Polaro Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 Witam, mam zamiar kupić sobie opryskiwacz 400l. (termit, pilmet lub cos podobnego), oczywiście używane xD. Na co zwracać uwagę przy kupnie i ile pienięzy przygotować za dobry egzemlarz. Quote
VoYtek8 Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 Najlepiej poproś sprzedającego żeby podczepił opryskiwacz do ciągnika i nalejcie tam ze 100l wody, żeby zobaczyć czy beczka jest szczelna od dołu, czy przewody nie są dziurawe i nie pozatykane i czy pompa dobrze pomocuje oprysk. Pozdrawiam Quote
Polaro Posted June 19, 2013 Author Report Posted June 19, 2013 No jak będzie taka możliwość to będę sprawdzać . Quote
przemek2092 Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 Najważniejsza jest pompa aby wytwarzała dobre ciśnienie i czy membrana nie jest pęknięta, oczywiście też szczelność beczki, warto zwrócić też uwagę na końcówki, czy wszystkie takie same itp. pozdrawiam Quote
troszkin Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 VoYtek8 ma racje ja kiedys kupowalem opryskiwacz i wlasciciel nie chcial sie zgodzic zeby zobaczylismy czy wszystko dziala potem zgodzil sie i okazalo sie ze opryskiwacz sito Quote
Przemek15_03 Posted June 20, 2013 Report Posted June 20, 2013 Ja od siebie dodam, że poza sprawdzeniem szczelności beczki i wytrzymałości pompy zwróć uwagę na lance czy są nie połamane nie spawane w kilku miejscach ważne żeby końcówki z węzami szły w profilu bądź były zabezpieczone od jakiegoś uszkodzenia mechanicznego. Opryskiwacz powinien tez móc się dobrze zaczepiać i szukaj z hydraulicznym unoszeniem belki to duzo ułatwia Quote
dominikp64 Posted June 21, 2013 Report Posted June 21, 2013 To jest dobra rada z tym sprawdzaniem beczki i jej szczelności. Trzeba żądać od sprzedawców testów na żywo. Sam kupiłem parę lat temu opryskiwacz, zapewniali że wszystko jest zawsze sprawdzanie i będzie ok. Zaraz przy pierwszym użyciu okazało się że beczka przecieka. Oczywiście wszystko naprawili w ramach gwarancji ale prawie miesiąc musiałem jeszcze czekać za mim mi go naprawili. Quote
Polaro Posted June 21, 2013 Author Report Posted June 21, 2013 Dobra dzięki za wszystkie rady, będę polować . Quote
Tofik Posted June 23, 2013 Report Posted June 23, 2013 Najlepiej to podpiac i sprawdzic tak jak wojtek pisze bynajmniej najwarzniejsza jest beczka bo z reszta mozna sobie poradzic a klejona beczka nigdy nie jest pewna Pozdrawiam Quote
ToToHerbicyd_pl Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 Najciężej będzie przewidzieć jedno,a mianowicie ile dokładnie pieniędzy przeznaczyć na zakup opryskiwacza. Wiele zależy od modelu oraz jego stanu faktycznego. Jestem też za tym jak radzi Użytkownik powyżej,czyli przed samym zakupem podpiąć i sprawdzić jak działa. Quote
íktorn Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 Czy gra jest warta świeczki jeśli nowy opryskiwacz kosztuje 1800 złKupisz za 600 do tego przegląd 100 zł i co stare to stare Quote
VoYtek8 Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 Ale nowy to przynajmiej jakas gwarancja że pochodzi trochę, a w starym w każdym momencie może np. pompa paść i wtedy na zakup nowej trzeba wyłożyć trochę grosza. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 Nowa pompa jakies siedem stow, ja robilem swoja w zaszlym roku to za lozyska zaworki i gumy wyszlo mi jakies 120zl i teraz jak narazie chodzi jak nowa ale na poczadku mialem stracha ze bende musial kupic nowa:)Pozdrawiam Quote
Recommended Posts