Jump to content

Recommended Posts

Posted
W tym roku wszystkie warzywa dobrze płaciły, nikt nie narzekał chyba że miał pecha i pole powódź zalała. W zeszłym roku załatwiałem jednemu facetowi cebule dla bazantów, ma dużą fermę i opłacało mu sie cebule dla wzocnienia skarmiać, bo po 14gr za kilogram poworkowanej płacił. W tym roku to już nie ta cena, za kiepską pasozwą cebulę czyli taki gorszy sort chcieli 1,2zł.
Posted

W tym roku wszystkie warzywa dobrze płaciły' date=' nikt nie narzekał chyba że miał pecha i pole powódź zalała. W zeszłym roku załatwiałem jednemu facetowi cebule dla bazantów, ma dużą fermę i opłacało mu sie cebule dla wzocnienia skarmiać, bo po 14gr za kilogram poworkowanej płacił. W tym roku to już nie ta cena, za kiepską pasozwą cebulę czyli taki gorszy sort chcieli 1,2zł.

[/quote']

1,2 to faktycznie bardzo dobra cena nawet za 1 gatunek. W zeszłym roku to takiej ceny byś nawet w detalu nie znalazł. Ja miałem w zeszłym roku 2ha i mnie szlak trafiał, bo średnio po 0,22 sprzedałem a miałem naprawdę ładną. W tym roku miałem tylko 0,5ha na kawałku mi wygniła bo miała za mokro, ale z tego co zostało to i tak lepiej wyszedłem niż w zeszłym roku. I chciałoby się żeby w przyszłym roku też tak było, to bym znów 1,8ha na to przeznaczył, tylko pewnie znów cena będzie po ch... ehm... kiepska :@

• 1 month later...
Posted

Cebula chyba jeszcze nigdy nie była tak ceniona, jak teraz. Brakuje jej chyba w całej Uli. Niedobory tego warzywa zgłaszają także kraje z innych kontynentów. Równo przed rokiem zakłady przetwórcze wyceniały kilogram cebuli średnio na 87 gr. Obecna, przeciętna cena jest prawie dwa razy wyższa i na tym wydaje się nie koniec. Najtaniej można kupić to warzywo na Pomorzu. Tu kilogram kosztuje 1,3 zl. Na zachodzie kraju średnia cena skupu to 1,5 zl, natomiast na Lubelszczyźnie o 20 gr/kg więcej.

Statystycznie rzecz biorąc, goroczna produkcja cebuli wyl sla nieco ponad 580 tys. ton. j to prawie o 18% mniej niż w uj glym sezonie. Niekorzystne i runki agrometeorologiczne p czas dorastania znacznie pod szyły jej jakość. Cebula ma j dostatecznie wykształcone lii co wpływa na duże trudności i przechowywaniem.

• 11 months later...
Posted
Witam, widzę że dawno nikt tu nic nie pisze o cebuli. Może jednak ktoś się nawinie :) Mam ok. 0.5ha pola które leży już dwa lata ogorem ostatnio siałem gorczyce i przeorałem więc myślę że gleba jest dość bogata w próchnicę. Mam kopaczkę do ziemniaków a nią chyba można kopać cebule posiałbym ręcznie tylko że nie mam pojęcia jak się za to wszystko zabrać i czy w to brnąć jestem z woj. lubelskiego okolice Krasnegostawu. Czy mógłby mi ktoś poradzić gdzie można by sprzedać tą cebule?, jaką wysiewać/sadzić? Jak się nią zajmować? Czy jest duży nakład pracy? Proszę o porady:)
Posted
Znajomy w ubiegłym roku na cebuli zarobił kokosy bo jako producent sprzedawał po 90 gr a w tym roku po 5 gr za kg mu dają i nie ma co z tym zrobić ;P po prostu żal. Podobnie w ubiegłym roku było z ziemniakami. Jak rok nie plonowały i były drogie to następnego roku każdy posiał kilka razy więcej i się naciął ;)
Posted

Znajomy w ubiegłym roku na cebuli zarobił kokosy bo jako producent sprzedawał po 90 gr a w tym roku po 5 gr za kg mu dają i nie ma co z tym zrobić ;P po prostu żal. Podobnie w ubiegłym roku było z ziemniakami. Jak rok nie plonowały i były drogie to następnego roku każdy posiał kilka razy więcej i się naciął ;)

Więc w tym roku raczej posianie cebuli to zły pomysł, więc co można zrobić z 0.7 ha co radzicie posiać/posadzić czekam na rady ;)

Posted

Może jakieś inne warzywa marchew' date=' ziemniaki, zebrać i sprzedawać po ryneczkach.

[/quote']

Nie mam na to czasu, chce coś posiać/posadzić i najlepiej zbyć to za jednym razem lub coś sezonowego w stylu np bez czarny... wiem że u mnie w skupach co roku skupują owoc Co myślicie?

Posted

Jak chcesz posiać nic nie robić i tylko zebrać to chyba tylko zboże posiać. Ale na 0,7ha to szału nie zwojujesz. Jak zapłacisz za uprawę to zostanie Ci tyle żeby się z kombajnistą wódki napić.

Jak chcesz zarobić to niestety trzeba się narobić. Największy zwrot to całośc pod szklarnie, a 0,7 ha to już ładna firemka.

Posted

Jak chcesz posiać nic nie robić i tylko zebrać to chyba tylko zboże posiać. Ale na 0' date='7ha to szału nie zwojujesz. Jak zapłacisz za uprawę to zostanie Ci tyle żeby się z kombajnistą wódki napić.

Jak chcesz zarobić to niestety trzeba się narobić. Największy zwrot to całośc pod szklarnie, a 0,7 ha to już ładna firemka.

[/quote']

A jaki by był koszt założenia takiej szklarni? I co można by pod nią siać/sadzić aby nie popaść zaraz w długi tzn. co by się opłacało?

Posted
Jak by to zrobić aby zarobić a się nie narobić ;) wiesz gdybym to wiedział to był bym dziś milionerem a niestety nie jestem ;) jak to mawiają na wsi "z gów..... bata nie ukręcisz" ;) koszt postawienia szklarni na 0,7 ha z ogrzewaniem. No nie wiem czy 500tyś wystarczy ;)