johhny Posted June 17, 2013 Report Posted June 17, 2013 Witajcie, mam takie pytanie jak często należy wykonywać korekcję racic? Czego najlepiej użyć do takiej pielęgnacji? Jak najlepiej unieruchomić krowę - macie jakiś sposób? Quote
jacob Posted June 18, 2013 Report Posted June 18, 2013 Widziałem na pokazie na Opolagrze i stosowali taki nóż do kopyt i szlifierkę z jakąś specjalną tarczą. To był cały wykład na temat przeprowadzania korekcji i mówili, że powinno to się robić raz na pół roku. Unieruchamiali krowę w takim kojcu specjalnym... Quote
przemek2092 Posted June 18, 2013 Report Posted June 18, 2013 Zgadzam sie z jacobem taką pracę najlepiej wykonywać we dwóch, jeden może przytrzymać krowe a druga osoba wykonuje korekcję, ze spokojnymi krowami nie ma najmniejszego problemu gorzej z bardziej nerwowymi, ale jeśli robi sie to systematycznie to krowy wiedzą że nie ma sie co bać bo są przyzwyczajone pozdrawiam Quote
johhny Posted June 19, 2013 Author Report Posted June 19, 2013 Dzięki Panowie za odzew. A wiecie może jaki typ noża się powinno używać? I gdzie go by ewentualnie można dostać? I co z tarczą do szlifierki? Quote
pablos Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 witam ! ja korekcję wykonuję w tzw poskromie krowa unoszona jest w górę następnie noga u której wykonuję korekcję jest unieruchamiana najpierw przycinam nożycami następnie wycinam miejsca w których gromadzi się ropa tzw wrzody następnie przypiłowuję tarczą następnie smaruję specjalną kredką do kopyt aby szybciej stwardniały w ekstrymalnych przypadkach podaję antybiotyk staram się unikać korekcji u krów w wysokiej ciąży lekarz bierze 100 zł od sztuki przy dużej ilości sztuk można sporo zaoszczędzić pozdro!wszystkie rzeczy potrzebne do korekcji można dostać w internecie ! Quote
ZbyszekW8 Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 zgadzam sie ze dwa razy w roku i podobnie jak pablos mam kleszcze i tarczki ścierne.slyszalem ze dziegiec bardzo dobrze działa na rany, które szybciej sie goja wtedy, ale jeszcze nie stosowałem. Naprawde warto to zakupic? Quote
GalaperStrong_pl Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 W pojedynek nie da się rady,przy użyciu specjalnego noża oraz tarczy- tylko we dwie osoby i to doświadczone,tak aby nie zrobić krzywdy krowie. Kleszcze również się przydadzą. Quote
przemek2092 Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 Są fajne strony internetowe gdzie mają cały asortyment do korekcji racic, znam kilka takich jeśli chcesz mogę podać ci adresy Quote
johhny Posted June 20, 2013 Author Report Posted June 20, 2013 Dzięki Przemek2092 już mam coś na oku, mają i te noże, tarcze, kleszcze czołowe i dziegieć a powiedzcie do czego stosuje się te kleszcze czołowe? Czy nimi się wyrównuje krawędzie racic? Bo nie bardzo widzę zastosowanie... Pozdrawiam!!! Quote
ZbyszekW8 Posted June 20, 2013 Report Posted June 20, 2013 No kleszcze masz do usuwania grubych, zrogowaciałych tanek, a potem tarczkami wyrównujesz powierzchnie. Niektóre tkanki poprostu tez łatwiej usunąć kleszczami Quote
jacob Posted June 21, 2013 Report Posted June 21, 2013 Najlepiej za pierwszym razem dokonaj korekcji z kimś kto już ma doświadczenie w temacie. Bo jak źle skorygujesz to jeszcze więcej problemów potem będziesz miał. Quote
ZbyszekW8 Posted June 21, 2013 Report Posted June 21, 2013 Popieram jacoba, przy korekcji moze wyniknac cos niespodziewanego, wiec lepiej zebys miał ze dwie osoby do pomocy jak na pierwszy raz Quote
johhny Posted June 26, 2013 Author Report Posted June 26, 2013 No taki miałem plan, zapytam weterynarza czy by ze mną pierwszy raz korekcji nie zrobił. Quote
ZbyszekW8 Posted July 1, 2013 Report Posted July 1, 2013 I jak tam weterynarz sie zgodził? jak poszło? Quote
Recommended Posts