kotek12321 Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 Witam,Jestem nowym użytkownikiem forum. Obecnie na polu babci zasiałem sobie około 60 arów pszenicy jarej. Rolnictwem nie zajmuje się praktycznie wcale robię to bardziej hobbistycznie. Pierwszy rok mam pszenicę jara i nie wiem dokładnie jak o nią zadbać. Zasiana została dość późno bo pod koniec kwietnia. Opryskałem ją od chwastów, zasiliłem saletrą amonową 150 kg już około miesiąca temu. Przed siewem na pole wysiałem wapmag około 150kg. Dodam że pole leżało odłogiem jakieś 4 lata. Pszenica słabo rosła była niska oraz jasna więc tydzień temu podsiałem ją mocznikiem około 100kg. Po tygodniu pojechałem opryskiwaczem z antywylegaczem Cerone, Ekolistem oraz z mocznikiem rozpuszczonym w wodzie jakieś 15 kg. Proszę napisać mi co mam jeszcze zrobić i czy dobrze postąpiłem. Dodam że nie mam zbytnio kogo się poradzić na temat pszenicy jarej więc liczę na waszą pomoc. Pole jest słabej jakości gleby jakoś IV lub V dokładnie nie wiem, około 3% jest mokre tz przy większym deszczu stoi woda Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 A ty masz gleby bardziej piaszczyste?? Quote
GalaperStrong_pl Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 Właśnie głównym problemem podczas siania pszenicy jest słaba jakość gleby i trzeba brać to zawsze pod uwagę. Wszystko zrobiłeś profesjonalnie,tak jak należy i teraz poczekaj na efekty. Masz może zdjęcie swojego pola? Quote
kotek12321 Posted June 24, 2013 Author Report Posted June 24, 2013 nie mam teraźniejszych zdjęć bo aktualnie wyjechałem na sesję na uczelnie gleby piaszczyste jak najbardziej dodam że pole znajduję się jakoś 500m od lasu sosnowego. Pole obsiałem pszenicą ponieważ tak mi doradzono. Nie chciałbym też stracić na uprawię a słyszałem że ciężko sprzedać żyto Quote
pawelxy1 Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 Polecam ci na ziemię wysiać wapno. Mojego taty kolega tak zrobił i wszyscy się z niego śmiali. Kiedy on zasiał na glebie piaszczystej żyto inni mieli tak po metr wysokości i około 5 cm kłosy kiedy ten kolega taty miał około metr 80 cm wysokości żytko z kłosami 15 cm i wtedy wszystkim gęby opadły. Ten sposób jest godny uwagi Quote
kotek12321 Posted June 24, 2013 Author Report Posted June 24, 2013 racja mam takie plany ale dopiero po żniwach teraz to kiepsko hihihi a jakie żyto najlepiej kupić do siewu ??? jakieś odmiany na których można fajnie zarobić ? Quote
pawelxy1 Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 Tego to ci kolego nie powiem tylko wiem jak przygotować ziemię pod żytko;d Quote
Recommended Posts