arek172 Posted June 15, 2013 Report Posted June 15, 2013 Mam problem ze swoją prasą, albowiem nie chce wiązać sprasowanych snopków. Albowiem wygląda to tak, że chce wiązać węzeł, jest widocznie źle związany, bo jak tylko lekko pociągniesz to węzeł puszcza. Próbowałem dokręcać te śruby co są w aparacie i później luzować i na jednym i na drugim sposobie robi to samo. Dodam, że aparaty są od polskiej prasy, przedtem prasowała, najpierw miałem problem, bo nie chciała prasować jak jej dałem obciążenie na cięgnach żeby ciaśniej było, a teraz jak odkręcałem nóż do cięcia sznurka żeby zobaczyć i naostrzyć, to przestała prasować już wogóle. Proszę o pomoc, pilnie ... Quote
VoYtek8 Posted June 15, 2013 Report Posted June 15, 2013 Może sznurek kupiłeś nieodpowiedni do tej prasy. Znajomy miał kiedyś taki sam problem w starej prasie Welger, po prostu jak miała zły sznurek to co 2 paczka była związana tak że nic nie trzymało. Pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted June 15, 2013 Report Posted June 15, 2013 też słyszałem że jednego gościa prasa nie wiązała jak zmienili sznurek wszystko wróciło do normy Quote
grzesiek12031980 Posted June 16, 2013 Report Posted June 16, 2013 Sproboj dokrecic te dwie blaszki co sciskaja sznurek ktory wychodzi z zasobnika. Quote
arek172 Posted June 16, 2013 Author Report Posted June 16, 2013 sznurek mam o grubości 400 1600m w paczce, taki polski, ale powiem że wcześniej na tym sznurku wiązała, może nie 100/100, ale gdzieś 90/100 i jak puszczała, to tylko jedna prawa strona. Lewa wiązała bez zarzutów. Dalej dziś do niej patrzałem i igły idą idealnie koło aparatu, chwytak ładnie sznurek chwyta i trzyma, więc zauważyłem że nie wyrywa on z trzymaka sznurka. Dalej przeciąga go przez palec i przewiązuje i chce zaciskać, tylko, że palce trzymają tylko jeden koniec sznurka i jak chce zacisnąć, to zaciśnie tylko jeden koniec, a drugi jest przewleczony przez supeł, ale jak już wyjdzie to go po prostu wysunie bo nie jest razem z węzłem. Sznurek po wyjściu z pęka wygląda tak że na jednym końcu jest pojedynczy supeł (tak jakby przez palce dłoni jeden koniec sznurka przewiązać) a drugi jest po prostu czysty. A blaszki co wychodzą za zasobnika są ciasne bardzo. Powiedzcie czy może to być wina palców? Quote
maaariuszzz123 Posted July 23, 2013 Report Posted July 23, 2013 Witam mam taka sama prase. Miałem też taki problem że nie wiazała mi ale tylko jeden aparat. Trzeba go rozebrac na czesci i tam gdzie sa duże luzy trzeba podspawac np. Koło zębate supłacza tam beda slady wytarcia, przytrzymywacz sznurka ma isc zaraz pod palcem supłacza musisz go dogiac lekko stukając może nawet ocierac o niego. A co do sznurka na tym co Ty masz nie chciała mi prasować ja kupuje 500 i prasuje ok 99%. A i jeszcze musisz sprawdzić rolki na palcach które chodzą po obudowie tarczy aparatu. A co do tych śrubek przy aparacie którymi regulujesz przytrzymanie sznurka trzeba ustawić na oko tak gdy go podniesiesz i pościsz ma pstykac jak sprężynka tylko nie za mocno. Quote
arek172 Posted July 24, 2013 Author Report Posted July 24, 2013 Dzięki za pomoc. Jak na razie sam trochę grzebałem. Doszedłem do wniosku, że winę miały przytrzymywacze sznurka, dlatego wymieniłem na inne, używane ale o wiele w lepszym stanie. Drugi problem to były ogromne luzy na tym gdzie idą igły, na tych cięgnach, które przyciągają igły, więc rozebrałem je i wyeliminowałem luzy. Igły też szły za nisko i nie zdążyły nałożyć sznurka na trzymak. Teraz Igły idą o wiele wyżej i jeszcze je ustawiłem żeby szły bliżej obudowy aparatu. Tak jak ustawiałem próbne siano i słomę prasowało, ale uważam, że takie próby są po prostu nie wiarygodne, wszystko okaże się za kilka tygodni. Poczekam na żniwa i zobaczę co zrobi. U nas jeszcze to potrwa bo zboża jeszcze są bardzo nie dojrzałe. Dzięki za podpowiedzi, może się przyda choć mam nadzieje że to co zrobiłem wystarczy, ale nic nie wiadomo. ;-) Quote
Recommended Posts