Adams Posted June 1, 2013 Report Posted June 1, 2013 Witam!Na moim polu ziemniaków często mam gościa - dzika Przychodzi noc w noc i plądruje uprawę Jest on sam (samiec odyniec) można poznać po śladach Pole zajmuje powierzchnie 1ha i nie wiem jak go wyprosić Proszę o pomoc Quote
VoYtek8 Posted June 1, 2013 Report Posted June 1, 2013 Jak przychodzi tylko jeden to najlepiej i najtaniej wyjdzie go odstrzelić i problem się skończy bo jak jeszcze torchę ten zwierz tam pobuszuje to nie będziesz miał czego jesienią wykopać. Pozdrawiam Quote
Miki Posted June 2, 2013 Report Posted June 2, 2013 Pogadać z jakimś leśniczym ugadać się, że w zamian dasz mu połowe dziczyzny i sprawa załatwiona, a przy okazji będziesz miał dzika hodowanego na własnych kartofelkach Quote
jacob Posted June 3, 2013 Report Posted June 3, 2013 Zainwestuj w jakiś mocny pastuch elektryczny co najmniej 5 Juli energia impulsu i problem się skończy, myślę, że lepiej trochę wydać na ogrodzenie elektryczne niż potem liczyć straty w uprawach... Quote
pablos Posted June 4, 2013 Report Posted June 4, 2013 jeżeli przychodzi tylko jeden to rozpraw się z nim czym prędzej ponieważ w niedługim czasie przyprowadzi swoich kumpli ! Quote
ZbyszekW8 Posted June 4, 2013 Report Posted June 4, 2013 Zgadzam sie z pablosem, ze lepiej od razu sparwe załatwic bo moga pojawic sie nastepne i od razu pomyslec o jakims pastuchu elektrycznym Quote
sputnik Posted June 5, 2013 Report Posted June 5, 2013 Mocny pastuch elektryczny - innego rozwiązania nie widzę, powiem szczerze, bo ogrodzenie z siatki leśnej raczej dzika nie powstrzyma... Quote
Jac555 Posted June 5, 2013 Report Posted June 5, 2013 absolutne minimum na dziki czy inna zwierzyne leśna to 3J, ale wiadomo ze im mocnejszy tym lepszy i skuteczniejszy Quote
cichy Posted June 5, 2013 Report Posted June 5, 2013 Ja mam trochę inną rade. Wystarczy, że ogrodzisz pole zwykłym sznurkiem, wybierz się do fryzjera zetnij włosy i poproś go aby Ci dał wszystkie włosy jakie ma w zakładzie po ścinaniu. Następnie weź jakieś stare rajstopy lub pończochy, włóż w nie włosy od fryzjera i powieś na sznurku dookoła ziemniaków. Możesz też powiesić śmierdzące skarpety:P Dziki mają doskonały węch, powinno pomóc. Pozdr. Możesz też złapać szkodnika i zadrutować, he, he Quote
VoYtek8 Posted June 5, 2013 Report Posted June 5, 2013 Ale panowie czy opłaca się rozkładać pastuchy, sznurki, siatki itd. jesli tylko jeden dzik przychodzi na te ziemniaki? To się nie opłaca, w tej sytuacji odstrzał jest najlepszym rozwiązaniem. Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted June 5, 2013 Report Posted June 5, 2013 ale przy obecnej sytuacji pogodowej wszystko co na polu jest cenne bo może być różnie ze zbiorami, także jak masz czym i kogoś do pomocy to grodź. Quote
johhny Posted June 10, 2013 Report Posted June 10, 2013 a myślałeś o postawieniu siatki leśnej? Wychodzi w miarę niedrogo Quote
ZbyszekW8 Posted June 10, 2013 Report Posted June 10, 2013 ja uwazam jednak ze pastuch bedzie najskuteczniejszy , nawet jesli narazie jest jeden dzik to nigdy nic nie wiadomo. U mnie stoi pastuch juz od dawna i mam w zasadzie spokój Quote
Polaro Posted June 10, 2013 Report Posted June 10, 2013 Albo spróbować go odstraszyć poprzez strzelanie petardami A jak nie podziała to do odstrzału. Quote
Przemi998 Posted June 11, 2013 Report Posted June 11, 2013 Weż ukatrup kilka dzików i po sprawie !!! Albo zgłoś to ! Quote
jacob Posted June 14, 2013 Report Posted June 14, 2013 Weż ukatrup kilka dzików i po sprawie !!! Albo zgłoś to ! chłopaki żartują ale tak bez niczego nie można sobie zabić dzika bo będą nie lada problemy jak Cię leśnicy dorwą rzecz jasna Quote
GalaperStrong_pl Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 Petardy na niewiele się zdadzą,no chyba że będziesz stał w nocy i z nich strzelał,wtedy ma to sens:0 Proponuję pastuch- nic lepiej się nie sprawdzi i nie będzie bardziej skuteczne. Quote
Adams Posted June 19, 2013 Author Report Posted June 19, 2013 Dziękuję za tak liczne odpowiedzi Ale niestety pole jest od domu jakiś 1km nie mam jak zaciągnąć postucha a tym bardziej go pilnować (przed złodziejami bo wszędzie ich pełno) Prosiłem znajomego leśliczego o odstrzał ale powiedział że kary są ogromne z azabicie dzika nie spełniającego wymogów (jest ich strasznie dużo więc nie będę ich wymieniał). Petardami nie mam jak strzelać bo prezcież nie będę całą noc na niego czatował Jedyny plus to to że coraz rzadziej przychodzi (może mnie i moje kartofelki już nie lubi) :p Quote
konio57 Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 Witam,U mnie też kiedyś dzik przychodził ale w buraki. Pryskałem takim czymś co niby miało je odstraszyć ale niestety nie pomogło.Więc na noc zawoziłem psa i rano go brałem z powrotem do domu, dwie noce z rzędu rozpaliłem małe ognisko na polu, bo podobno dziki się tego boją , i rzeczywiście pomogło. Od tamtej chwili miałem spokój z dzikami.Więc radze Ci zrób tak jak ja, zawieź psa i rozpal małe ognisko w nocy jak nie będzie wiatru.Pozdrawiam Quote
GalaperStrong_pl Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 Ognia boi się każde dzikie zwierze,ale zostawiałeś je tak normalnie na noc na polu? To też dosyć ryzykowne,szczególnie w przypadku wiatru. Poświęć jedną noc na petardy i zobaczysz,ze to skutecznie wystraszy dzika. Quote
konio57 Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 Rozpaliłem je jak nie było wiatru i nie zostawiłem go na noc tylko posiedziałem z 3 godz aż się wypaliło wypaliło. Quote
Recommended Posts