Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, mam zamiar kupić sobie opryskiwacz 400l. (termit, pilmet lub cos podobnego), oczywiście używane xD. Na co zwracać uwagę przy kupnie i ile pienięzy przygotować za dobry egzemlarz.
Posted
Najlepiej poproś sprzedającego żeby podczepił opryskiwacz do ciągnika i nalejcie tam ze 100l wody, żeby zobaczyć czy beczka jest szczelna od dołu, czy przewody nie są dziurawe i nie pozatykane i czy pompa dobrze pomocuje oprysk. Pozdrawiam :)
Posted
Najważniejsza jest pompa aby wytwarzała dobre ciśnienie i czy membrana nie jest pęknięta, oczywiście też szczelność beczki, warto zwrócić też uwagę na końcówki, czy wszystkie takie same itp. pozdrawiam
Posted

Ja od siebie dodam, że poza sprawdzeniem szczelności beczki i wytrzymałości pompy zwróć uwagę na lance czy są nie połamane nie spawane w kilku miejscach ważne żeby końcówki z węzami szły w profilu bądź były zabezpieczone od jakiegoś uszkodzenia mechanicznego. Opryskiwacz powinien tez móc się dobrze zaczepiać i szukaj z hydraulicznym unoszeniem belki to duzo ułatwia ;)

Posted
To jest dobra rada z tym sprawdzaniem beczki i jej szczelności. Trzeba żądać od sprzedawców testów na żywo. Sam kupiłem parę lat temu opryskiwacz, zapewniali że wszystko jest zawsze sprawdzanie i będzie ok. Zaraz przy pierwszym użyciu okazało się że beczka przecieka. Oczywiście wszystko naprawili w ramach gwarancji ale prawie miesiąc musiałem jeszcze czekać za mim mi go naprawili.
Posted

Najlepiej to podpiac i sprawdzic tak jak wojtek pisze bynajmniej najwarzniejsza jest beczka bo z reszta mozna sobie poradzic a klejona beczka nigdy nie jest pewna

Pozdrawiam

Posted
Najciężej będzie przewidzieć jedno,a mianowicie ile dokładnie pieniędzy przeznaczyć na zakup opryskiwacza. Wiele zależy od modelu oraz jego stanu faktycznego. Jestem też za tym jak radzi Użytkownik powyżej,czyli przed samym zakupem podpiąć i sprawdzić jak działa.
Posted
Ale nowy to przynajmiej jakas gwarancja że pochodzi trochę, a w starym w każdym momencie może np. pompa paść i wtedy na zakup nowej trzeba wyłożyć trochę grosza. Pozdrawiam :)
Posted

Nowa pompa jakies siedem stow, ja robilem swoja w zaszlym roku to za lozyska zaworki i gumy wyszlo mi jakies 120zl i teraz jak narazie chodzi jak nowa ale na poczadku mialem stracha ze bende musial kupic nowa:)

Pozdrawiam