Witkacy Posted September 27, 2019 Posted September 27, 2019 Hej, dzieki za podpowiedz - z tą naturą brzmi niezle tylko że taka uprawa to juz od natury dość daleko. Rożnica jak między brojlerem a bażantem mniejwięcej. Ale mimo to chyba zastosuje sie do twojej rady i kupie zwykłą sadzarke. Ja się tez mocno nad wiertnicą zastanawiałem ale razem tych ha jest 8 do obsadzenia więc jednak zainwestuje w maszyne - jak sie wszystko uda to z 8ha juz sie jakos zamortyzuje. Dzieki.Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted September 29, 2019 Posted September 29, 2019 ja kupiłem wiertnice, ale nie pod drzewka a słupki do ogrodzenia wiertło 30 cm i 50 cm Quote
Karolina G Posted October 1, 2020 Posted October 1, 2020 Witam,Posiadam plantację świerka srebrnego już 10 lat jest to inwestycja długoterminowa, a ziemia nie może być bardzo słaba. Zapraszam do odwiedzin https://twoja-choinka.pl/ Quote
Plantacja Rezerwat Bobra Posted November 24, 2020 Posted November 24, 2020 Podsumujmy:- ziemia (raczej nie podmokła!!!)- kolejno uprawa i najlepiej jakiś nawóz zielony na start- dopiero w następnym roku ogrodzenie (siatka minimum 2,50, bo przy niższej od zwierzyny się nie opędzicie!)- sadzenie: bez sensu kupować sadzarkę dla kilku ha - sadzisz raz na 10 lat w tym samym miejscu, więc pług leśny i sadzenie ręczne pod szpadel.- uprawa międzyrzędzi aby maksymalnie ograniczyć zachwaszczenie, w kolejnych latach kilkakrotne koszenie- formowanie, bo bez tego będzie "plantacja chojaków"- w kolejnych latach pojawią się choroby, bo zagęszczenie spore - grzybowe plus np ochojnik czy osutka; grzybowe można szybko ograniczyć kosząc częściej międzyrzędzia, ale już ochojnik pozostaje wyzbierać ręcznie - taka zapobiegliwa bestia;- po 6 latach można zacząć się przymierzać do sprzedaży choineczek o wysokości do 150cm i tu zaczynają się większe schody: pomimo tego, że to towar sezonowy, to trzeba jeszcze ten zbyt znaleźć. Trochę zagranica, trochę lokalni sprzedawcy, a czasem trafi się klient na większą ilość do sieci marketów.Pomyślcie teraz czy sprzedalibyście drzewko za 10 zł - wystarczy kalkulator, a nawet bez niego proste dodawanie pokazuje, że koszty wtedy pociągną was na dno... Dlaczego zatem często słyszy się o takich cenach? To efekt straceńca, który chce się szybko pozbyć kłopotu: nie ogrodzone, nie formowane, nie koszone, nie zadbane jednym słowem - tak, to może się zwróci wkład w sadzenie i sadzonki, plus zamrożenie ziemi na kilka lat i przywrócenie jej do stanu poprzedniego. Choinki trzeba lubić, spędza się w nich sporą część roku aby wyglądały jak najlepiej, opracowuje strategię sprzedaży, nawiązuje kontakty ze sprzedawcami dla których ważna jest jakość, bo dobry towar zawsze znajdzie swego kupca. Do tego jakiś marketing w sieci - nie wystarczy ogłoszenie w popularnych serwisach sprzedażowych, bo to całkiem inna specyfika. Bez strony www plantacji nie widzę przyszłości plantacji, a jak strona to serwer, stworzenie jej, pozycjonowanie. Jak każde przedsięwzięcie - kto wkłada serce ten zbiera profity Quote
Recommended Posts