DuzyGrzegorz Posted June 14, 2013 Report Posted June 14, 2013 Przy skarmianiu kiszonki z kukurydzy jest, moim zdaniem, mniejsze ryzyko zakwaszenia żwacza niż przy skarmianiu innych kiszonek gdyż, o ole pamiętam białko kukurydzy, zwłaszcza ziarna w znacznej części nie rozkłada się w żwaczu lecz w jelicie cienkim. Ryzyko jest natomiast moim zdaniem inne. Kukurydza bardzo łatwo obok fermentacji mlekowej może dojść do dużego udziału fermentacji alkoholowej. Z kiszonką wtedy niby wszystko w porządku, a efekty słabe. Oprócz strat w paszy krowa otrzymuje wtedy z przeciętną dawką pokarmową nawet ponad 1 litr alkoholu i wątroba pada. Pozdrawiam! Quote
GalaperStrong_pl Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 Od podawania samej kukurydzy istnieje takie ryzyko,wystąpienia zakwasów żołądka,więc musisz uważać. Bardzo uczulał mnie na to weterynarz,dieta powinna być odpowiednio zbilansowana. Co oprócz tego podajesz? Quote
ZbyszekW8 Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 wszytsko w nadmiarze szkodzi dlatego składniki musza być zróżnicowane. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.