Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, bede robil w tym roku sianokiszonke, i zastanawiam sie czy tur od c-330 da sobie rade podnieść balot ? czy musze myśleć nad innym rozwiązaniem? mam przy zetorze 6340 maszt, ale zeby wozić kiszonke musiałbym go lekko przerobić...
Posted
Sory że pytam, ale ja krów nie hoduje i sianokiszonki nigdy nie robiłem i ile może ważyć taki balot z sianokiszonką? Na zwykłym mechanicznym turze do c-330 jest napisane że udźwig 300kg, ale tak naprawdę to 500kg bez problemu daje radę ponieść jak pompa nie zajechana. Pozdrawiam :)
Posted
Ja u siebie baloty z sianokiszonki zworze 60-tką, ale zawsze teleskopy zawsze zapinam na te dalsze uchwyty na turze żeby zbytnie nie obciążać pompy - wtedy spokojnie daje radę, ale do trzydziestki nawet by nie próbował szkoda ciągnika do takich ciężarów
Posted

Też tak kiedyś woziłem, dodatkowo drugim ciągnikiem po dwa baloty kładliśmy na wózek, który miał bardzo niską podłogę ale to i tak długo trwało i masę się najeździłem wtedy.

Jeżeli planujesz sianokiszonkę na kilka następnych lat to lepiej zainwestuj w przerobienie zetora

Posted
nie potrzebny mi tur do zetora, w ciapku sprawdza sie idealnie, ze wzgledu na to ze moge wjechać nim do obory. Zreszta gdyby nie to ze pogoda jest licha i nie da rady sprzątnąć siana to sianokiszonki bym nie robil i nie byloby problemu:)
Posted
U mnie przez opady zalało prawie hektar świeżo skoszonej łąki, nie będzie ani siana ani kiszonki niestety, dobrze że mi zostało trochę siana z zeszłego sezonu, bo tak to by była bieda oj bieda