Jump to content

Recommended Posts

Posted

Problem jest bardziej złożony. Owady zapylające giną również, a może przede wszystkim ze względu na brak pożywienia w niektórych okresach. Brak roślin miododajnych takich jak chwasty, a rośliny uprawne miododajne kwitną w określonym czasie. Znikanie niektórych drzew miododajnych takich jak kasztanowiec czy akacja potęgują problem. Pozdrawiam!

Coraz częściej słyszy się o pasiekach zakładanych w miastach,które dobrze funkcjonują - brak zagrożeń ze strony oprysków. 

Zmniejszanie "pastwisk pszczelich" też jest ogromnym problemem,bo nawet ludzie nie związani z rolnictwem przyczyniają się do tej sytuacji. Właściciele domków jednorodzinnych często sięgają po "chemie" chcąc mieć trawnik jak na boisku piłkarskim. Jaśminowce,bzy,róże itp zastępuje się Thujami.

Rozmawiałem kiedyś z obcokrajowcem,który kończył szkołę ogrodniczą w Holandii, dla niego wszystkie te mniszki,babki,krwawniki... to chwast,na którego jest jedyny słuszny środek - tak go uczyli.

Zachęcam aby dbać o to środowisko naturalne na swoim podwórku,reagować gdy inny go niszczy.Zakładać domki dla pszczół samotnic - bo to też jest problem (kiedyś były strzechy!) nasadzać drzewa i krzewy,które wpisane są w nasz rodzimy krajobraz i dają pożywienie owadom zapylającym. Dbajmy razem o to wspólne dobro!

• 2 weeks later...
Posted

U mnie jest to samo, dlatego zamiast trawnika mam koniczynę czerwoną, którą kosze dla królików. A drzewa owocowe sadze ile wlezie. Co do tych tui to masz całkowitą rację Vademecum. W mojej okolicy to istna plaga. Tylko stada komarów w nich siedzą, a sąsiedzi krzywią się, że plaga i pryskają całą działkę na insekty... Co do rolników to też święci nie są. Ja mam największy areał około 1,5 ha w całości, reszta w kawałkach obsadzona krzakami na bokach. Większość rolników wycięła wszystkie głogi, tarniny, śliwy i co tam jeszcze rosło. A miedze to zaoraliby nawet z moim kawałkiem gdyby nie te krzewy :D

• 2 months later...
Posted

Coraz częściej słyszy się o pasiekach zakładanych w miastach,które dobrze funkcjonują - brak zagrożeń ze strony oprysków. 

No nie wiem czy miasto to takie dobre miejsce dla pszczół. Kiedyś czytałem że stacje sieci komórkowych powodują że pszczoły tracą orientacje i gubią drogę do ula. Technika i miasto raczej niezbyt dobrze wpływa na pszczoły.