Foster Posted June 14, 2013 Report Posted June 14, 2013 Witam! Od kilku sezonów mam problem z ptakami ,które robią dziury w belach na łące ktoś może wie jak się ich pozbyć ? Z góry dziękuje (; Quote
VoYtek8 Posted June 16, 2013 Report Posted June 16, 2013 Jak folia na beli z sianokiszonką jest dziurawa to raczej na pewno bela będzie do wyrzucenia bo się źle zakisi, więc takie ptaki robią spore szkody. Pozdrawiam Quote
Foster Posted June 16, 2013 Author Report Posted June 16, 2013 A macie może na to jakiś sposób ? Na te ptaki Quote
VoYtek8 Posted June 16, 2013 Report Posted June 16, 2013 Dziury to możesz zaklejać taśmą izolacyjną, a jak je zwalczyć to nie mam pojęcia, może jakiego stracha postaw albo puszki po piwie na patyki powbijaj żeby stukały to może ptaki troche się przestraszą. Jeszcze możesz płyty dvd położyć żeby odbijały światło i ptaki straszyły. Pozdrawiam Quote
pablos Posted June 16, 2013 Report Posted June 16, 2013 WITAM ! ja mam podobny problem próbowałem różnych metod niestety z mizernym skutkiem jedyne co pomogło to układanie bel po 3 w górę i przykrycie górnej jakąś starą folią z pryzmy po kukurydzy lub plandeką sąsiad przykrył starą folią z balotów odcinał dół i górę i nakładał na świeżo owinięte baloty pozdro! Quote
przemek2092 Posted June 16, 2013 Report Posted June 16, 2013 To jest chyba najskuteczniejszy sposób strachy robią wrażenie ale na początku a później ptaki sie przyzwyczajają trzeba próbować czymś przykryć pozdrawiam Quote
ekojaja Posted June 17, 2013 Report Posted June 17, 2013 hmm to ja nie wiem czym i jak wy to owijacie bo ja trzymam normalnie na polu i owszem w sianie ptaki robią gniazda ale w sianokiszonce nie miałem jeszcze takiego przypadku ( mimo tego ze obok jest last i pełno zwierząt) Quote
dominikp64 Posted June 18, 2013 Report Posted June 18, 2013 To zależy przede wszystkim w jakim rejonie masz te baloty. U mnie pod lasem to ptaki też się ponauczały i tak samo było jak pisze Foster. W prawie każdym balocie dziurki, i kiszonka w tych miejscach spleśniała.Od tamtego czasu wszystkie baloty przewożę bezpośrednio pod dom gdzie nie mam już takiego problemu. Quote
troszkin Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 ja tez mialem ten problem i uzylem nie wiem jak to nazwac takiej armaty na gaz wyjasnie to jest mala armata z butla z gazem i co jakis czas jak gazu sie duzo uzbiera w lufie to pystrzeliwuje robiac potezny chuk butla starcza ok 2 do 3 tygodni Quote
Recommended Posts