Jump to content

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted
kolega będzie stawiał oborę na 200 krów i wychodzi ze koszt takiej obory będzie 1000000 zł kosztować bez bramek w środku także poczytaj lub dowiedz się w gazetach rolniczych co ile i za ile...
  • 2 weeks later...
Posted

Same mury i dach to 600tys

Jak koledzy nadmienili wolno czy wiazana

Ganki i szamba oraz płyta obornikowa to 150 tys

Do tego poidla infrastruktura karmienia

Oraz doju to od 250 tys do 500 tys zł

Prąd woda.okna itd minimalnie daje

Milion .zl

Posted

Jeśli mogę. Kto orientuje się ile będzie kosztowała obora zwykła taka że ścielisz samodzielnie tak że byki stoją na betonie.

Ile będzie kosztowała obora na około 30-40 sztuk byków?

Posted

Sąsiad budował na 56 szt to wyszło go 700tys

Moja obore jest na 50 krów ale budował ja ojciec w 1979

I nie można porównać

Betonową za 350 da radę ale wolno stanowiskowa dla

Byków to strach

Mówię o takiej na 40 do 45 szt

Na byki to wiazana to budynek 12na 28m

40 szt wejdzie i wygodny ganek paszowy i gnojowe

Posted

Na 30 sztuk może 250

Niestety wszystko kosztuje

Możesz postawić w ten sposób ze za parę lat dobudujesz ale musisz zaplanowac

To tak aby potem nie mniec kłopotu jak byś sam budowal oszczędzasz

Na dach daj metalową konstrukcje

Masz na 100 lat spokój a drewno 20 lat jak bez stropu zgnije

Posted

Okej ale jak bym miał kogoś kto mnie zna i bym mu pomagał w budowie to wyjdzie

taniej nie?;d Bo kredyt na 700 tys bym wziął i gdyby mi wyszło więcej niż 200tys to bymmusial kredyt

wziać z milion ale kto mi tyle da;d

• 2 weeks later...
  • 4 months later...
Posted
jak nie masz kasy,min 50%wkładu lepiej daj sobie spokoj,mój kolega postawił na 25szt bykow z Płyt betonowych tanio bardzo tanio i nawet całkiem niezle to wygląda....Kredyty..osobiscie nie jestem zwolenikiem niejeden rolnik sie na kredytach przejachał...
  • 2 weeks later...
Posted
ja mam u siebie miejsc na 30 szt krów plus wolne na byczki, i obora jest dosyć spora, 30x12m. jest z białej cegły i hadykówka od środka strop busztelowy i dach, na stropie trzymam siano, słomę z prosa, jęczmienia, pszenicy. koszt mega, przekalkuluj jeszcze dojarki, elektrykę, wodociąg, około1,8 mln zł.
  • 2 years later...
Posted
Trudno to określić, zbyt dużo zmiennych, jak np. rodzaj i cena wyposażenia, bo mogą się różnic między firmami, konstrukcja dachu, a i jedna firma będzie chciała mniej/więcej niż druga. Najlepiej gdybyś podzwonił po takich firmach oraz porozmawiał z właścicielami takich obór.
Posted

W zależności od wyposażenia ale nawet przy skromnym wyposażeniu trudno zejść poniżej 10 tys. za stanowisko. Musisz przyjąć co najmniej 12 tys. za stanowisko uwzględniając pomieszczenia dodatkowe. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Ja, kolego Vademecum już liczę że sam się przyłoży a nie weźmie firmę "pod klucz".

Tutaj masz mniej więcej koszty budowy - http://projekty.muratordom.pl/ikolekcja_obory-dla-krow-mlecznych,112.htm

Obora musi spełniać określone wymogi więc za dużo nie zaoszczędzisz. Automatyzacja wcale nie będzie dużo droższa niż tradycyjna. Elektronika nie jest już droga. Moim zdaniem do rozważenia. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Np. tu http://www.bisprol.pl/katalog/Budynki_inwentarskie/4324.pdfmasz na 100 stanowisk. Nie ma wstępnego kosztorysu, a Ty chciałeś koszt budowy. Rzadko podają wstępny kosztorys projektancki. Jak masz zamiar coś takiego wybudować warto trochę zorientować się w nakładach rzeczowych. Poszukaj w necie bezpłatny program do kosztorysowania albo kogoś mającego pojęcie o kosztorysowaniu nie związanego z Twoją budową i będziesz wiedział jakie są koszty oraz o czym rozmawiać z murarzem czy firmą. Przy takiej inwestycji zwróci Ci się. Pozdrawiam Forumowiczów!