hirek Posted December 21, 2010 Report Posted December 21, 2010 Witam, Zastanawia mnie temat fermowej hodowli indyków. Jak wiadomo z indyka uzyskuje się dużą wydajność mięsną i poza tym mięso w Polsce wydaje się być bardziej, że tak powiem, ekskluzywne. U nas je się przede wszystkim kurczaka i wieprzowinę. Byłem dzisiaj markecie, na takie tam przedświąteczne zakupy, i widziałem tam całe tuszki indycze pięknie popakowane w kolorowe świąteczne worki. Kraj pochodzenia Francja. Czy we Francji produkują indyki taniej? Z tego co wiem najwięcej mięsa indyczego je się w Niemczech. Czy ktoś ma więdzę na temat zapotrzebowania rynku krajowego na mięso indycze? Jak wygląda sprawa opłacalności? Quote
Kowalik Posted December 22, 2010 Report Posted December 22, 2010 Hodowla indyków kiedyś była super dochodowa ale to był tylko taki gorący okres, teraz tak jak każda inna hodowla. Troche jak była ptasia grypa sa siad co ma indyki narzekał, teraz jest spokój. To że tuszki są z Francji to nie chodzi że u nich jakoś jest szczególnie taniej, pewnie byleś we Francuskim markecie. Zresztą np. sinietez z Danii sprowadzają i jak to wytłumaczyć. Quote
czesiek888 Posted October 4, 2016 Report Posted October 4, 2016 Odświeżam temat sprzed kilku lat No na dzień dzisiejszy hodowla indyków oraz indyczek jest opłacalnym interesem, dużo rolników stawia teraz na budowę budynków inwentarskim z przeznaczeniem chowu indyka lub indyczki. Wzrósł eksport mięsa indyczego za granicę, w Polsce też coraz częściej popularne na Naszych stołach. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted October 10, 2016 Report Posted October 10, 2016 Akurat co do tematu hodowli to jest to pojęcie mocno względne, bo zarówno w przypadku indyków jak i innych zwierząt wszystko zależy od ilości sztuk oraz tego jakie zaplecze posiadamy w sensie budynków i obejść bez czego naprawdę ani rusz. O jak dużej hodowli myślałeś? Quote
czesiek888 Posted October 14, 2016 Report Posted October 14, 2016 Myślałem nad obsadą gdzieś około 6000 sztuk , na początku zainwestowałbym w linie pojenia, myślałem na Lubingiem dla indyczki.dwie linie po 80 metrów. Potem założyłbym karmienie, jak narazie karmidła stacjonarne. Quote
AntekPodlasie Posted October 14, 2016 Report Posted October 14, 2016 Wiesz, samo karmidło nie jest takie ważne, ważniejsze jest to, czym karmisz - ja polecam produkty SuperHodowcy. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted November 28, 2016 Report Posted November 28, 2016 Akurat samo oprzyrządowanie i akcesoria dla zwierząt dostaniesz spokojnie w dobrych sklepach internetowych, podobnie jak inne artykuły dla rolnictwa. Jak wspomniał Przedmówca: ważne będzie tutaj to czym zamierzasz je karmić, skup się na dobrej jakości np: pasz i nie tylko. Im większa hodowla tym potencjalnie większy zysk. Quote
Recommended Posts