simson54 Posted June 23, 2013 Report Posted June 23, 2013 witam wszystkich użytkowników forum chciałem się dowiedzieć ile zboża można zebrać z jednego hektara pola. Proszę o pomoc Quote
Robert ;-) Posted June 23, 2013 Report Posted June 23, 2013 Witaj kolego nikt ci nie napisze ile zbierzesz zależy jakiej klasy masz ziemię w jakiej kulturze rolnej jest ziemia jaki jest dany rok zmiennych jest wiele napisz coś więcej pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted June 23, 2013 Report Posted June 23, 2013 Jak masz dobrą klasę ziemi posiejesz kwalifikatem i dobrze nawieziesz pole to ukosisz nawet 7t/ha pszenicy, ale to musisz się dobrze postarać. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted June 23, 2013 Report Posted June 23, 2013 Optymalnie myślę że jest to 5 ton ale tak jak koledzy piszą zależy od warunków jakie panują danego roku, nawożenia gatunku i odmiany zboża Quote
grzepaku1 Posted June 23, 2013 Report Posted June 23, 2013 można zebrać tonę a i ponad 10 ton jest możliwe ale nie wiedząc nic więcej to jak wróżenie z fusów a na plon składa się przynajmniej 20 czynników napisz coś więcej bo nawet taka sama gleba a ma innego właściciela i plon jest zróżnicowany Quote
simson54 Posted June 24, 2013 Author Report Posted June 24, 2013 no ta gleba u mnie to jedna wielka porażka jest glina jak jest za mokro to się wjechać nie da jak za sucho też nie idzie tego uprawić zrobić orke itd niektórzy na siłe to robia ale szkoda sprzętu i później nawyrywa się tych pacyn że nie idzie dać z tym sobie rady szkoda ciągnik ta ziemia jest do niczego ten rok kiepski także nie bd zadowolony ze swoich zbiorów Quote
Przemek15_03 Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 Glina to porażka? Kolego co Ty piszesz - porażka to jest piach. Jak masz ciężka ziemię to musisz mieć ciężki sprzęt albo jak nie masz, to wynająć i niech to ładnie zrobi bo jak kiepsko uprawisz to efekt będzie słaby i dobre nawożenie mało da Quote
simson54 Posted June 24, 2013 Author Report Posted June 24, 2013 uprawiam to c330 a inni też maja takie ziemie i same 60 na wsi ale cięzko to uprawić na takiej ziemi to by dęby rosły chyba dobrze :P Quote
Przemek15_03 Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 No to faktycznie jak masz tylko 30 na taka glinę to robota nie jest łatwa. Sam mam taki kawałek, że jak się wyorze glinę to ciężko ja uprawić ale jak się ja dobrze dorobi to wszystko co się wsieje tam jest najlepsze. Co do dębów to leśników trzeba pytać jaka glebę najlepiej one preferują Quote
GalaperStrong_pl Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 10 ton z jednego ha to może zbyt optymistyczna wersja,ale naprawdę ciężko to dokładnie przewidzieć bo to zależy od kilku czynników. Głównie jakość gleby wchodzi w grę. Quote
grzepaku1 Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 10 ton to jest realne sam raz miałem taki plon pszenicy a gleba nie należała do najlepszych 3 i4klasa ziemi i niezbyt zasobna w wode ale rok podpasował niekiedy na ziemi 1 klasy jeśli nie jest zasobna w wode i braknie na czas opadów takich plonów nie można uzyskc a co do twojej gliny to nie wiem jaka ona jest czy utrzymuje wilgoć w okresie suszy jeśli tak to plon pszenicy jeśli zadbasz to minimum powinno 6 ton z jednego ha a jeśli nie utrzymuje wilgoci to sporo mniej ,glinę to trzeba umieć uprawić najlepiej zaorać na zimę wiosną powłukować ale nie za wcześnie tak żeby dobrze przeschła to wtedy ładnie się rozsypuje a uprawiać bardzo płytko nawet dobrą broną by nie wyciągać mokrej gliny bo za każdym przejazdem będzie jeszcze gorzej i mocno śię wysuszy górną warstwę ,u nas jeden właściciel na glinie sieje na wiosnę kukurydzę już jakieś 10 lat po sobie i z nie złym skutkiem a wschody są co roku dobre ale nasiona wysiewa na głębokość około 8 cm ale na glinie by wschody były dobre powinien być dobry siewnik a nawet po przeschnięciu gleby po zasiewie jesli jest taka potrzeba przywałować Quote
Recommended Posts