Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam Panowie i Panie mam problem w pszenicy jarej.

Na wiosne zasialem pszenice opryskalem puma na chwasty i puzniej 2 razy odrzywka pszenica wyglada calkiem nie zle problem polega na tym ze pasami mam kupe owsika i nie rozumiem dlaczego jak przecez cale pole bylo pryskane.

Moje ptyanie brzmi czy mozna jeszcze opryskac pszenice bo przeciez jest juz w klosie i czy aby jej sie nie przypali?

Pozdrawiam

Posted
Lepiej teraz nie pryskaj bo wygnieciesz kołami od ciągnika sporo zboża, które już nie wstanie, i faktycznie możesz lekko przypalić pszenicę. Lepiej po żniwach opryskaj porządnie pole od ziela i na następny rok kup nowe nasienie. Pozdrawiam :)
Posted
Kiedyś miałem podobny problem, dowiadywałem sie w sklepach z ochroną roślin czy mogę coś zrobić i wszędzie mi odradzali, pamiętam że chodziłem i ręcznie go wyrywałem bo dużo go nie miałem, pół dnia pracy, ale wiadomo jeśli pole jest duże to nie ma sensu ;) pozdrawiam
Posted
Zasada do pszenicy jest jedna jak kwitnie to tylko możesz od grzyba i od owadów, a broń boże żadnych środków na chwasty i odzywek bo przypalisz . A poza tym jak masz pasami chwasty to albo nie dopryskujesz i zostawiasz drogi albo może Ci się końcówki przy pchały. JA tez miałm takie cuda jak sąsiadowi pożyczałem a on wodę brał ze studni a jak do mnie wrócił opryskiwacz to co chwile stawałem bo końcówki mi się zapychały. Kolega mi poradził i dostawiłem dodatkowe filtry na przewodach i teraz bez problemu :)
Posted

Dzieki za odpowiedzi tak tez przypuszczalem ze chemia nic juz tu sie nie poradzi :(

Przemku15 to nie jest tak ze na dlugosci i ze sa chwasty bo chwastow nie ma tylko sa takie gniazda owsiku, co do koncowek to raczej sie nie zapchaly bo to stara belka co ma jeszcze dysze 1 tak ze ciezko je zatkac a woda byla brana z wodociagu takze syfu w niej nie bylo,druga sprawa jest taka ze tym samym opryskiwaczem byly pryskane inne pola i tam jest ok.

Pozdrawiam

Posted
ja od kilku lat pryskam atlantisem i nie zdażyło się by pokazała się miotła zbożowa, polecam ten środek ale nie wiem jak poradzi sobie z owsem głuchym bo u mnie prawie nie występuje tylko na owies głuchy musi być 100% większa dawka jak na miotłe