zetek85 Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 witamostatnio natknąłem sie w necie na przetrząsarkę pasową(akpil-osa)mam karuzele i nie wiem która z tych maszynek bedzie lepiej rozbijała siano.Akpil pełni funkcje przetrząsania i zgrabiania.A po karuzeli trzeba jeszcze zgrabiać famarolem Z211 w wały i potem jest problem z prasą bo sie zapycha.Może lepiej mieć obie maszyny karuzele i akpila.Prosze o dpowiedzi. Quote
majk44 Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 WitamJa od kilku lat używam pasków i jestem bardzo zadowolony. Maszyna nadaje się do rozrzucania z pokosów , przegrabiania jak również do zgrabiania na wałki pod prasę. Nigdy nie używałem karuzeli także pod tym względem nie mam porównania. Wcześniej używałem "gwiazdy" i nie do końca się sprawdzała. Jeżeli chodzi o zgrabianie to super natomiast rozrzucanie i przewracanie to nie koniecznie.Pozdrawiam Quote
zetek85 Posted June 26, 2013 Author Report Posted June 26, 2013 osa troche se nie radzi po skoszonej trawie. Quote
VoYtek8 Posted June 26, 2013 Report Posted June 26, 2013 Nie da się powiedzieć co jest lepsze... Karuzela dobrze roztrząsa, a osa jest lepsza do zgarabiania pod prasę. Jednak każdy robi tym co uważa i ma. To wybór każdego rolnika co będzie używał. Ja jestem bardziej przekonany za karuzelą. Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted June 26, 2013 Report Posted June 26, 2013 Obecnie żadną bo już bydła u nas nie ma, ale jakieś 15 lat temu była u nas zgrabiarka gwiazdowa 5, a potem dziadek sprzedał bo tylko miejsce zajmowała i nikt jej nie używał. Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted June 26, 2013 Report Posted June 26, 2013 ja mam gwiazdę 6 której używam tylko do przewracania bo do zgrabiana używam typowej zgrabiarki deutz-fahr ks85dn, ale zamierzam zamienić na karuzelę. Quote
volviak Posted June 26, 2013 Report Posted June 26, 2013 My mamy karuzele i jest swietna ,o osie nic nie powiem bo osobiscie nie widzialem jej w akcji. ,zgrabiamy gwiazda 7 ale ona nie nadaje sie na skosy i teraz kupujemy zgrabiarke karuzelowa najprawdopodobniej samasz ,zalezy tez jaki masz areał łąk ? Quote
Recommended Posts