Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Chciałem się poradzić bo przewiduje że zostanie mi jeszcze ok. 5-6t pszenicy ozimej. Nie wiem czy mam ją trzymać do samych żniw już teraz ją wyprzedać?

Macie jakieś przewidywania co do cen?

Posted
W tym roku raczej będzie brakowało zboża bo zima trwała do kwietnia, a ostatnio dużo padało i na mokrych polach wszystko wymiękło. Przez długo utrzymujący się śnieg, zboża jare były siane w najlepszym wypadku na początku maja, a ozimny późno się odbiły i zaczeły rosnąć, dlatego żniwa w tym roku będą raczej późne więc przed samymi żniwami zabraknie ziarka, lepiej zatrzymaj je i sprzedaj przed samymi żniwami. Pozdrawiam :)
Posted

Z księgo przysłów staropolskich:

"Jak obrodzą doły to pełne stodoły, jak obrodzą góry to w stodołach dziury."

"Jak rawskie obrodzi to Polskę ogłodzi."

U mnie w rawskim zanosi się na bardzo dobre plony. Ceny zbóż spadły przez miesiąc o ok. 20 zł/dt żyta do ok. 70 zł/dt i o ok. 15 zł/dt pszenicy do ok. 90 zł/dt (targowisko). Pozdrawiam!

Posted
Powiat kaliski też wygląda ładnie, jedynie zboża jare na mniej przepuszczalnych glebach wyglądają gorzej, ogólnie będzie na pewno lepiej niż w tamtym roku, moim skromnym zdaniem szału cenowego już nie będzie ;) pozdrawiam
Posted
Dzięki za podpowiedzi. Nie będę czekać ze sprzedażą. Mam w tej chwili trochę czasu, pomłynkuje zborze i będę je po trochu sprzedawał na targowiskach - tak jak pisał Grzegorz zawsze trochę większą stawkę dostanę.
Posted
narazie ceny stoja w miejscu ale zima byla dluga a teraz jest mokro wiec zborza bedzie brakowac. Po zniwach ceny moga isc mocno w gore wiec radzil bym zatrzymac to jednak nie 500kg tylko 6t