slupkig-d Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 Witajcie, piszę pracę magisterską na temat międzypokoleniowe dziedziczenie gospodarstw rolnych. Proszę was o pomoc. Czy znacie jakąś literaturę z której mógłbym skorzystać oraz jeśli chcecie to proszę wypowiedzcie się na wyżej postawione pytanie. Dziękuję i pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 Żadnej lektury na ten temat nie znam, ale mogę się wypowiedzieć na ten temat. Myślę że starsi rolnicy którzy nie chcą już pracować na roli powinni przyuczyć do gospodarzenia jakiegoś wnuczka lub syna i na niego przepisac całe gospodarstwo, oby nie rozpisywał na współwłasność bo wtedy robi się bałagan i każdy do gospodarstwa rości sobie prawa, a nikt nie chce na tym nic robić. Tylko jak już tacy starsi ludzie zdecydują się na przepisanie jakiejś osobie pola to tylko zaufanej do której mają zaufanie że nie zniszczy ich dorobku życia. Jeśli ktoś nie ma komu przepisać gosp. to chyba najlepiej sprzedać ziemię by mieć pieniądze na godną starość (bo z samej emerytury nie można tego osiągnąć). Pozdrawiam Quote
slupkig-d Posted June 18, 2013 Author Posted June 18, 2013 Proszę o kolejne wypowiedzi każda jest dla mnie bardzo cenna Quote
GalaperStrong_pl Posted June 19, 2013 Posted June 19, 2013 Moje pytanie: piszesz pracę jakościowa czy ilościową? Bo moim zdaniem bardzo dobrym pomysłem byłyby wywiady ze starszymi rolnikami czy też ogólnie rodzinami wielopokoleniowymi,które dziedziczą gospodarstwa od dziesiątek lat. Quote
slupkig-d Posted June 19, 2013 Author Posted June 19, 2013 Badanie jest przeprowadzane w szkołach ponadgimnazjalnych. Uczestniczą w nim młodzi ludzie którzy mają za zadanie wypowiedzenie się w formie wypracowania na postawione wyżej pytanie. Praca ma charakter monograficzny. Quote
Recommended Posts