grzesiek12031980 Posted December 17, 2010 Report Posted December 17, 2010 Ktoś ją jeszcze sieje? Quote
Jasiek21 Posted December 17, 2010 Report Posted December 17, 2010 Ktoś ją musi siać. Ale u mnie w okolicy to ja nie widzę żeby ktoś ją siał. Quote
grzesiek12031980 Posted December 18, 2010 Author Report Posted December 18, 2010 U nas tez tak jest.A bylo to raczej zaglebie cebulowe.Dzien cebulowy w Grabowie to jakies 7 km ode mnie.U mnie juz rosnac nie chce,za duza czestotliwosc uprawy.Ale caly sprzet zostal i nie wykluczone ze wroce do tej uprawy w 2012 roku. Quote
Jasiek21 Posted December 18, 2010 Report Posted December 18, 2010 Jak masz warunki i sprzęt to można wrócić do uprawy cebuli. Quote
Kropacz Posted December 19, 2010 Report Posted December 19, 2010 W tym roku wszystkie warzywa dobrze płaciły, nikt nie narzekał chyba że miał pecha i pole powódź zalała. W zeszłym roku załatwiałem jednemu facetowi cebule dla bazantów, ma dużą fermę i opłacało mu sie cebule dla wzocnienia skarmiać, bo po 14gr za kilogram poworkowanej płacił. W tym roku to już nie ta cena, za kiepską pasozwą cebulę czyli taki gorszy sort chcieli 1,2zł. Quote
hirek Posted December 19, 2010 Report Posted December 19, 2010 W tym roku wszystkie warzywa dobrze płaciły' date=' nikt nie narzekał chyba że miał pecha i pole powódź zalała. W zeszłym roku załatwiałem jednemu facetowi cebule dla bazantów, ma dużą fermę i opłacało mu sie cebule dla wzocnienia skarmiać, bo po 14gr za kilogram poworkowanej płacił. W tym roku to już nie ta cena, za kiepską pasozwą cebulę czyli taki gorszy sort chcieli 1,2zł.[/quote'] 1,2 to faktycznie bardzo dobra cena nawet za 1 gatunek. W zeszłym roku to takiej ceny byś nawet w detalu nie znalazł. Ja miałem w zeszłym roku 2ha i mnie szlak trafiał, bo średnio po 0,22 sprzedałem a miałem naprawdę ładną. W tym roku miałem tylko 0,5ha na kawałku mi wygniła bo miała za mokro, ale z tego co zostało to i tak lepiej wyszedłem niż w zeszłym roku. I chciałoby się żeby w przyszłym roku też tak było, to bym znów 1,8ha na to przeznaczył, tylko pewnie znów cena będzie po ch... ehm... kiepska Quote
kasia Posted December 20, 2010 Report Posted December 20, 2010 jak to z uprawą ciągła loteria ja miałam 1 ha cebuli i udało się nie zgniła także wyszłam pieknie za rok też sieję mam nadzieje, że też się uda Quote
Kowalik Posted January 31, 2011 Report Posted January 31, 2011 Cebula chyba jeszcze nigdy nie była tak ceniona, jak teraz. Brakuje jej chyba w całej Uli. Niedobory tego warzywa zgłaszają także kraje z innych kontynentów. Równo przed rokiem zakłady przetwórcze wyceniały kilogram cebuli średnio na 87 gr. Obecna, przeciętna cena jest prawie dwa razy wyższa i na tym wydaje się nie koniec. Najtaniej można kupić to warzywo na Pomorzu. Tu kilogram kosztuje 1,3 zl. Na zachodzie kraju średnia cena skupu to 1,5 zl, natomiast na Lubelszczyźnie o 20 gr/kg więcej. Statystycznie rzecz biorąc, goroczna produkcja cebuli wyl sla nieco ponad 580 tys. ton. j to prawie o 18% mniej niż w uj glym sezonie. Niekorzystne i runki agrometeorologiczne p czas dorastania znacznie pod szyły jej jakość. Cebula ma j dostatecznie wykształcone lii co wpływa na duże trudności i przechowywaniem. Quote
chiken14 Posted January 26, 2012 Report Posted January 26, 2012 Witam, widzę że dawno nikt tu nic nie pisze o cebuli. Może jednak ktoś się nawinie Mam ok. 0.5ha pola które leży już dwa lata ogorem ostatnio siałem gorczyce i przeorałem więc myślę że gleba jest dość bogata w próchnicę. Mam kopaczkę do ziemniaków a nią chyba można kopać cebule posiałbym ręcznie tylko że nie mam pojęcia jak się za to wszystko zabrać i czy w to brnąć jestem z woj. lubelskiego okolice Krasnegostawu. Czy mógłby mi ktoś poradzić gdzie można by sprzedać tą cebule?, jaką wysiewać/sadzić? Jak się nią zajmować? Czy jest duży nakład pracy? Proszę o porady:) Quote
przemo137 Posted January 27, 2012 Report Posted January 27, 2012 Znajomy w ubiegłym roku na cebuli zarobił kokosy bo jako producent sprzedawał po 90 gr a w tym roku po 5 gr za kg mu dają i nie ma co z tym zrobić ;P po prostu żal. Podobnie w ubiegłym roku było z ziemniakami. Jak rok nie plonowały i były drogie to następnego roku każdy posiał kilka razy więcej i się naciął Quote
chiken14 Posted January 27, 2012 Report Posted January 27, 2012 Znajomy w ubiegłym roku na cebuli zarobił kokosy bo jako producent sprzedawał po 90 gr a w tym roku po 5 gr za kg mu dają i nie ma co z tym zrobić ;P po prostu żal. Podobnie w ubiegłym roku było z ziemniakami. Jak rok nie plonowały i były drogie to następnego roku każdy posiał kilka razy więcej i się naciął Więc w tym roku raczej posianie cebuli to zły pomysł, więc co można zrobić z 0.7 ha co radzicie posiać/posadzić czekam na rady Quote
przemo137 Posted January 27, 2012 Report Posted January 27, 2012 Może jakieś inne warzywa marchew, ziemniaki, zebrać i sprzedawać po ryneczkach. Quote
chiken14 Posted January 28, 2012 Report Posted January 28, 2012 Może jakieś inne warzywa marchew' date=' ziemniaki, zebrać i sprzedawać po ryneczkach. [/quote'] Nie mam na to czasu, chce coś posiać/posadzić i najlepiej zbyć to za jednym razem lub coś sezonowego w stylu np bez czarny... wiem że u mnie w skupach co roku skupują owoc Co myślicie? Quote
Pasterz Posted January 28, 2012 Report Posted January 28, 2012 Jak chcesz posiać nic nie robić i tylko zebrać to chyba tylko zboże posiać. Ale na 0,7ha to szału nie zwojujesz. Jak zapłacisz za uprawę to zostanie Ci tyle żeby się z kombajnistą wódki napić. Jak chcesz zarobić to niestety trzeba się narobić. Największy zwrot to całośc pod szklarnie, a 0,7 ha to już ładna firemka. Quote
chiken14 Posted January 28, 2012 Report Posted January 28, 2012 Jak chcesz posiać nic nie robić i tylko zebrać to chyba tylko zboże posiać. Ale na 0' date='7ha to szału nie zwojujesz. Jak zapłacisz za uprawę to zostanie Ci tyle żeby się z kombajnistą wódki napić. Jak chcesz zarobić to niestety trzeba się narobić. Największy zwrot to całośc pod szklarnie, a 0,7 ha to już ładna firemka. [/quote'] A jaki by był koszt założenia takiej szklarni? I co można by pod nią siać/sadzić aby nie popaść zaraz w długi tzn. co by się opłacało? Quote
przemo137 Posted January 28, 2012 Report Posted January 28, 2012 Jak by to zrobić aby zarobić a się nie narobić wiesz gdybym to wiedział to był bym dziś milionerem a niestety nie jestem jak to mawiają na wsi "z gów..... bata nie ukręcisz" koszt postawienia szklarni na 0,7 ha z ogrzewaniem. No nie wiem czy 500tyś wystarczy Quote
chiken14 Posted January 28, 2012 Report Posted January 28, 2012 ho ho takie pieniądze to mogą się tylko marzyć... A co sądzicie o truskawce deserowej na gruncie podobno jest na to zapotrzebowanie. Pozdrawiam:) Quote
Recommended Posts