pawelxy1 Posted June 15, 2013 Report Posted June 15, 2013 Chodzi mi o dwa ciągniki na taki areal ale z naciskiem na powiększanie gospodarki.Co będzie lepsze zetor, ursus czy może jd?Albo może macie jakiś ciągnik mało awaryjny godny uwagi?? Interesuje mnie posiadanie dwa ciągników bo będę miał pomocnika. Także proszę o pomoc w wyborze kombajnu zbożowego mało awaryjnego i sieczkarni samojezdnej.Ceny w granicach rozsądku.Sprzęt nie koniecznie nowy Quote
VoYtek8 Posted June 15, 2013 Report Posted June 15, 2013 Na 20ha to bym Ci proponował Masseya Fergusona 675, MTZ 82 albo Ursusa 914 do cięższych prac i jako pomocnika do lekkich prac (opryskiwacz, rozsiewacz, brony) Ursusa c-330 albo MF 255. Jeśli chodzi o sieczkarnie używaną to poszukaj Classa Jaguara w dobrym stanie, co do kombajnu zbożowego to raczej też jakiś Class, może Senator. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted June 16, 2013 Author Report Posted June 16, 2013 Wojtek dzięki a może ktoś poleci jakieś maszyny do tego?;dBo niedługo robię niemałe zakupy;d Quote
VoYtek8 Posted June 16, 2013 Report Posted June 16, 2013 No to do orki pługi 4 kupuj, używane jakieś to może Unia Grudziąz albo Kverneland. Co do agregatu to nie wiem bo zależy co Ci się podoba czy talerzówka, może gruber. opryskiwacz to jakiś może ciągany kup ale nowy z 1200l. Do tego rozsiewacz to może Polski Motyl albo strumyk, brony to 5 kup używane bo nowych to nie ma sensu kupować. Jakaś przyczepa dwuosiowa by Ci się przydała tylko kupuj na balonowych kołach bo wtedy wygodniejsza jest, i rozrzutnik to kup na tandemie jak go będziesz ciągał to będzie wygodniej. Musisz też pomysleć o turze jakimś to jak kupisz ten pomocniczy ciągnik np. MF 255 to dokup do niego tur 3 sekcyjny z całym osprzętem (łyżka, krokodyl, chwytak do bel). Jeszcze by Ci się prasa przydała to kupuj belująca może Krone 125 bo sa porządne i jakąś owijarkę ale koniecznie samozaładowczą. Jak cos pominełem to pisz. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted June 16, 2013 Report Posted June 16, 2013 Najpierw Pawle kup ciagnik a dopiero do niego dopasuj reszteco do ciagnikow co Wojtek napisal to mozesz brac obydwa MF fakt za czesci trzeba troche dac w razie awari ale przy dobrej eksploatacji sa to ciagniki malo awaryjne a jerzeli cos padnie i sie dobrze zrobi to sluzy kolejne lata bez problemuPozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted June 16, 2013 Author Report Posted June 16, 2013 okej;d bo ja biorę kredyt, kupuje sprzęt i mam swego pracownika;dile kosztuje że tak spytam budowa obory na około 20 sztuk byków? Quote
Przemek15_03 Posted June 21, 2013 Report Posted June 21, 2013 Koledzy wyżej chyba wszystko wymienili ja powiem tak kup sobie ciągnik 90 -100 z napędem osobiście polecam fergusony a potem w zależności od formy działalności dobieraj sprzęt bo do bydła nie musisz mieć dużego opryskiwacza a raczej belarkę owijarkę i tura jak zdecydujesz się z kolei na uprawę zbóż to kup sobie agregat czynny nawet uzywany i do tego dobry siewnik i dobry opryskiwacz itd. Pozdro Quote
Polaro Posted June 21, 2013 Report Posted June 21, 2013 Ja Ci polecam MTZ 82 ,naprawdę solidny i cena nie jest wygórowana i do niego jakiś mniejszy np. jak napisał Wojtek c-330 lub mf 255. A co do kombajnu to polecam Bizona Rekorda . Quote
kubusjettaII Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 ten kredyt to musiałeś pewnie duży i na korzystnych warunkach dostać?? Quote
pawelxy1 Posted June 25, 2013 Author Report Posted June 25, 2013 Jeszcze nie dostałem bo kończę biznes plan ale pewnie dostanę około 700 tys zł na 20 lat;d Quote
Recommended Posts