Foster Posted June 16, 2013 Report Posted June 16, 2013 Witam odsiałem sobie spory kawałek łaki przy lesie ładnie powschodziło podsiałem nawozem ... trawa była już dosyć spora jadę dziś koło tej łaki zatrzymuje się idę ogłądam patre a tu WYŻARTE najwyrażniej przez zwierzaki z lasu czy w takim wypadku moge domagać się odszkodowania ?? Quote
VoYtek8 Posted June 16, 2013 Report Posted June 16, 2013 Oczywiście że tak musisz się udać do koła łowickiego i domagac się odszkodowania, nie sądzę żeby było za wysokie, ale zawsze coś sie zwróci. Pozdrawiam Quote
Foster Posted June 16, 2013 Author Report Posted June 16, 2013 dzięki tak właśnie mam zamiar zrobić Quote
DuzyGrzegorz Posted June 16, 2013 Report Posted June 16, 2013 Ustawa prawo łowieckie z 13 października 1995 r. (Dz.U.05.127.1066 ze zm.) określa, iż dzierżawca (zarządca) obwodu łowieckiego ma obowiązek likwidacji szkód, które zostały wyrządzone w uprawach i płodach rolnych wyłącznie przez dziki, łosie, jelenie i sarny. Wniosek o odszkodowanie składa się wtedy do koła łowieckiego. Wniosek o odszkodowanie za szkody wyrządzone przez żubry, wilki, rysie, niedźwiedzie, bobry i łosie, na podstawie ustawy o ochronie przyrody z dn. 16.04.2004 r. (Dz.U. 2004 Nr 92 poz. 880 z póź. zm.) składa się do Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska. Za szkody wyrządzone przez pozostałe zwierzęta dzikie uzyskać odszkodowanie jest właściwie niemożliwe. Najpierw ustal co to za zwierzaki z lasu, a jeżeli to te co odszkodowanie płaci koło łowieckie to procedurę opisałem w temacie http://www.rolnik-forum.pl/Thread-problemy-z-dzikami w poście #14. Jak znam życie to w tych okolicznościach koło Ci odmówi odszkodowania i będziesz musiał się o nie ubiegać przed sądem. Jak się zastanowisz kto jest w kole łowieckim to ... o polityce, a w szczególności o stosunku "poszczególnych grup zawodowych do rolników" pisał nie będę. Pozdrawiam! Quote
dominikp64 Posted June 17, 2013 Report Posted June 17, 2013 To zależy też jakie koła łowieckie. Są rejony gdzie koła, rzetelnie podchodzą do sprawy i już na przód inwestują w zabezpieczanie upraw przy pomocy np. pastuchów elektrycznych. Najczęściej oddają takie urządzenia do dyspozycji rolnika, który staje się odpowiedzialny za elektryzator i stan samego ogrodzenia na dziki czy sarny.Jest to bardziej opłacalne niż ciągle płacić odszkodowania czy prowadzić procesy sądowe. Quote
ZbyszekW8 Posted June 18, 2013 Report Posted June 18, 2013 Jak najbardziej składaj pismo o odszkodowanie. W sumie koledzy wcześniej już napisali co i jak wiec nie bede powtarzał tematu, ale jak tego nie ruszysz to bedziesz miał wiecej strat niz pożytku... Quote
GalaperStrong_pl Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 Składaj pismo o odszkodowanie do koła łowieckiego,ale od razu mówię,ze musisz także uzbroić się w cierpliwość,ponieważ z doświadczenia wiem,że tego typu sprawy bardzo długo się ciągną i trudno o ich wygranie. W Twoim przypadku masz dowody czarno na białym,więc racja leży po Twojej stronie. Quote
troszkin Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 najlepiej jak oni to zobacza na wlasne oczy bo takto wiesz jak to jest z nimi wszystkimi Quote
GalaperStrong_pl Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 No tak tylko pytanie czy ktoś w ogóle pofatyguje się po to aby zobaczyć jak to wygląda. Gdyby sprawa trafiła nieco wyżej,wtedy już musieliby to zrobić. Zawsze warto spróbować się dogadać,ale wiadomo że bardzo ciężko o kompromis w takich sprawach. Quote
Recommended Posts