Wiesław Posted June 16, 2013 Report Posted June 16, 2013 Interesuje mnie czy w podpisywanych dzierżawach w marcu 1995 roku i maju 2000 roku dzierżawa gruntów nierozerwalnie związana była z zakończeniem rocznego cyklu pracy w rolnictwie tj. 30 września każdego roku. Quote
DuzyGrzegorz Posted June 16, 2013 Report Posted June 16, 2013 Każda umowa jest nieco inna, choć zawarte są na jednakowym druku. Nie wiem jak było w tych umowach ale zasady są takie. Jeżeli w umowie były zawarte przepisy o sposobie jej rozwiązania Jeżeli kwestię wypowiedzenia nie jest zawarta w umownie bezterminowej, wtedy mają zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego, które mówią, że taką umowę można wypowiedzieć na jeden rok dzierżawny naprzód. Rok dzierżawny to rok liczony od chwili zawarcia umowy. Umów dzierżawy zawartych na czas oznaczony z datą pewną i nie zawierających postanowień o sposobie rozwiązania nie można wypowiedzieć przed upływem terminu, za wyjątkiem wypowiedzenia natychmiastowego w przypadku zwłoki z zapłatą czynszu:1 - za dwa pełne okresy płatności przy czynszach krótszych niż roczne,2 - za ponad trzy miesiące jeżeli czynsz jest płacony w okresach co najmniej rocznych.W tym wypadku należy dać na piśmie dodatkowe 3 miesiące na zapłacenie czynszu pod groźbą natychmiastowego wypowiedzenia umowy. Oczywiście w identyczny sposób za niepłacenie czynszu można wypowiedzieć również umowy zawarte na czas określony lub bez daty pewnej.Jeżeli umowa jest na piśmie zawiera datę pewną, czyli jest poświadczona pod względem daty zawarcia przez notariusza, urząd gminy, starostwo itd. dzierżawcy, o ile jest osobą fizyczną przysługuje prawo pierwokupu tego gruntu. Jeżeli kwestie rozwiązania umowy są zawarte w umowie to one obowiązują, chyba że są sprzeczne z zasadami współżycia społecznego. Pozdrawiam! Quote
Wiesław Posted June 17, 2013 Author Report Posted June 17, 2013 Szanowny Panie . Dziękuję za odpowiedz na moje pytanie,ale nie do końca o to mi chodziło . Zgadza się ze umowy zawarte były na jednakowym druku gdzie wpisany był koniec dzierżawy na dzień 30 września danego roku ,moja podpisywana była w marcu 1995 roku a druga w maju 2000 roku . Wiadomo że dzierżawy gruntów od ANR nierozerwalnie związane są z zakończeniem rocznego cyklu pracy w rolnictwie tj. z dniem zakończenia zbiorów płodów rolnych w danym roku kalendarzowym / 30 września / .W latach 2007-2013 w rozporządzeniach Prezesów ANR wyrażnie i jednoznacznie mówi się o zachowaniu w dzierżawach rocznego cyklu pracy w rolnictwie . Wszystko jest jasne i zgodne z pracą na roli. Moje pytanie jest następujące , jaki przepis prawny normuje datę 30 września na umowach dzierżawnych w roku 1995 i 2000 . Nie mogę odszukać przepisu który to zagadnienie / 30 września / reguluje w wymienionych latach . Pytałem się osobę która pracowała w tych latach , jego odpowiedż była następująca. Dostawali gotowe umowy dzierżaw odgórnie gdzie wpisywali tylko rok zakończenia dzierżawy a 30 września był już na druku a jaki przepis to regulował nie potrafił odpowiedzieć.Proszę Pana jeśli mógł by Pan mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny . Wiesław Quote
DuzyGrzegorz Posted June 17, 2013 Report Posted June 17, 2013 Nie ma takiego przepisu prawa i nigdy nie było. Było to zarządzenie Prezesa ANR, a takie i każde inne zarządzenie Prezesa ANR prawem nie jest. Jest to postanowienie umowy narzucone przez ANR. Pozdrawiam! Quote
Wiesław Posted June 18, 2013 Author Report Posted June 18, 2013 Nie ma takiego przepisu prawa i nigdy nie było. Było to zarządzenie Prezesa ANR' date=' a takie i każde inne zarządzenie Prezesa ANR prawem nie jest. Jest to postanowienie umowy narzucone przez ANR. Pozdrawiam![/quo-te'] Witam Pana . Szanowny Panie do pełni szczęścia brakuje mi bym wiedział gdzie i jak szukać tego rozporządzenia . Interesuje mnie bardzo rok i numer tego rozporządzenia które obejmowały dane lata tj. rok 1995 i 2000 . Szanowny Panie może Pan mógł by mi podać dane dotyczące tego rozporządzenia . Wdzięczny byłbym z całego serca , jest to bardzo dla mnie ważne . Z poważaniem Wiesław . Quote
DuzyGrzegorz Posted June 18, 2013 Report Posted June 18, 2013 Tego nie ma w rozporządzeniu, a jest prawdopodobnie w zarządzeniu Prezesa ANR. To są przepisy wewnętrzne. Mogę je bez problemu zdobyć, ale jak znam życie problem jest znacznie głębszy, a sprawa dotyczy mojego "ulubionego" oddziału ANR. Proszę o kontakt. Pozdrawiam! Quote
Wiesław Posted June 18, 2013 Author Report Posted June 18, 2013 Proszę Pana . Słusznie Pan zauważył że problem jest znacznie głębszy . Mało powiedziane dla mnie bardzo a to bardzo poważny . Mam prośbę czy będę mógł się z Panem skontaktować wieczorem . Powód mojej prośby jest prozaiczny komputer to nie moja bajka a ja wychowywałem się w innej epoce. Wieczorem wróci do domu moja rodzinka i wspomoże mnie w tej trudnej materii . Z poważaniem Wiesław . Quote
Recommended Posts