Jump to content

Recommended Posts

Posted

Problem znany wszystkim nie tylko rolnikom. Postanowiłem zapytac bo niedawno zauważyłem że problem zaczął się u mnie nasilać. Oczywiście widywałem dotychczas pojedyńcze osobniki jednak teraz to stało się nagminne. Neralgicznym miejscem jest paszownia, tzn. Miejsce gdzie przygotowywuje pasze - gdzie stoi bonk itp. Wiadomo stara podłoga, kupa dziur a dla szczurów dostęp do jedzenia. Boje się wystawiac trutek bo zdechnie w nieokreślonym miejscu i rozniesie tylko choroby albo truciznę. Jak sobie radzicie z tym problemem?

Problem zaczął byc tak naprawde widoczny w momencie gdy przeniosły się do chlewa, ostatnio widziałem w automacie paszowym sziedział szkodnik i wyżerał paszę.

Posted
Szczury to rzeczywiście problem, tak naprawde to wykładanie trutek, pułapki to są rzeczy, które pomagają je zwalczyć ale nie jest to napewno sposób na poradzenie sobie z plagą tych szkodników. Szczury są w każdym gospodarstwie. Aby nie pozwolić im się zbytnio rozpanoszyć trzeba je poprostu nękać. Ja cały czas mam zastawioną pułapkę a nawet 2 , raz na jakis czas sie coś złapie. Czasem też wyłożę truciznę w miejscach gdzie nie będzie to mi przeszkadzać.
Posted
Ja też miałem problemy ze szczurami. Miełem kiedyś zarąbistego kota, który polował na szczury i nie miałem z tym żadnego kłopotu. Niestety kocur zginął śmiercią tragiczną pod kołami samochodu. Teraz pojawiają się u mnie szczury i się zaczyna. Rozstawiam już trutki, ale na razie nadal są. Może polecicie jakąś klatkę?
Posted
Ja też zastawiam pułapki, i to jest dobre bo coś tam zawsze się złapie. I mam teraz psa jamnika i tak łapie szczury że nie wiem. Nikt go tego nie uczył sam z siebie zaczął to robić.
Posted
Rzomawiałem z Weterynarzem na ten temat i powiedział, że "chyba nie wiedizałem problemu ze szczurami". Jednym słowem ta ilość szczurów czyli kilka sztuk to norma. W dużych gospodarstwach - głównie fermach szczury się tak panoszą że buszują całymi stadami. To co mi zalecił to tylko tam gdzie się da to trutke wystawić, a tam gdzie jest pasza i zwierzęta to pułapki. Tak też zrobie. Z tego co mówoł to chodzi poprostu o to by sprawy nie zaniedbywać i utrudniać szczurom życie i je nękać i napewno problem się nie rozwinie.
  • 1 month later...
Posted
najlepsza jest maść wyciągasz pan szczura z dziury smarujesz pod włos do góry szczur zdycha a maść kosztuje dycha