Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam pytanie czy ktoś kiedyś zajmował się lub myślał o tym aby założyć plantację świerków na cele sprzedaży przedświątecznej? Natchnęło mnie to dzisiaj. Wiadomo, że jest to sprawa bardzo sezonowa i tylko praktycznie przez krótki okres w roku czerpie się z tego zyski. Mam natomiast 3 ha, lekko zabagnionych łąk o podłożu pruchniczym. W zasadzie trudno co kolwiek na tym uprawiać. Teraz jest tam łąka, ale chętnie rośnie tam sitowie i wiadomo taka łąka to tylko utrapienie.

Myślałem o tym żeby postarać się o dofinansowanie z UE na zalesienie tej łąki. Myślę, że po 4-5 latach mógłbym już tego zacząć czerpać zyski tylko pytanie czy to jest opłacalne. Wiadomo przecież, że nie każde drzewko nadaje się do sprzedaży, a poza tym jeśli wszystkie wsadzę w jednym roku i nie zdołam tego sprzdać w ciągu 2-3lat to wszystkie przerosną i będę musiał to likwidować a to też jest koszt.

Czy ktoś z was ma tu jakieś doświadczenia? Jak z opłacalnością i jaki jest z tego zwrot.

Posted

Nie wiem bo sprawa nie jest powszechna, ale u nas jeden facet miał 20ha choinek. Rozmawiałem z nim wczoraj przy okazji jak kupowałem właśnie to drzewko do domu. Pytałem go jak to się opłaca i mówi że z tej ziemi - czyli defakto pozaklasowa ziemia tylko że mokra - na niczym by się to tak nie opłaciło. Mówi, że wyszedł jak na kapuście, w tym roku kapusta super płaciła ale nie wiem czy porównywał się do tego roku czy lat oprzednich.

eaktywacją

Aktualnie praktycznie cały areał ma wykarczowany i sprzedaje już tylko takim prywatnym osobom bo zostały już same kiepskie choinki. Płaciłem 10zł i szedlem sobie szukać, coś nawet fajnego się wybrało a frajda dla dzieciaków wielka. Napewno większa noż iść pod Tesco i kupić jodłe :)

Jedno co mnie zastanawia to jak z reaktywacją gleby, bo wystaje tyle pinków - ogigli, że raczej szybko się tutaj spowrotem łąki nie zrobi. Jedyne co to wykarczowac co się da i znowu choinki wsadzić.

Posted
Wszystko się opłaca, a już napewno na świętach robi się największy interes. Jak będziesz liczył ze ktoś Ci przyjedzie kupi cała plantacje to zarobisz mało. Jak otworzysz 2 dobre punkty na skrzyzowaniach lub przy dondach to pewnie zysk będzie kilkakrotnie większy.
  • 5 years later...
  • 3 weeks later...
Posted

W poniedziałek jedziemy po choinki, kupiłem hurtem 200 sztuk po 12zł z tym że sam wycinam z plantacji. To sobie przekalkuluj czy się opłaca.

Jakbym brał 300 sztuk to właściciel po 10zł mi puszczał.

• 2 weeks later...
Posted

Łoooł to już duże, ja myślałem żeby troche mniejsze wsadzzić i poczekać aż podrosną dopiero sprzedawać, gdzieś takie 50 cm no max. ok 100 cm. 

A w jakich odstępach sadziłeś te choineczki? 

Bo chyba sprzedawałeś 16-190 cm, ale jakie duże kupowałeś?

Posted

Mam propozycję.

Jeżeli jest to ziemia niepodmokła, gorszej jakości (myślę o piachu, długo nieużywanej łące), to można by pokusić się o plantacje Oxytree właśnie.

Inwestycja jak każda tego typu: Trzeba trochę pracy w to włożyć, przygotować grunt, nawozić, itd. 

Można z tego naprawdę dużą kasę wyciągnąć i sprzedaje się wszystko, bo to jest produkcja drewna przemysłowego: ok. 130 tyś zł / hektar co 4-5 lat (bo tyle rośnie drzewo) przy jednorazowej inwestycji, bo drzewo odrasta ze ściętego pnia.

Odchodzi też problem pozwoleń na wycinkę, na stworzenie plantacji, i innych papierkowych spraw.

Warto poznać Oxytree, bo to bardzo ciekawy temat. Pracuje w biurze przedstawicielstwa regionalnego i mam o tym spore pojęcie, także jeżeli ktoś byłby tym zainteresowany zostawiam swój numer 732 336 436.

P.S. Jeżeli ktoś z was myślał już o tym i chciał zamówić na próbę jakąś ilość, zostawiam kod rabatowy: annamlynska (ok. 10 - 15% rabatu).

Co do samych choinek. Na co dzień rozmawiam z małymi i średnimi przedsiębiorcami, wśród nich jest kilku plantatorów choinek. Na efekty niestety trzeba długo czekać i większość z nich traktuje to jako jednorazową dodatkową inwestycje. Jeżeli chodzi o popyt na choinki, żaden z nich nie dotarł jeszcze do tego etapu, także nie mam informacji z pierwszej ręki na ten temat.

Posted

Popyt jest również na choinki sadzone w doniczce, niby dlatego, że potem można je wsadzić do ogrodu. Ale zazwyczaj osoby handlujące poprostu wykopują choinki z korzeniami i wsadzają do doniczki, wmawiając że choinka rosła właśnie w doniczce.

A teraz powiedzcie czy jest możliwe żeby choinka o wysokości 100-150 cm rosła od samego początku w doniczce?

Raczej chyba nie bo jej system korzeniowy jest chyba na tyle rozwinięty, że nie jest się w stanie pomieścić w doniczce. Co o tym sądzicie?

Posted

Jest to uprawa, gdzie na efekty i zysk musimy się troszkę na czekać.

Trzeba rozważyć czas potrzeby i ewentualne ryzyko, że przez te lata może wiele rzeczy się plantacji przydarzyć.

Aczkolwiek nie ma co gdybać, na pewno zajęcie gdy mamy mało czasu na inne rzeczy.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 years later...
Posted

Witajcie,

Ja na tym forum po raz pierwszy własnie się zarejestrowałem. Tej jesieni zakładam plantacje choinek, w pierwszym roku obsadze okolo 1ha. Wszystko juz prawie gotowe, teraz musze wybrac maszyne/sadzarke.

Generalnie widze dwie opcje - sadzarka i sadzarko głębosz.

https://agrostal.com.pl/pl/oferta,kategoria=sadzarka-krzewow-ditta-seria,produkt=124

http://www.pwkamix.pl/Sadzarka-do-rozsadu-drzew-i-krzewow-sd-mcms-warka-521

róznica jest generalnie w głebokości - głebosz idzie 75cm w ziemie dzieki czemu korzenie bedą miały łatwiej. Sadzarka skolei ma te boczne łopatki czerwone które ładnie wyrównają pryzme dzieki czemu pozniejsza pielegnacja (pielnik itp) bedzie łatwiejsza. to wszystko moje domysly tylko oczywiscie bo nie mam jeszcze doswiadczenia z rzadna z tych maszyn.

Czy jest tu ktoś kto ma i moglby mi doradzic?

Pozdrawiam

Krzysztof