Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Zastanawia mnie temat fermowej hodowli indyków. Jak wiadomo z indyka uzyskuje się dużą wydajność mięsną i poza tym mięso w Polsce wydaje się być bardziej, że tak powiem, ekskluzywne. U nas je się przede wszystkim kurczaka i wieprzowinę. Byłem dzisiaj markecie, na takie tam przedświąteczne zakupy, i widziałem tam całe tuszki indycze pięknie popakowane w kolorowe świąteczne worki. Kraj pochodzenia Francja. Czy we Francji produkują indyki taniej? Z tego co wiem najwięcej mięsa indyczego je się w Niemczech. Czy ktoś ma więdzę na temat zapotrzebowania rynku krajowego na mięso indycze? Jak wygląda sprawa opłacalności?

Posted

Hodowla indyków kiedyś była super dochodowa ale to był tylko taki gorący okres, teraz tak jak każda inna hodowla. Troche jak była ptasia grypa sa siad co ma indyki narzekał, teraz jest spokój. To że tuszki są z Francji to nie chodzi że u nich jakoś jest szczególnie taniej, pewnie byleś we Francuskim markecie.

Zresztą np. sinietez z Danii sprowadzają i jak to wytłumaczyć.

• 5 years later...
Posted

Odświeżam temat sprzed kilku lat ;)

No na dzień dzisiejszy hodowla indyków oraz indyczek jest opłacalnym interesem, dużo rolników stawia teraz na budowę budynków inwentarskim z przeznaczeniem chowu indyka lub indyczki.

Wzrósł eksport mięsa indyczego za granicę, w Polsce też coraz częściej popularne na Naszych stołach. 

Posted

Akurat co do tematu hodowli to jest to pojęcie mocno względne, bo zarówno w przypadku indyków jak i innych zwierząt wszystko zależy od ilości sztuk oraz tego jakie zaplecze posiadamy w sensie budynków i obejść bez czego naprawdę ani rusz. O jak dużej hodowli myślałeś?

• 1 month later...
Posted

Akurat samo oprzyrządowanie i akcesoria dla zwierząt dostaniesz spokojnie w dobrych sklepach internetowych, podobnie jak inne artykuły dla rolnictwa. Jak wspomniał Przedmówca: ważne będzie tutaj to czym zamierzasz je karmić, skup się na dobrej jakości np: pasz i nie tylko. Im większa hodowla tym potencjalnie większy zysk.