k669@interia.pl Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 Witam.Mam 1,20 ha skoszonej łąki,siano było już w 90% suche,ale teraz pada i nie wiem czy takie siano będzie się nadawać jeśli pogoda będzie dopiero za 3 dni?Czy je przerzucać, czy lepiej niech leży i czekać na pogodę. Quote
Piotrek1 Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 Jak cały czas pada to niech lepiej czeka na pogodę ale jak tylko wyjdzie słońce trzeba je przerzucić. Tak przynajmniej mnie uczyli. Takie przemoczone siano będzie się nadawać ale straci dużą część swojej wartości odżywczej. Quote
kubusjettaII Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 koniecznie przewracać jak się rozpogodzi. kiedyś przed załamaniem pogody takie siano się "kopiło" ale teraz sporadycznie widzi się takie rzeczy, zresztą kto by to robił na takiej powierzchni. Quote
przemek2092 Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 Czekaj za pogodą kilka dni deszczu to jeszcze nie tragedia u nas w tym roku ludzie po 3 tyg suszyli siano w sumie to na koniec wyglądało jak słoma... ale niestety nic za bardzo nie możemy zrobic, trzeba czekać za lepszą pogodą pozdrawiam Quote
garzew Posted June 26, 2013 Report Posted June 26, 2013 Mnie pierwsze sianokosy prawie półtora tygodnia mokło, ale potem się udało zebrać. Oczywiście jakość siana robi wiele do życzenia, byki przebierają takie siano i duża część leci do przydeptania ale lepsze to niż w ogóle nie zebrać. Quote
Recommended Posts