simson54 Posted June 5, 2013 Report Posted June 5, 2013 witam czy opłaca się kupić zboże albo ziemniaki w centrali nasiennej ? Quote
edek Posted June 5, 2013 Report Posted June 5, 2013 Takiego pytania kolego nie powinieneś zadawać.... Zboże z Centrali to zboże kwalifikowane...Owszem możesz obsiewać swoim materiałem ale co 3, max. 4 lata musisz kupić kwalifikat Choć jeśli chodzi o zaprawienie tego zboża to mogę powiedzieć że moje w betoniarce zaprawiane wyglądało lepiej... Ale czy owak kwalifikat to zawsze kwalifikat Quote
VoYtek8 Posted June 5, 2013 Report Posted June 5, 2013 Kwalifikat to zawsze gwarancja wyższego plonu, a co za tym idzie i zysków, ale nie należy co roku siać tym nasieniem, można kupić np. co 3, a nawet co 4 lata jeśli zboże było czyste, z ziemniakami to samo tyle że w tym przypadku często wymiana sadzeniaków jest wskazana bo pojawiają się różne choroby. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted June 5, 2013 Report Posted June 5, 2013 Wojtek i Edek ja od wielu lat na tym samym ziarnie ( w sensie że jak wymłócę to to co wymłócęto jakaś tam część idzie na siew później) i tak co roku i nic się nie dzieję;d Quote
damianus87 Posted June 5, 2013 Report Posted June 5, 2013 czyli nie masz Paweł porównania jaki plon byłby gdybys posiał kawlifikat, a różnica jest ogromna. widać po łanie zboża czy redlinie ziamniaka. rośliny na pierwszy rzut oka sa zdrowsze, silniejsze, pełne wigoru. mniej podatne na choroby i szkodniki. Quote
przemek2092 Posted June 5, 2013 Report Posted June 5, 2013 Chłopaki a mnie zawsze ciekawiło w jaki sposób powstaje taki kwalifikat ? czy są jakoś specjalnie uprawiane że ich jakoś jest tak wysoka ? wiecie coś na ten temat ? pozdrawiam Quote
Przemek15_03 Posted June 6, 2013 Report Posted June 6, 2013 moim zdaniem warto kupować materiał kwalifikowany i zgodzę się z kolegami powyżej dodatkowo jak kupujesz kwalifikat masz dopłaty do niego i mówienie że taniej wychodzi siać swoim to tak nie do końca (jasne że jest różnica ale trzeba na przygotowanie poświecić czas bo musisz mieć ziarno czyste i musisz je zaprawić), a jak bierzesz z centrali to masz gotowe może trochę drożej odliczając dotacje i tylko liczy się byś dobrze posiał Quote
pawelxy1 Posted June 6, 2013 Report Posted June 6, 2013 Damianus a gdzie taki kwalifikat kupię?Tam gdzie sprzedaje się ziarno dostanę takie coś?> Quote
edek Posted June 6, 2013 Report Posted June 6, 2013 Wojtek i Edek ja od wielu lat na tym samym ziarnie ( w sensie że jak wymłócę to to co wymłócęto jakaś tam część idzie na siew później) i tak co roku i nic się nie dzieję;d Ok kolego, a jakie plony zbierasz...? Quote
Tofik Posted June 7, 2013 Report Posted June 7, 2013 Moj tesc sieje "kanadyjke" co ma ze 20 lat i plon na w granicach 4t\h (minus pszenicy jest taki ze przy zbyt duzej dawce nawozu powali ja:(ale to ziarno starej daty) przy obecnych zbozach mysle ze 3 lata i nalezy zmienic na kwalifikant bo miedzy pierwszym a czwartym rokiem moze byc spora rozbierznosc w plonie, podobnie jest z ziemniakami (zalerzy od odmiany) ale czwarty rok to ryzyko bo morze nakocic sie wiecej sadzeniakow a nizeli ziemniakowPozdrawiam Quote
cichy Posted June 7, 2013 Report Posted June 7, 2013 A jak ominąć opłaty które przychodzą za użytkowanie nowych odmian (chodzi tu o prawa autorskie za stworzenie danego gatunku)? Quote
grzepaku1 Posted June 7, 2013 Report Posted June 7, 2013 tofikarius to że teść sieje 20 lat tą samą pszenicę i ma 4 tony to zależy jaką ma glebę bo nie wiadomo czy to dużo czy mało bo jak dla mnie 4 tony to porażka a gleby mam 3,4,i5 klasę i plon przy dobrym roku około 8 ton oczywiście co roku kupuję 50% kwalifikatu ale nie wszysttko zależy od dobrych nasion ale również od rodzaju gleby ,zmianowania,nawożenia ,ochrony siałem również pszenicę co była siana 4 razy i plon na oko nie był wyrażnie gorszy ale nawożenie azotowe wynosi 600kg saletry amonowej Quote
Tofik Posted June 8, 2013 Report Posted June 8, 2013 Moj tesc Grzepaku srednio ma 3 i 4 klase ale najwiecej trzeciej pozatym co do nawozenia to on zbytnio nie szaleje:) ta pszenice zawsze sieje po grochu tak ze rzuci troche polifoski saletrzaku i na wiosne troche mocznika i to wszystko. tak ze plon jest jaki jest a ze tesc ma 2 lata do rety to twierdzi ze jemu na zycie wystarczy a jak mlody (syn) chce zmieniac sprzety to niech sam sie przylozy:) i tak to wyglada ja bynajmniej sie nie wtracam bo jaki ja mam z tego interes, na kawalku zony zasialismy pszenice i licze ze jakies 6t\h zbiore ale sie okaze po zniwach:)Pozdrawiam Quote
Recommended Posts