kajla455 Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 Czy oprysk APYROS zwalcza skutecznie stokłosę w pszenicy jarej?Mam do niego jakiś dodatek o nazwie DROPFOR, który niby wspomaga działanie oprysku itp. I tak się zastanawiam czy pryskać jutro tym apyrosem pszeniczke czy może wymienić go na inny skuteczny środek.Jeśli znacie jakieś skuteczne opryski na stokłosę to jakie?Podajcie nazwę, będę bardzo wdzięczy. Zależy mi na jak najszybszej odpowiedzi, jutro rano muszę się zdecydować. Tak więc czekam na opinie kolegów btw na opakowaniu napisane jest, że stokłosa jest średnio wrażliwa na Apyros a mi chodzi o jej skuteczne zwalczenie. Quote
Tofik Posted May 31, 2013 Report Posted May 31, 2013 Ja tam zbytnio na ochronie zboz sie nie znam (bynajmniej narazie) ale moze sprobuj chwastoxem bynajmniej pisze ze bije stoklosePozatym skoro masz ten APYROS to morzesz nim obleciec pole i na przyszlosc bedziesz wiedzial czy to srodek skutecznyPozdrawiam Quote
kajla455 Posted June 1, 2013 Author Report Posted June 1, 2013 dzieki za odpowiedz kolego.spróbuję i opryskam tym apyrosem i dodatkiem do niego jak już go mam i zobaczymy czy warto było. cóż, jak nie zadziała to szkoda tylko kasy na to wydanej. Quote
Przemek15_03 Posted June 4, 2013 Report Posted June 4, 2013 stokłosa nie jest łatwa do wyplenienia ja ja zniszczyłem randapem ale po żniwach jak ładnie skiełkowała i zaczęła rosnąć. Jak ja spalisz kiedy będzie miała nasiona to i tak się po kombajnie posieje. A niedobitki zniszczyłem wraz z innymi chwastami jak pryskałem lancetem w tym roku. Lancet to moim zdaniem jeden z najlepszych środków chwastobójczych, ale niestety nie tani a i ja miałem dużo stokłosy ale w pszenicy ozimej Quote
VoYtek8 Posted June 4, 2013 Report Posted June 4, 2013 Poczytaj czy Mustang bierze stokłosę Ja tego ziela nie mam więc nie zwracam uwagi na to co na nie działa, ale od lat pryskam Mustangiem i jest czysto. Pozdrawiam Quote
Przemek15_03 Posted June 6, 2013 Report Posted June 6, 2013 Stokłosy mustang raczej nie weźmie choć to dobry środek, do niedawna tylko Atlantis działał na nią ale ja osobiscie nie przepadam za nim Quote
Recommended Posts