale pogoda może się zmieni, na przyszłość to sadz na jakiś górkach to woda będzie spływać. Quote
przemek2092 Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 Dokładnie, pierwsze co musisz zrobić to pozbyć sie wody, a dalej będziemy myśleć, może jakieś zabiegi agrotechniczne uratowały by to co sie jeszcze zostało Quote
Recommended Posts